Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Інформація про підтримання державного обвинувачення Охтирською прокуратурою
Інформація про підтримання державного обвинувачення Охтирською прокуратурою Печать
Автор О. Вініченко   
31.01.2013 г.

Протягом 2012 року міжрайонним прокурором та прокурорами Охтирської міжрайонної прокуратури  підтримано державне обвинувачення по 253 кримінальних справах стосовно 275 осіб, з яких:

  • з постановленням обвинувального вироку - 238 кримінальних справ
  • закриті провадженням за нереабілітуючими підставами - 13 справ
  • направлено на додаткове розслідування - 2 справи

В подальшому за апеляцією прокурора постанову про повернення справи на додаткове розслідування скасовано, справу направлено на новий судовий розгляд.

Особисто Охтирським міжрайонним прокурор у 2012 році підтримано державне обвинувачення по 9 кримінальним справам переважно розслідувані слідчими прокуратури та справи по тяжким і особливо тяжким злочинам.

Так, нещодавно набрав законної сили вирок Охтирського міськрайонного суду у кримінальній справі  за обвинуваченням громадянина Д. у вчиненні злочину передбаченого ст. 286  ч.3 КК України. Зазначений  злочин пов'язаний з порушенням правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. Не зважаючи, що злочин  вчинено з необережності, проте внаслідок цього настали тяжкі наслідки а саме, загинуло дві особи. 

За вироком суду гр-на Д. визнано винним в тому, що 17 вересня 2011 року, близько 19 години, керуючи трактором марки МТЗ-80 та буксируючи з застосуванням жорсткого зчеплення самохідну косарку разом з жаткою,  яка є небезпечним великогабаритним вантажем, крайні зовнішні частини якої не були позначені відповідними розпізнавальними знаками та світловими приладами, рухався у темний час доби по проїзній частині автодороги Лохвиця-Гадяч-Охтирка-КПП Дмитрівка у напрямку с. Комиші Охтирського району і на ділянці 81 км автодороги, лівою виступаючою частиною жатки скоїв зіткнення із автомобілем марки ВАЗ 21154 під керуванням гр-на С., який разом із пасажиром рухався в зустрічному напрямку.

В результаті дорожньо-транспортної пригоди водій автомобіля отримав тілесні ушкодження, від яких помер на місці пригоди, пасажир отримав тілесні ушкодження, від яких помер  в хірургічному відділенні Охтирської ЦРЛ. При експлуатації транспортного засобу гр-н Д. порушив вимоги  Правил дорожнього руху України відповідно до висновку судово-автотехнічної експертизи які знаходяться в прямому причинному зв'язку з дорожньо-транспортною пригодою та смертю потерпілих.

Представник державного обвинувачення орієнтував суд призначити обвинуваченому міру покарання, пов'язану з позбавленням волі строком на 5 років та з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки. З такою позицією обвинувачення суд погодився та постановив обвинувальний вирок. Суворість призначеного покарання визначено виходячи із ставлення винної особи до вчиненого, тяжкості наслідків,що настали та невідшкодування ним заподіяної шкоди .

Протягом 2012 року державними обвинувачами  Охтирською міжрайонною прокуратурою до апеляційного суду Сумської області внесено 14 апеляцій, з яких задоволено 7,відкликано 1, 6 знаходяться на розгляді в апеляційному суді. До Вищого Спеціаліалізованого Суду України внесено 3 касаційні скарги, з яких 2задоволено, по іншій, справу витребувано судом.   

У 2012 року за апеляціями інших учасників судового процесу вироки суду без прокурорського реагування не змінювалися та не скасовувалися.

Підтримуючи державне обвинувачення у суді та орієнтуючи суд на призначення міри покарання винним особам, державні обвинувачі на сам перед мають на меті відповідно до ч.2 ст. 50 КК України не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Інформацію підготував: старший прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури молодший радник юстиції О. Вініченко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg