Головна arrow Розділи arrow Бізнес та технології arrow Відповіді на проблемні питання
Відповіді на проблемні питання Печать
Автор Газета "Город А"   
10.02.2013 г.

Напередодні відбувся сеанс прямого теле­фонного зв'язку "гаряча лінія"в.о.начальника Охтирської ОДНІ Н.В. Окрайченко з проблемних питань податку на прибу­ток.

1. Чи вважається витратами підприємства внесення коштів до статутного фонду дочірнього підприємства?

Юридична особа,яка виступає засновником (учасником) іншого підприємства, є інвестором, а особа,яка формує свій статутний капітал за рахунок засновників (учасників), -емітентом.

Для інвестора операція з вне­сення коштів до статутного фонду кваліфікується як операція інвес­тиційної діяльності. Інвестор, який вносить кошти до статутного капіталу,здійснює придбання ак­тиву (фінансової інвестиції у ви­гляді корпоративних прав).

Відповідно до пп. "б" пп.14.1.81 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі -Податковий кодекс) фінансові інвестиції - це госпо­дарські операції, що передбача­ють придбання корпоративних прав, цінних паперів, деривативів та/або інших фінансових інстру­ментів. До фінансових інвестицій, зокрема, належать прямі інвес­тиції, під якими розуміють госпо­дарські операції, що передбача­ють внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщенні такою особою.

Кошти, внесені до статутного фонду дочірнього підприємства, інвестор відображає в складі вит­рат за правилами оподаткування, встановленими для операцій з торгівлі цінними паперами та іншими, ніж цінні папери, корпо­ративними правами. Порядок оподаткування таких операцій визначено п. 153.8 ст. 153 Подат­кового кодексу.

Зокрема, для цілей цього підпункту під терміном "витрати" слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нарахо­вану) платником податку продав­цю(у тому числі емітенту під час розміщення) цінних паперів або інших, ніж цінні папери, корпора­тивних прав, як компенсація їх вартості. До складу витрат вклю­чається також сума будь-якої за­боргованості покупця, яка вини­кає у зв'язку з таким придбанням.

Отже, при внесенні коштів до статутного фонду дочірнього підприємства витрати, сплачені(нараховані) таким платником по­датку емітенту цінних паперів, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від відчуження таких цінних паперів.

2. Як у податковому обліку підприємства-засновника відоб­ражаються кошти або вартість майна, які повертаються йому у разі виходу з числа засновників? Чи вважається виплатою дивідендів сума, що повертається, яка перевищує розмір внеску? У якому рядку декларації з податку на прибуток відображається така операція?

Сума коштів або вартість май­на, які повертаються платнику по­датку у разі його виходу з числа засновників, не враховуються у складі доходів такого платника у розмірі, що не перевищує вартості придбання акцій, часток, паїв (пп. 136.1.13 п. 136.1 ст. 136Податко­вого кодексу).

Сума, що перевищує суму вне­сених коштів або вартості майна, не вважається виплатою дивідендів,але для цілей оподат­кування вважається доходом і враховується у складі доходів при обчисленні об'єкта оподаткуван­ня утому звітному періоді, в якому відбувається таке повернення.

У декларації з податку на прибу­ток, затвердженій наказом № 1232 (за текстом - декларація),платник податку-засновник у звітному періоді його виходу з чис­ла засновників одночасно відоб­ражає витрати на придбання кор­поративних прав у емітента в ряд­ку1.2 додатка ЦП до декларації та дохід, отриманий від викупу емітентом корпоративних прав, - у рядку 1.1 цього додатку.

Сума перевищення,отримана емітентом від викупу корпоратив­них прав, над витратами, сплаче­ними(нарахованими) таким за­сновником, відображається у ряд­ку 1 додатка ЦП до декларації з відповідним перенесенням до рядка 03.20 додатка ІД до декларації та, відповідно, до рядка 03 цієї декларації.

3. Головне підприємство на умовах оперативного лізингу пе­редає будівлі дочірньому підприємству.Чи включається до складу витрат головного підприємства вартість такої будівлі?

Ні, передача майна в оператив­ний лізинг (оренду) не змінює по­даткових зобов'язань орендодав­ця та орендаря. При цьому орен­додавець збільшує суму доходів, а орендар збільшує суму витрат на суму нарахованого лізингового платежу за наслідками податково­го періоду, в якому здійснюється таке нарахування. У такому само­му порядку здійснюється оподат­кування операцій з оренди землі та жилих приміщень (п. 153.7 ст. 153 Податкового кодексу).

Водночас у зв'язку з тим, що го­ловне та дочірнє підприємства є пов'язаними особами, то для цілей податкового обліку слід за­стосовувати пп. 153.2.1 п. 153.2 ст. 153Податкового кодексу, згідно з яким встановлено, що дохід, отриманий платником по­датку від продажу товарів (вико­нання робіт, надання послуг) пов'язаним особам, визначається відповідно до договірних цін, але не менших від звичайних цін на такі товари, роботи, послуги, що діяли на дату такого продажу, у разі,якщо договірна ціна на такі товари (роботи, послуги) відрізняється більше ніж на 20% від звичайної ціни на такі товари (роботи, послуги).

Охтирська ОДПІ

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg