Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow СФЕРА МЕДИЦИНИ ОХТИРКИ – SOS, SOS, SOS!
СФЕРА МЕДИЦИНИ ОХТИРКИ – SOS, SOS, SOS! Печать
Автор Людмила ГОВІЙНА   
06.02.2013 г.

ImageУ газеті «Сумський регіон» у №28 від 26 грудня 2012 року в матеріалі «Рішення і наслідки» під рубрикою «Постійна депутатська ко­місія облради діє» йшлося про «питання, що вже набило оскомину» - про наслідки рішення депутатів Охтирської міської ради,за яким - закриття стаціонарного туберкульозного відділення у 2011 році. При цьому кількість хворих на туберкульоз в Охтирському районі протягом минулого року виявлено на 20% більше, щоправда безпо­середньо в місті - менше, ніж у попередні роки.

Ось саме ця цифра і стала тим каталізатором обурення як депутатів Сумської обласної ради, причому всіх, без поділу на політичні кольо­ри,і зокрема членів проф­ільної комісії з питань охо­рони здоров'я, так і колег-медиків з інших районів. Воно-то зрозуміло, що своя сорочка ближче до тіла і кому потрібні чужі пробле­ми? Тож на в. о. міського го­лови Охтирки Олександра ЦІЛУЙКА, який поставив свій підпис під ризикова­ним рішенням сесії міськра­ди за №294 від 15.11.2011 року про закриття туберку­льозного відділення Ох­тирської ЦРЛ (лікарня на балансі міста), - посипали­ся докори і критика з усіх боків.Хоча, якщо глибоко копнути, то... усі праві, і в кожного своя правда. Про­читавши матеріал у «рідній газеті», як він висловився, Олександр Володимирович запросив побувати в Ох­тирці і на власні очі поба­чити «те, що закрили».

Щоб не бути голослівною (бо, признаюсь чесно, - їхала з думкою, що рішен­ня депутатів вкрай невірне), до Охтирки ми поїхали де­легацією: голова постійної, депутатської комісії облради з питань охорони здо­ров'я, материнства, дитин­ства, прав жінок та соціаль­ного захисту населення, головний лікар Сумської об­ласної дитячої клінічної лікарні Анна Богданова, депутат облради, заступник голови Сумської обласної організації Партії регіонів Сергій Винниченко, депу­тат облради Олександр Будник, фотокореспон­дент Олег Корженко і я.

У ГЛУХОМУ КУТІ,ПЕРШИЙ ЕТАП ЖАХУ

Те, що ми побачили, мене особисто вразило більше, ніж четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС, де я бувала вже після катастрофи. І не тільки відділення, що його закри­ли.Так от, стаціонарне туберкульозне відділення зна­ходилося в дерев'яному при­міщенні1927 (!) року побу­дови. У 1959 році його об­клали цеглою, добудували ще необхідні за вимогами того часу каналізацію, окре­му пральню, гараж, кухню і т.д. До 2011 року в при­міщеннях ремонту не те що капітального, серйозного,скажемо так, ніхто не про­водив, тож про зручності і вимоги XXI століття забуде­мо- потрапляємо у 1959-й. Зрозуміло, що дерево в се­редині без спеціальної об­робки і підтримки за 84 роки не тільки прогнило і взяло­ся грибком, тут ще й... по­селилася палочка Коха. Крім цього, цитую пояснення в різні інстанції в.о. мера Олександра Цілуйка: «...відсутня локальна очисна каналізаційна споруда, а тому знезараження стоків проводилося у вигрібних ямах з послідуючим вивезен­ням на міські очисні спору­ди. Вигріб пристосований, на дезінфекцію якого необхід­но 80кг хлорного вапна в день. Вивіз не знезараже­них нечистот проводився АС-машинами і зливався в загальну міську каналізацію. У зв'язку з високим стоянням ґрунтових вод, вигріб був постійно повний і фільтру­вався у водоносний гори­зонт». І це тільки один із кількох десятків пунктів пе­реліку недотримання вимог утримання закладу такого профілю, що їх наводить як приклад і причини закриття Олександр Володимирович. Не кажучи вже про те, що поряд -загальноосвітня школа. Якщо коротко, то щоб це приміщення зроби­ти приміщенням XXI сто­ліття, в якому ми живемо, потрібно майже 7 мільйонів гривень.Зрозуміло, що міська скарбниця такої суми немає, тож потрапивши у глухий кут, -депутати прий­няли оптимальне рішення: на вимогу і припис голов­ного санітарного лікаря міста - закрити. Жаль, що вони недописали ще одне слово -«спалити», бо як ви  ще дезінфікуєте дерево? Та й попіл, мабуть, треба спе­ціально утилізувати...

ДРУГИЙ ЕТАП ЖАХУ

Проте це був ще тільки перший етап того жаху, що ми побачили. Другим було відвідання діючого протитуберкульозного дис­пансерного відділення Охтирської ЦРЛ, де хворі об­стежуються і лікуються ам­булаторно. Такого сараю, в якому воно знаходиться, я навіть не бачила у самотніх бабусь у селах. І знову ж приміщення - довоєнної, тобто до 1941року побу­дови, про метраж кабінетів говорити не варто, бо йдеться про сантиметри.

Бактеріологічна лабора­торія обладнана сучасним обладнанням, обшита су­часними миючими матеріа­лами,чиста і світла, проте витяжна шафа своїм «тілом», як Атлант, тримає стелю, щоб не впала. Щоб потрапили у цю малесень­ку лабораторію, потрібно пройти метр на метр сінці, де підлога піднята майже на 50°, та воно й не дивно, бо фундамент приміщення просів від часу на 12 сан­тиметрів. А в цих сінцях стоїть шафа для потреб ла­бораторії - точна копія тієї, що моя бабуся з нею у 1939 році заміж виходила.

У садку біля цієї, хтозна як назвати, хатини не хати­ни, хижки - відкрите всім вітрам, людям і тваринам - спорудження для забору мокрот у хворих на тубер­кульоз. Подивіться на фото - слів немає...

Можна, звичайно,крикну­ти: куди дивиться влада? Та Олександр Цілуйко випередив його - він показав усі відділення Охтирської цен­тральної районної лікарні, які розкидані по всьому місту і побудови - до революції 1917-го року, тобто до Пер­шої світової війни, до Вели­кої Вітчизняної війни, після­воєнні - 1957-го, 59-го, 62 -го років. Навіть до 1970-го не Дотягнули! І це не смішно - дивишся і плакати хочеться, згадавши що це місто нафтовиків, нафтова столиця України...

І якщо врахувати,що ка­пітальних ремонтів за всі десятиліття чи й століття до нинішнього часу ці при­міщення не знали,то, зро­зуміло, що там є. Тож до­будова і введення в дію нового приміщення Ох­тирської ЦРЛ потрібно у прямому змісті цього сло­ва - як повітря.

Але добудова за проектом 1985-го року. Що це озна­чає? Що Міністерство охоро­ни здоров'я України мину­лого року не дало згоди на те, щоб змінити проект і пе­ренести пологове та жіноче відділення у нове приміщен­ня, позаяк це на сьогодні, як відповіли в міністерстві, - «не відповідає нормам містобу­дування таких закладів». Ну, воно ж у Києві видніше як у Охтирці народжувати і в яких умовах...

У зв'язку з цим,усі сили місцева влада кинула на допомогу жінкам - поміня­ли вікна, двері,відремонту­вали своїми коштами кана­лізацію, провели косметич­ний ремонт. Але,за слова­ми Олександра Цілуйка, щоб довести будівлю до отих самих норм містобуду­вання, потрібно 8,5 мільйо­на гривень. Де їх узяти? І це йдеться тільки про ці відділення, а що з протиту­беркульозним диспансер­ним? Його куди подіти? І це стосується всіх відділень - вони в таких стиснених умо­вах приміщень післявоєнної побудови, що навіть косме­тичні ремонти всередині не рятують. Оце вам і нафтова столиця України.

Парадоксальна ситуація: на сьогодні найкраще нов­ісіньке приміщення має одне відділення Охтирської ЦРЛ - морг. Тут навіть ри­туальна зала є, не кажучи про все необхідне. А тра­пилося так через те, що - глухий кут, справжній, без перебільшення. Морг тре­ба було негайно «евакую­вати», бо розміщався він кілька десятиліть поспіль у... приміщення церкви 1913 року побудови за 17 метрів від пологового відділення. У Радянському Союзі це вважалося нор­мальним...

ШЛЯХИ ВИХОДУ ІЗ СИТУАЦІЇ

Після побаченого відбу­лося обговорення про­блем «за круглим столом» у міській раді, куди зійшли­ся депутати різних рівнів, керівництво міста. Анна Богданова, як голова постійної депутатської комісії облра­ди з питань охорони здо­ров'я, материнства, дитинства,прав жінок і лікар зі стажем, яка постійно буває в Охтирці і все бачить на власні очі, спочатку відзна­чила як позитивні кроки, зроблені місцевою владою навіть в тих умовах, що є, а це і облаштування кабінету дитячого фтизіатра, і об­лаштування «Клініки, друж­ньої до молоді», і дермато­логічного відділення,але...

А. В. Богданова: «Я ніко­ли не говорила, що при­міщення придатне для ста­ціонарного туберкульозно­го відділення - його, дійсно, потрібно було закрити, але ж не саме відділення ліквідувати. Приміщення і відділення - це ж не одне й те ж. Спочатку треба було вирішити куди перевести стаціонар, де розмістити ліжка, а потім приймати рішення по приміщенню. Я розумію, що ви, як не па­радоксально це звучить, у найстисненіших умовах в області, але так робити не можна, як ви зробили, бо позбавили людей права на лікування на місці. Повірте, не в усіх є кошти лікуватися за межами Охтирщини.

ЩО ТЕПЕР РОБИТИ?На мою думку, потрібно обо­в'язково (!) відкрити стаціо­нарне тубвідділення на те­риторії Охтирщини. Визна­читися з місцем за найоптимальнішим варіантом, і якнайшвидше. Це - перше. Друге - протитуберкульоз­не диспансерне відділення терміново перерозмістити в іншому приміщенні. Де і як - думайте. Для головного лікаря окремо - я поясню свої варіанти».

А головне те, про що вис­ловилися і в.о. міського го­лови Олександр Цілуйко, і депутати облради Сергій Винниченко та Олександр Будник, - доки не буде введене в дію нове при­міщення ЦРЛ - ситуацію з отаким розміщенням і вкрай важкими умовами для пацієнтів і лікарів - не змінити.

У зв'язку з цим,на засі­данні «за круглим столом» було вироблено рішення: депутати облради разом будуть звертатися до депу­татського корпусу з про­ханням виділити«нафтові» кошти, що надійдуть у 2012-му році на вирішення найнагальніших проблем розміщення структур сфе­ри охорони здоров'я Охтирщини.

ВИСНОВОК

Після відрядження в Ох­тирку, два дні не мог­ла нормально спати - сни­лося те, що побачила. У мене і досі не вкладаєть­ся в голові: як нафтова сто­лиця України може мати отакий жахливий стан будівель? І що робила влада до того часу, доки голова облдержадміністрації Юрій Чмирь минулого року не взяв на себе відповідальність добуду­вати отой горезвісний довгобуд? Де були керів­ники міста, району протя­гом десятиліть радянсь­ких, українських? За що зарплату отримували?

Тепер згадую виступи на сесіях обласної ради Олек­сандра Будника, який за розподілом відповідає за Охтирський район, з його депутатськими запитами і зверненнями, з прохання­ми допомогти Охтирці, які чомусь не чули ні опозиці­онери, ні депутати-одно-партійці. Зате коли закри­ли стаціонарне туберку­льозне відділення - пропарились усі, перевівши це в політичну площину, а дивитися треба в економічну, у землю, охтирську...

Я запитала у Олександра Цілуйка - хто з депутатів облради, крім присутніх, оцей увесь жах приміщень бачив? Відповідь виявила­ся, на жаль, закономірною на сьогодні: «Крім Юрія Павловича Чмиря, більше ніхто». От вам і відповідь на крики і биття в груди «з дум­кою про людей».

У зв'язку з цим,у мене є пропозиція - депу­татські запити не зачитува­ти як констатацію фактів,а підкріплювати фото і відеоматеріалами для того, щоб обранці народу бачили справжню картину по кожному питанню. Бо ж думають, що Охтирка, як нафтова столиця України, - багата-багата, а вона бідна-бідна як церковна миша, яку того і дивися, привалить стіна чи фунда­мент дореволюційної по­будови...

Людмила ГОВІЙНА

«Сумський Регіон»№2 (164)

 

����������� 

 
#5 provokator 12.02.2013 21:20
І що робила влада до того часу, доки голова облдержадмініст рації Юрій Чмирь минулого року не взяв на себе відповідальніст ь добуду­вати отой горезвісний довгобуд

Вопросы: почему сегодня все работы остановлены;поч ему взятые обязательства ввод ЦРЛ в 2012 году не выполнен; кто понесет наказание за обман жителей нашего города
 
 
+1 #4 ПИОНЕР 07.02.2013 12:32
ЛЮДМИЛА ГОВІЙНА ВАШ Висновок вражає! якщо фотографувати то і спати Ви станете спокійно і лікування буде як треба... :sad:
 
 
#3 Стилавин 07.02.2013 08:28
Люду Говейную (свят свят) раздражают порядки де принятые в Советском Союзе.И она упорно называет Ахтырку "нафтовой столицей".
надо было ее на Ворсклу свозить.Для второгомифа.До пары.А то "пропарились усi"(с) а она "непропарилась"
 
 
+3 #2 Andreas 06.02.2013 23:02
Путь решения проблемы, который я считаю реальным, есть. Это 2-я областная. У нее есть необходимость в больных, есть персонал, есть помещения и даже туботделение есть (для психбольных). Она на областном бюджете. Более того, по новому закону предусмотрено принудительное лечение туббольных, которые отказываются от лечения - и для этого возможности есть.

Загвоздка одна - они должны получить лицензию.
 
 
+3 #1 tokar 06.02.2013 22:50
Очередной пиар,от которого толку Ахтырке никакого.
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg