Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Політика arrow Ілюзія прозорості або Вибори в режимі Online
Ілюзія прозорості або Вибори в режимі Online Печать
Автор Газета "Город А"   
21.10.2012 г.

Цьогорічні парламентські вибори в Україні пройдуть під прицілом веб-камер, які в ре­жимі online транслюватимуть хід голосу­вання та записуватимуть процес підра­хунку голосів. Урядовці сподіваються, що таке нововведення забезпечить про­зорість виборів та дозволить запобігти фальсифікаціям у день голосування. Але їхню думку поділяють далеко не всі.

За словами Прем'єр-міністра Ми­коли Азарова, на усіх виборчих дільницях, а їх в Україні, нагадаємо, 34 тисячі, вже встановлені веб-камери для спостереження за перебігом голосування 28 жовтня. Дві третини коштів з майже 1 мільярда гривень, виділених на встановлення систем відеоспостереження на виборчих дільницях, пішли на прокладання ме­реж для відеокамер. Цікаво, що Кабмін дозволив Центрвиборчкому закупити систему відеоспостережен­ня за спрощеною процедурою - без проведення конкурсу.Виконавцем робіт зі створення системи відеоспостереження на парламентських ви­борах,відповідно до постанови Кабінету міністрів України №583-р від 20 серпня 2012року, обрана ком­панія "СІТРОНІКС ІТ" в Україні, що входить до складу ВАТ "СІТРОНІКС", провідного постачальника рішень у сфері телекомунікацій,інфор­маційних технологій і мікроелектроніки в країнах СНД.

Усі 19 звичайних виборчих дільниць в Охтирці (крім спеціальної, що утворена на базі Охтирської ЦРЛ) обладнані системами відеоспостере­ження. За словами Наталії Зінченко, керуючого справами виконкому Ох­тирської міськради, процес встанов­лення веб-камер на виборчих дільни­цях нашого міста завершився ще на початку жовтня. "На сьогодні усі ПАКи (програмно-апаратні комплекси сис­теми відеоспостереження) працюють без збоїв. У середу (тобто 17жовтня) на звичайних виборчих дільницях на­шого міста відбудеться пробне тесту­вання систем відеоспостереження, після чого члени ДВК - оператори ПАК отримають ключі від шафи з ноутбуком", - повідомила Наталія Зінченко.

На звичайній виборчій дільниці №590819, що по провулку Радсело, 4, веб-камери були встановлені два тижні тому. Про це "Го­роду А" повідомила Ольга Бездрабко, секретар дільничної виборчої комісії. "Ось тут (заходимо до просторої кімнати на першому поверсі адмінкорпусу"Зорі") люди робитимуть свій вибір 28 жовтня. Як бачите, вже встановлено кабінки для голосування, столи для членів ДВК. А це (вказує на дві веб-камери під стелею та металеву шафу на стіні) - система відеоспостере­ження.Камери встановле­но на однаковій висоті, відстань між ними близько півтора метра. Вони вже працюють. Бачите, горять зелені індикатори", - розповідає Оль­га Безбрабко.

- Як гадаєте, запровадження сис­теми відеоспостереження за цьо­горічними парламентськими вибора­ми забезпечить прозорість виборчо­го процесу,допоможе запобігти ма­совим фальсифікаціям? - цікавимося у пані Ольги. - Гак, звичайно.Одна з камер направлена у бік столу, за яким виборцям видаватимуть бюле­тені,інша зніматиме ту частину приміщення, де будуть встановлені скриньки. Тож запхати у котрусь із них з десяток сфальшованих бюле­тенів не вийде.

Своєю Постановою від 13 вересня 2012 року (№892) Центрвиборчком затвер­див Порядок здійснення відеоспосте­реження на виборчих дільницях з ви­користанням засобів відеоспостереження, доступу та контролю за функціонуванням системи відеоспос­тереження під час проведення ви­борів народних депутатів України 28 жовтня2012 року. За документом, "організація відеоспостереження в приміщеннях для голосування зви­чайних виборчих дільниць здійснюється шляхом встановлення системи відеоспостереження, відео-запису і трансляції зображення, до складу якої входить програмно-апа­ратний комплекс (ПАК), а також об­ладнання для утворення каналів зв'язку, що є власністю операторів зв'язку. ПАК є сукупністю технічних пристроїв та програмних засобів, призначених для відеоспостережен­ня за організацією проведення голосування та підрахунку голосів ви­борців у приміщенні для голосу­вання на виборчій дільниці, запису, збереження відеозображення, об­робки та передачі відеозображен­ня для трансляції на веб-сайту мережі  Інтернет http://vybory2012.gov.ua/"

Дозволимо собі ще кілька цитат з Порядку здійснення відеоспосте­реження на виборчих дільницях з використанням засобів відеоспос­тереження,доступу та контролю за функціонуванням системи відеос­постереження під час проведення виборів народних депутатів Ук­раїни 28 жовтня 2012 року.

* * *

"ПАК складається з ноутбука, двох веб-камер, двох активних USB-подовжувачів, двох пасивних USB-подовжувачів, мережного подовжувача на 5 розеток, а також спеціальної металевої шафи та тросу безпеки(антивандальний захисний пристрій, що унеможлив­лює несанкціоноване вилучення ноутбука зі спеціальної металевої шафи), які замикаються ключами, спеціалізованого програмного за­безпечення, інструкції користува­ча системи відеоспостереження.Крім веб-камер, усі технічні прист­рої ПАК встановлюються в спеціальну металеву шафу, яка за­микається ключем. У шафі також установлюється телеко­мунікаційне обладнання, за допо­могою якого організовується ка­нал зв'язку".

* * *

"Об'єктами відео спостереження є:

- місця видачі виборцям вибор­чих бюлетенів і роботи зі списками виборців (веб-камера №1);

- стаціонарні скриньки для голосу­вання (веб-камера№2)".

* * *

"Не пізніше ніж за десять кален­дарних днів до дня голосування про­водиться тестування системи відеос­постереження. Уповноважена особа зобов'язана бути присутньою в приміщенні виборчої дільниці від по­чатку і до кінця проведення тестуван­ня. Перед початком проведення тес­тування уповноважена особа пере­дає ключі від шафи; в якій розміщено ПАК, та тросу безпеки за актом приймання-передачі голові (за його відсутності - заступнику голови) ви­борчої комісії. При здійсненні пере­дачі перевіряється комплектність ПАК.

Забороняється вимикати систему відеоспестереження з моменту про­ведення її тестування".

* * *

"Функціонування системи відеос­постереження у режимі відеозапису та збереження відеозображення під час підрахунку голосів здійснюється після закінчення голосування на ви­борчій дільниці і не може бути припи­нено раніше підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на ви­борчій дільниці, у тому числі з поміткою"Уточнений".

Матеріали відеоспостереження зберігаються протягом одного року з дня офіційного оприлюднення ре­зультатів виборів депутатів".

* * *

"Після проведення підсумкового засідання виборчої комісії і підпи­сання протоколу про підрахунок го­лосів виборців на виборчій дільниці голова (за його відсутності - заступ­ник голови) виборчої комісії демон­струє у бік веб-камери № 1 кожну сторінку першого примірника прото­колу виборчої комісії, при цьому мак­симально близько підходить до неї (але не ближче ніж за 50 см)".

Порядок здійснення відеоспостереження на виборчих дільницях з ви­користанням засобів відеоспостере­ження, доступу та контролю за функціонуванням системи відеоспос­тереження під час проведення ви­борів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року можна знайти і скачати на офіційному сайті ЦВК (розділ "Нормативно-правові акти" - Постанови та протокольні рішення ЦВК - Постанова №892 від 13 верес­ня 2012 року (з додатками(4).

Депутат Охтирської міської ради Федір Кіселар вва­жає, що встановлення веб-камер на виборчих дільницях - це банальний популізм. "Про яку про­зорість виборчого процесу можна го­ворити з двома веб-камерами на дільниці. Це не що інше, як замилю­вання очей Європі", - ділиться своїми думками Федір Федорович. На його переконання, для забезпечення про­зорості виборів дві камери - замало. "Як мінімум з чотирьох ракурсів потрібно знімати місце видачі бюле­тенів. Тобто щонайменше 4-6 камер повинно бути на дільниці".

Щодо безперебійної трансляції ви­борів у мережі Інтернет у Федора Кіселара теж певні сумніви. "Я більш ніж упевнений, що без"глюків" не обійдеться. Але навіть якщо система працюватиме без збоїв, ви побачите лише те, як люди заходять на дільни­цю, отримують бюлетень та опуска­ють його у скриньку".

- Хіба цього не достатньо, аби гово­рити про прозорість виборчого про­цесу?

- Про прозорість виборчого проце­су можна говорити лише тоді, коли на дільниці, як я вже казав, буде мінімум 4-6 камер, що фіксуватимуть чіткі де­талі (скажімо, паспортні дані, щоб можна було ідентифікувати виборця), а не даватимуть загальну картинку. Прозорими парламентські вибори в Україні виглядатимуть в очах євро­пейців, які вважають запровадження системи відеоспостереження значним кроком на шляху до демократії.В очах українців ці вибори не будуть прозорими.

- Що Ви маєте на увазі?

- Наші люди звикли до того, що їх постійно обманюють. Тому їм, на відміну від європейців, очей не зами­лиш.

- На Вашу думку, чи матимуть місце фальсифікації під час цьогорічних парламентських виборів?

- Удень голосування - навряд. Сьо­годні вже ніхто не вкине до скриньки тридцять бюлетенів, бо за це можна потрапити за грати на 12 років.За­раз по-іншому робиться. Людей заля­кують.

- Вам відомі такі випадки?

- Так. І вони непоодинокі. У селах людям погрожують, мовляв,не про­голосуєте за Партію Регіонів, не ма­тимете ні газу, ні світла. Ось звідки все починається. Ми ж не можемо поставити камери у кожному селі, у кожній хаті, щоб фіксувати ці погрози.

-Тобто відеоспостереження на ви­борчих дільницях - лише ілюзія про­зорості виборів?

- Так.

- Після виборів уряд має намір ви­користовувати встановлені на ви­борчих дільницях камери для охоро­ни громадського порядку. Дозволю собі процитувати Миколу Азарова: "Ми збираємося використовувати ці камери після виборів так, як ми про це говорили. Перш за все, з точки зо­ру підвищення безпеки наших міст і населених пунктів. Це дозволить ду­же швидко координувати зусилля правоохоронних органів". Ви згодні з Прем'єр-міністром?

- Не розумію, як можна камеру, призначену для роботи у приміщенні, використовувати на вулиці. Коли за вікном буде мінусова температура, вона просто вийде з ладу.

Підготував Ігор Івахненко

 

����������� 

 
+1 #3 человек с улици 23.10.2012 09:50
Две веб-камеры однозначно мало, но главный вопрос почему они должны после закрытия участка, при подсчете голосов, переходить в режим записи, а не продолжать дальенейшую трансляцию,ЧТО ХОТЯТ ОТ НАС СПРЯТАТЬ??? это же ВЕБ-КАМЕРА так пусть она ею остается до конца подсчета голосов и подписания протокола.
 
 
#2 donilya 21.10.2012 23:12
В камерах есть свой плюс. Подскажу для всех участников выборов.
После закрытия избирательных участков камеры работают на запись, то есть все что происходит во время подсчета записывается и в случаи нарушения, видеозапись возможно использовать как доказательство. Но это не главное. Фишка в следующим. После того, как вам выдадут протокол с результатами подойдите к камере и покажите его в камеру. Он будет зафиксирован, если после этого в окружной комиссии вы обнаружите другой протокол. У вас есть на что сослаться. Это всего лишь способ защиты, но он не гарантирует честность.
 
 
+1 #1 alex48096 21.10.2012 20:32
все это видеонаблюдение пусть себе рыгыналы засунут в очко.Гамно эт все.
Как считать будут???Тож под наблюдением???
Если нет то до песды все эти движения
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg