Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Афганці Охтирки налаштовані на співпрацю з міською владою. А як же влада?
Афганці Охтирки налаштовані на співпрацю з міською владою. А як же влада? Печать
Автор Газета "Город А"   
03.06.2013 г.

У понеділок, 27травня, під головуванням в.о. міського голови Олексан­дра Цілуйка відбулося засідання координаційної ради з питань взаємодії з громадськими ор­ганізаціями учасників бойових дій на території інших держав. Учасники зібрання говорили про можливість передачі пам'ятного знаку загиб­лим в Афганістані до кому­нальної власності міста, впорядкування скверу, на території якого знаходить­ся цей пам'ятний знак, пільгові перевезення то­що.

Оксана Коваленко,на­чальник відділу охоро­ни здоров'я, доповіла про виконання протокольного доручення щодо проведення на­ради з медичними працівниками з питань позачергового обслуго­вування пільгового контингенту, зокрема, воїнів-афганців.На­прикінці грудня минулого року та­ку нараду проведено з працівни­ками клінічної лабораторії. Виз­начено відповідальну особу, яка контролює потік черги та слідкує за тим, аби пільгові категорії на­селення обслуговувалися поза­чергово.Крім того, на апаратних нарадах в адміністрації Охтирсь­кої ЦРЛ завідувачам відділень постійно нагадують про порядок обслуговування пільгового кон­тингенту і наголошують на його дотриманні.

В.о. начальника відділу архітектури Наталія Фальова повідомила, що на засіданні архітектурно-містобудівної ради 6 березня ц.р. розглянуто питан­ня щодо поновлення пам'ятної дошки на честь 29-го повітряно­десантного полку (який у 1943 році базувався в Охтирці)на будівлі колишнього готелю "Вор­скла". Утім на сьогодні про це не йде мова, оскільки, як свідчить музейна довідка, тут була пам'ят­на дошка на честь 27-ої армії, а не 29-го повітряно-десантного полку.

Щодо ліквідації зупинки за ад­ресою вул. Пушкіна, 2-а (поблизу пам'ятника загиблим в Афганістані),Наталія Фальова повідомила: рішенням Охтирської міської ради від 7 лютого 2013року за №713 згадану зу­пинку вилучено з переліку зупи­нок міста.

Григорій Довгаль,голова Охтирської міської ор­ганізації Української спілки ветеранів Афганістану(воїнів-інтернаціоналістів), до­повів: активісти організації бра­ли участь у підготовці та прове­денні заходів з нагоди Дня вша­нування учасників бойових дій на території інших держав (відвіду­вання сімей загиблих, інвалідів, надання матеріальної допомоги, впорядкування могил загиблих тощо); проводили зустрічі з учнівською молоддю, студента­ми; брали участь у заходах з на­годи Дня захисника Вітчизни на базі в/ч; були учасниками авто­пробігу на честь 68 річниці пере­моги у Великій Вітчизняній війні, брали участь у святковій ході 9 травня; провели захід, присвячений 25-й річниці початку виве­дення радянських військ з Аф­ганістану тощо.

Ще на початку2012 року, за словами Григорія Довгаля, було ухвалено рішення про прийняття до комунальної власності міста пам'ятного знаку загиблим в Аф­ганістані. А віз і нині там. Ситу­ацію прокоментувала Валентина Колтирєва, в.о. начальника уп­равління житлово-комунального господарства:

- Дійсно, до управління житло­во-комунального господарства надійшло протокольне доручення за підписом в.о. міського голови О. Цілуйка з проханням вивчити питання щодо прийняття до кому­нальної власності міста пам'ят­ника загиблим в Афганістані.Ми надали вам відповідь (звертаю­чись до Г. Довгаля), що це можли­во за наявності наступних доку­ментів: довідки про вартість об'єкту, технічної документації, у т.ч. схеми конструкції, інформації щодо земельної ділянки, на якій розташований об'єкт та ін. Цього вимагає чинне законодавство. Ви сказали,що такі документи відсутні. Тоді ми звернулися до постійної депутатської комісії з питань комунальної власності та житлово-комунального госпо­дарства.Згодом на засіданні комісії було прийнято рішення рекомендувати Охтирській міській організації Української спілки ветеранів Афганістану ви­конати експертну оцінку щодо визначення вартості пам'ятного знаку з метою його подальшого прийняття до комунальної влас­ності міста.Рішення про те, що міська влада надає згоду на прийняття до комунальної влас­ності міста пам'ятника загиблим в Афганістані, розміщено на офіційному сайті Охтирської міської ради. Крім того, ми звер­нулися до міського управління фінансів з проханням роз'ясни­ти: чи маємо ми право викорис­товувати бюджетні кошти на об'єкт, який не є комунальною власністю міста? Нам відповіли, що кошти з міського бюджету, ци­тую: "... передбачаються винят­ково на заходи з утримання об'єктів благоустрою комуналь­ної власності міста". Це означає,що без балансової вартості, без експертної оцінки, без будь-якої документації ми не маємо права прийняти до комунальної влас­ності цей пам'ятний знак.

Хтось з присутніх поцікавився: коли були протокольні доручення і коли комісія розглянула питан­ня?Валентина Колтирєва відповіла: "Протокольне дору­чення датоване 27 січня2012 року. У січні на офіційному сайті з'явився проект рішення, після чого почалося наше листування з міською організацією Ук­раїнської спілки ветеранів Аф­ганістану щодо визначення ба­лансової вартості".

У дискусію втрутився Олександр Цілуйко: "Не потрібно шукати крайніх,кожен робить свою ро­боту. Питання по цьому пам'ятни­ку тягнеться не один рік.Сьо­годні, на жаль, законодавець об­межує нас в рухах так, що ні вправо, ні вліво не зробиш крок. І без балансової вартості, екс­пертної оцінки ми не можемо прийняти цей пам'ятний знак до комунальної власності міста. Так на сьогодні вимагає закон. Більше того, я не бачу великої проблеми в тому, що пам'ятник загиблим в Афганістані не є ко­мунальною власністю міста. Голо­вне те, що люди там збирають­ся... А що стосується зупинки, во­на завжди там була.Так, зараз її нема в переліку міських зупинок, але люди все одно зупиняють на тому місці автобуси, маршрутки, змушені мокнути під дощем".

"Тобто, коли буде експертна оцінка, пам'ятник без проблем перейде у комунальну власність міста?" - перепитав Григорій Дов­галь. І додав: "Ви шукаєте будь-які варіанти, аби тільки не допо­магати. А як щодо упорядкування скверу, де знаходиться пам'ят­ник загиблим в Афганістані? Тут уже не треба експертних оцінок, чи не так? Рішенням колегіально­го органу, нагадаю, передбачено у 2-3кварталах 2012 року вста­новлення 12 ліхтарів на території скверу та мощення плиткою доріжок. Скажіть (звер­таючись до О.Цілуйка), рішення координаційної ради виконуватись не буде?".

На те Олександр Цілуйко відповів так: "Немає відповідного рішення сесії. Та й гро­шей у міському бюджеті на це не передбачено. Цього року плануємо впорядкувати сквер по вулиці Батюка, тери­торію навколо пам'ятни­ка загиблим в роки Ве­ликої Вітчизняної війни охтирчанам, адже на­ближається 70-та річни­ця визволення міста від німецько-фашистських загарбників".

Григорій Довгаль ли­ше зітхнув: "Якщо питан­ня не виносити на роз­гляд сесії, воно ніколи не буде вирішено. А як що­до доручення Прем'єр-міністра, розпоряджен­ня голови Сумської ОДА про вшанування учас­ників бойових дій на те­риторії інших держав.Зокрема, тієї частини, у якій йдеться про впоряд­кування меморіалів, мо­гил,пам'ятників та пам'ятних знаків, меморіальних дощок, музейних кімнат бойової слави та місць поховання загиб­лих. Ластівки вже висять? Або п. 7 "Проведення зустрічей керівників місцевих органів ви­конавчої влади та органів місце­вого самоврядування з учасни­ками бойових дій на території інших держав,представниками відповідних громадських ор­ганізацій, членами сімей загиб­лих.Ось тут гроші не потрібні, ро­зумієте?"

"А це вже ви, як керівник, не­допрацювали, - не забарився з відповіддю О. Цілуйко. - Я гото­вий зустрітися з активом вашої організації, вислухати думки лю­дей і, якщо потрібно, донести їх до депутатського корпусу".

"Тобто про впорядкування скверу в цьому році мова не йде?" - звернувся Г. Довгаль до заступника міського голови Гри­горія Юрка. "У цьому році ми го­туємося до відзначення 70-ї річниці визволення міста від фашистських загарбників, є відповідні рішення, передбачено фінансування. Щодо впорядку­вання скверу, де знаходиться пам'ятник афганцям, нічого пообіцяти не можу. Бюджет на нинішній рік вже сформовано", -зазначив Григорій Юрко.

Олександр Цілуйко додав: "Той сквер не в такому вже й занедба­ному стані. У місті вистачає про­блем, а от фінансових ресурсів, на жаль, не досить, аби зробити все й одразу. Ніхто ж не каже, що у тому сквері не потрібні ліхтарі. Потрібні. І вони там обов'язково з'являться".

Катерина Сідельник, на­чальник міського уп­равління праці та соціального захисту населення, говорила про пільгові переве­зення. За її словами, 2012 рік виявився дуже успішним в плані пільгових перевезень.

- Торік нам було виділено 770 тисяч гривень, відтак у кожній із 35 міських маршруток передба­чалося 2 місця для пільговиків у робочі дні.Щоквартально здійснювався моніторинг за пе­ревезенням пільгових категорій населення. Спеціалісти УПСЗН, управління економіки та інвес­тиційної політики і управління фінансів перевіряли кожне мар­шрутне таксі, після чого робили відповідні розрахунки. Починаючи з 22 вересня 2012 року марш­рутки почали перевозити пільго­виків і у вихідні дні. Таке рішення було прийнято на засіданні спеціальної комісії після того, як з'ясувалося, що до кінця року ми не використаємо всіх коштів, ча­стину з яких вдалося зекономити за рахунок того, що інколи авто­буси не виїжджали на маршрут і не перевозили пільговиків.

На 1 січня 2013року заборго­ваність за пільгові перевезення становила 250 тисяч гривень. На2013 рік нам доведено цифру 723 тисячі гривень, з яких 250 тисяч треба віддати,тож аби не втратити пільгових перевезень взагалі, ми прийняли рішення за­лишити одне пільгове місце в ро­бочі дні.

На сьогодні, на превеликий жаль, ми заборгували приватним перевізникам ще 60 тисяч гри­вень за перевезення пільгового контингенту. У разі, якщо з Києва надійдуть передбачувані кошти, ми повернемо борги. І якщо після того ми матимемо залишок коштів, то вони будуть направ­лені на перевезення додаткової кількості пільгових пасажирів.

Ігор Івахненко

 

����������� 

 
-1 #2 Caramba! 09.06.2013 18:04
І що не так? Пам'ятник погодились прийняти на баланс міста. А щодо пільгових перевезень, то не інваліди ж, а люди працездатного віку, можуть свої поїздки оплатити самі.
 
 
-1 #1 Кирьян 09.06.2013 17:44
Нет слов. Реально стыдно за г-на Ц.Так не уважать Мужиков прошедших ад....Не купили бы автобусы...Но, уважили бы просьбы афганцев. Спасибо , мужики-афганцы за выполнение долга. Простите за неподдержку вас властью.
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg