Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Податкова знижка: в питаннях і відповідях
Податкова знижка: в питаннях і відповідях Печать
Автор Газета "Город А"   
22.04.2013 г.

Сеанс прямо­го телефон­ного зв'язку «гаряча лінія» з на­чальником відділу взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Охтирської ОДПІ О.В.Бабич.

- Чи має право мати на отри­мання податкової знижки за навчання дочки, якій 19 років, якщо договір з університетом укладено на дочку і в кви­танціях зазначено її дані?

- Відповідно до Цивільного кодексу права володіння, ко­ристування та розпорядження своїм майном, у тому числі ко­штами, належать його власни­кові(ст. 317 цього Кодексу), а неповнолітні діти за згодою батьків можуть вчиняти деякі правочини (ст. 32 Кодексу), зо­крема проводити розрахункові операції щодо укладеного на їх ім'я договору на навчання. Це положення застосовується й до дітей, вік яких обумовлено ст. 199 Сімейного кодексу.

Таким чином, один із батьків має право доручити своїй ди­тині здійснити правочин у ви­гляді проведення розрахунку (сплати коштів) за навчання за рахунок належних йому коштів. При цьому фактичні витрати на оплату вартості навчання не­суть батьки дитини, яка на­вчається.

Враховуючи вищезазначене, мати може скористатися пра­вом на податкову знижку за навчання дитини, яка не отри­мує заробітної плати, за умови додержання нею усіх вимог статей 166 та 176 Податкового кодексу (в тому числі надання податковому органу договору про навчання дитини, укладе­ного між навчальним закла­дом та дитиною, квитанції про оплату навчання, довідки про доходи тощо). При цьому у дого­ворі про навчання повинно бу­ти зазначено прізвище, ім'я та по батькові особи, яка безпо­середньо навчається (дитини).

- Чи може батько скориста­тися правом на податкову знижку за навчання усиновле­ної дитини, яка не отримує за­робітної плати? Якщо так, то які документи необхідно подати для отримання знижки?

- Згідно з пп. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового ко­дексу платник податку має пра­во включити до податкової знижки у зменшення оподатко­вуваного доходу платника по­датку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протя­гом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або ви­щої освіти такого платника по­датку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може пере­вищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового ро­ку, помноженого на 1,4 та ок­ругленого до найближчих 10 грн., у розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кож­ний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (у 2012 р. -1500 грн.).

Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються та­кими, що мають другий ступінь споріднення (пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодек­су).

Відповідно до ст. 180 Сімей­ного кодексу батьки зо­бов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (до 18 років).

Згідно зі ст. 199 цього Кодек­су якщо повнолітні діти продов­жують навчатись і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну до­помогу.

Водночас ст. 207 Сімейного кодексу визначено поняття усиновлення. Так, усиновлен­ням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на пра­вах дочки чи сина, що здійсне­но на підставі рішення суду, крім випадку,передбаченого ст. 282 цього Кодексу. Усинов­лення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних і гар­монійних умов її життя.

До податкової знижки вклю­чаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витра­ти, підтверджені відповідними платіжними та розрахункови­ми документами, зокрема кви­танціями,фіскальними або то­варними чеками, прибуткови­ми касовими ордерами, копіями договорів, що іден­тифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).У зазначених доку­ментах обов'язково повинно бути відображено вартість та­ких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (пп. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 Податкового кодексу).

Оригінали зазначених доку­ментів не надсилаються органу ДПС,але підлягають зберіган­ню платником податку протя­гом строку давності, встанов­леного Податковим кодексом (пп. 166.2.2 вищезазначеної статті цього Кодексу).

Згідно з пп. 166.1.2 п. 166.1 ст. 166 Податкового кодексу підстави для нарахування по­даткової знижки Із зазначен­ням конкретних сум відобра­жаються платником податку у річній податковій декларації, що подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Водночас відповідно до п. 176.1 ст. 176 цього Кодексу платники податку зобов'язані на вимогу органу ДПС та в ме­жах його повноважень,визначених законодавством, пред'являти документи і відо­мості, пов'язані з виникнен­ням доходу або права на отри­мання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у по­датковій декларації з цього по­датку.

Таким чином, батько (усиновлювач) може скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини, яка не от­римує заробітної плати, за умо­ви додержання ним усіх вимог, установлених статтями 166 та 176 Податкового кодексу.

- Який граничний термін по­дання фізичною особою подат­кової декларації у зв'язку з ре­алізацією права на податкову знижку?

- Відповідно до пп. 166.1.1 п. 166.1 ст. 166 Податкового ко­дексу платник податку має пра­во на податкову знижку за наслідками звітного податко­вого року. Підстави для нараху­вання податкової знижки із за­значенням конкретних сум відображаються платником по­датку в річній податковій дек­ларації.

Податкові декларації, крім випадків, передбачених Подат­ковим кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календар­ному року для платників подат­ку на доходи фізичних осіб, - до 1 травня року, що настає за звітним (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 цього Кодексу).

Згідно з пп. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування подат­кової знижки за наслідками звітного податкового року, та­ке право на наступні податкові роки не переноситься.

Отже, фізичні особи, які ма­ють право на нарахування по­даткової знижки, подають по­даткову декларацію за наслідками звітного податко­вого року до кінця податкового року, тобто граничний термін подання декларації не обме­жується 1 травня поточного ро­ку.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg