Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Велика літня перерва у школярів
Велика літня перерва у школярів Печать
Автор Газета "Город А"   
07.07.2013 г.

Літо ставить перед батька­ми одвічну проблему - влаш­тувати дітям гарний відпочи­нок. Велика літня перерва у школярів - це період зміцнення їхнього здоров'я, пізнання цікавого, нових знайомств та пригод; це по­ра морального загартуван­ня, духовного збагачення, пора яскравих вражень, творчості, активного пізнан­ня світу та себе в ньому. Табір із денним перебуван­ням дає змогу працюючим батькам вирішити проблему влаштування дітей та догляд за ними майже протягом усього робочого дня.

Цікавим та корисним зробити відпочинок школярів - за­вдання, яке постає щороку перед педагогами, які працюють у пришкільних та профільних таборах. Успіх у роботі багато в чому залежить і від уміння використати туристсько-краєзнавчий потенціал міста, про дав­но знайоме розповісти як про незвіда­не, запропонувати дітям по-новому по­глянути на підприємства та установи, де працюють їхні батьки.

14 червня закінчили роботу 9 пришкільних таборів, профільний оз­доровчий табір українознавчого спря­мування на базі Охтирської гімназії та профільний оздоровчий табір ОМЦДЮТ естетично-природничого спрямування на базі Охтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3. Протягом 14 днів відпочинковими послугами в оздоров­чих таборах із денним перебуванням було охоплено 1767 вихованців.

17 червня розпочали роботу профільний оздоровчий табір ОМЦДЮТ художньо-естетичного спря­мування та профільний оздоровчий табір спортивного спрямування на базі Охтирської ДЮСШ.Згодом дітво­ра зможе відпочити ще в двох профільних оздоровчих таборах із ден­ним перебуванням - туристсько-краєзнавчого спрямування ОМЦДЮТ та технічного спрямування Охтирської СЮТ.

За час відпочинку в таборах вихо­ванці переглядали театралізовані вис­тави, шоу, концерти музичної школи та хореографічних колективів, відвідува­ли бібліотеки, краєзнавчий музей, архітектурні пам'ятки міста, чимало підприємств.

Радо зустрічали вихованців таборів на ПАТ "Охтирський пивоварний за­вод". Екскурсія на це підприємство бу­ла цікавою, пізнавальною й смачною, адже діти дізналися про історію засну­вання та плани підприємства, хитрощі пивоварного процесу,посмакували "Живчиком" (екскурсовод - інженер-технолог Н.В.Храпач).

Чимало захоплень викликало й відвідування ВАТ "Охтирський сиркомбінат", де школярі ознайомилися з усіма стадіями обробки молочних про­дуктів, побачили новітнє обладнання, що забезпечує високу якість та конкурентоспроможність вітчизняного ви­робництва, відчули солонуватий аро­мат "молодого" сиру. Багато цікавого про роботу підприємства розповіли та показали екскурсоводи - начальник відділу В.І.Глушко, інженер з якості О.О.Зозим.

Привітно зустрічали вихованців та­борів у комунальній аптеці № 4, адже до цього часу діти були швидше корис­тувачами цієї медичної установи, а не екскурсантами. Розповідь працівників аптеки допомогла усвідомити особли­вості професії провізора, технологію приготування найпростіших ліків, їхню класифікацію, можливість викорис­тання хімічних елементів у складі лікарських засобів.Особливо відвіду­вачам сподобалася практична части­на екскурсії - вони навчилися готувати розчин глюкози. Про специфіку аптеч­ної роботи розповідала провізор Т.М.Божко.

Традиційно щороку учні шкіл відвіду­ють Державну пожежно-рятувальну частину № 6 м. Охтирки. Та незважаю­чи на це, вони щоразу в захопленні від можливості приміряти одяг та споряд­ження рятувальників і хоча б на мить відчути себе причетним до рятувальної справи, посидіти за кермом різних службових автомобілів: автомобіля-цистерни, "порошкового", "пінного хо­ду", аварійного авто. У цьому дітям до­помагали екскурсоводи - в.о. началь­ника караула В.В.Селегей, інспектор Р.В.Демиденко.

Нікого не залишили байдужими й екскурсії до в/ч 2276, що базується поблизу с. Климентове,та в/ч А 0563 (м. Охтирка). Діти дізналися про кращі військові традиції українського, наро­ду, приклади відчайдушного героїзму наших земляків, про службові обов'язки військовослужбовців та роль різних родів військ Збройних Сил України в захисті держави, розпоря­док дня та побут військових, життя в казармі. Школярі розбирали й збира­ли автомат, познайомилися зі зброєю та технікою, яку використовують в ук­раїнській армії. Особливо вразили юних екскурсантів машини для розчи­щення шляху, що можуть плавати по воді, та машина-міношукач. Також дітлахи роздивлялися зброю, що вико­ристовується на БТР, а бажаючим навіть дозволили оглянути бойову ма­шину всередині, відвідали"місто сто­рожових собак", побачили процес тре­нування службових собак та затри­мання "злочинця", заслухали чудовий концерт військового оркестру під керівництвом С.Войченка. Допомага­ли дітям екскурсоводи: перший заступ­ник командира батальйону С.О.Бугай, заступник командира Ю.І.Ковянов, за­ступник командира II роти І.В.Степан-ко, кінолог В.Ю.Петров, психолог С.С.Фєдін та інші.

Як і завжди, щиро приймали дітвору в Свято-Покровському кафедрально­му соборі. Особливі почуття перепов­нювали школярів під час візиту до цієї окраси міста, адже доторкнутися ду­шею до святих оберегів нашого життя - моральний обов'язок кожного христи­янина.Діти почули цікаві біблійні історії, моральні настанови та свідчен­ня великої сили віри та любові в житті як однієї людини, так і всього народу. Цю надзвичайно цікаву екскурсію провів диякон О.Г.Пантюх.

Із теплом вітали дітвору й у КЗ "Ох­тирський міський краєзнавчий музей". Цікавими й корисними були перегляди експозицій музею, що розповідали про історію нашого краю, події Великої Вітчизняної війни на ОхтирщинІ, фауну охтирських лісів, та відвідини мистець­кого залу музею, де представлені ро­боти митців-земляків. Тут нас зустріча­ла провідний науковий працівник КЗ "Охтирський міський краєзнавчий му­зей" Л.В.Міщенко.

Під час відвідування Охтирської міської дитячої бібліотеки вихованці таборів познайомилися з новинками дитячої літератури, переглянули доку­ментальні фільми про тварин, взяли участь у вікторинах, конкурсах, колек­тивній творчій справі.Цікаву та змісто­вну зустріч дітям забезпечили працівники бібліотеки С.Ю.Мірошніченко, М.М.Щур, Ю.А.Рудіченко, Л.І.Шепеля, О.В.Довгаль.

Завжди відкриті двері для відвіду­вачів і в Охтирській музичній школі. У цьому закладі дітлахи познайомилися з різними музичними інструментами, їхніми особливостями, походженням. А потім під час концерту вихованців та викладачів школи поринули в багато­барвний світ музики, доторкуючись усім серцем до перлин класичної та су­часної музики.

Привітно й гостинно зустрічали ма­леньких охтирчан і спортивні заклади міста - фітнес-центр "Чемпіон" та СГК "Нафтовик". Працівники закладів про­демонстрували, як працювати зі спор­тивним інвентарем та обладнанням, розповіли про вплив занять фізичною культурою й спортом на здоров'я мо­лодого організму, дали поради, коли й як починати спортивні заняття, заува­жили, що спорт І шкідливі звички - речі несумісні. Дітвора була в захваті від огляду акваріумів, відвідин зимового саду, спортзалів, басейнів,вправ на бігових доріжках та тренажерах. На­шими екскурсоводами були медсестра Л.Н.Максюта, інструктор О.Ю.Новічіхіна.

Неповторні враження отри­мали вихованці оздоровчих таборів від візиту до спор­тивно-стрілецького комплексу "Шатун". Зі спеціально підготовлених по­мостів вони слідкували за поведінкою диких кабанів, які з виводком поросят розгулювали по галявинах, спостеріга­ли, як годують чотириногих, пройшли­ся вздовж озера, у якому розводять понад 10 видів риб. А потім на власні очі побачили, що таке стрілецький тир та мішені. Вразили дітей і авторські ви­роби народного умільця з жерстяних бляшанок. Цю екскурсію супроводжу­вав працівник ССК Ю.В.Дрьомін.

За час роботи оздоровчих таборів із денним перебуванням і навчальної практики учнями та педагогами шкіл було здійснено понад 30 туристсько-екскурсійних подорожей у міста Тростянець, Суми, Київ, Харків, Чернігів, Полтаву, Святогірськ, Переяслав-Хмельницький, Умань, Запоріжжя, Одесу, смт. Опішне. Забезпечили такі різнопланові та цікаві подорожі В.М. Скрипник та Н.А.Скрипник.

Батьки прагнуть,аби влітку їхні діти добре відпочили, адже літнє оздоров­лення та відпочинок мають велике значення для відновлення сил та поліпшення стану здоров'я дітей.Окрім поїздки на море чи до бабусі, діти мають змогу отримати заряд бадь­орості в пришкільних і профільних та­борах із денним перебуванням за­кладів освіти,які забезпечують протя­гом відпочинкової зміни організацію дозвілля дітей,сприяють відновленню фізичних і психічних функцій дитячого організму, розвитку духовності та соціальної активності дітей.

При плануванні виховної роботи та­борів враховувалася безпосередня близькість дозвіллєвих центрів, кон­цертних залів, музеїв та інших соціаль­но-культурних установ,підприємств міста, що дозволяє урізноманітнити й розширити рамки дозвілля,ознайоми­ти дітей із новими видами діяльності.

Як бачимо,приклади співпраці міських установ, підприємств та ор­ганізацій із закладами освіти дово­дять, що організований літній відпочи­нок школярів - справа корисна, пізна­вальна та емоційно позитивна. Батьки хочуть бачити своїх дітей гарними, здо­ровими, щасливими, успішними, а екс­курсійна діяльність - один із шляхів ор­ганізації їхнього змістовного дозвілля у період літніх канікул.

Тож хочемо висловити слова найщирішої вдячності правлінню, керівництву та адміністрації ПАТ "Охтирський пивоварний завод", ВАТ "Охтирський сиркомбінат", ПАТ "Охтирська швейна фа­брика", ПАТ "Охтирський хлібокомбінат", НГВУ "Охтирканафтогаз" ПАТ "Укрнафта", СГК "Нафтовик", ДП "Охтирський лісгосп", Державної пожежно-рятувальної частини № 6, в/ч 2276, в/ч А-0563, ССК "Шатун", кому­нальної аптеки № 4, Бюро технічної інвентаризації та експертизи, КЗ "Ох­тирський міський краєзнавчий музей", міської дитячої бібліотеки, музичної та художньої шкіл,фітнес-центру "Чемпіон", супермаркету "АТБ", мага­зинів "Сузір'я" та "Щедрий стіл", ПП "Скрипник-тур",священнослужителям Свято-Покровського кафедрального собору, ПП М.І.Лоскот, депутатам Ох­тирської міської ради Є.М.Маслу, Н.М.Масло, Ф.Ф.Кіселару та усім тим, хто долучився до справи оздоровлен­ня юних охтирчан, за розуміння, гос­тинність,відкритість, доброзичливість, щирість, змістовні та цікаві екскурсії, демонстрації, допомогу в організації літнього відпочинку школярів.

Учнівський, педагогічний та батьківський колективи загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів міста

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg