Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Будьте обережними на льоду!
Будьте обережними на льоду! Печать
Автор Газета "Город А"   
19.01.2013 г.

Протягом минулого року водні об'єкти стали причиною багатьох тра­гедій у нашому районі. Їх можна було б уникнути, якби не порушувалися пра­вила та вимоги безпеки.

Шановні мешканці міста Охтирка та Охтирського району!

Значні коливання температурного режиму повітря на більшості водних об'єктів призвели до утворення нестійкого крижаного покрову, що підви­щило ймовірність виникнення нещасних випадків внаслідок неконтрольованого виходу людей на кри­гу.

Запам'ятайте! Лід може підвести нас восени, взимку І навесні. Дотримання простих правил доз­волить вам знизити ризик небезпеки на льоду.

Якщо ви провалилися на льоду річки або озера:

  • Широко розкиньте руни по краям льодового про­лому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.
  • Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне -пристосовувати своє тіло так, щоб воно займало найбільшу площу опори.
  • Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду таким чином перевірена. Незважаю­чи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега.
  • Якщо на ваших очах на льоду провалилася люди­на, негайно сповістіть, що йдете на допомогу.Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближай­теся до ополонки тільки повзком, широко розкидаю­чи при цьому руки.
  • До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи,дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати лю­дину. Кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метра.
  • Якщо ви не самі, тримаючи одне одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко - постраждалий швидко мерз­не в крижаній воді,мокрий одяг тягне його донизу.
  • Подавши постраждалому підручний засіб поря­тунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше до­ставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

Пам'ятайте:вирушати на водойми поодинці небезпечно! Будьте обережними при виході на льод та дотримуйтеся заходів безпеки на ньому!

Олександр Гончаренко,провідний фахівець служби цивільного захисту ум. Охтирка та Охтирському районі Тери­торіального управління МНС України у Сумській області

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg