Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Екстернат - це шанс!
Екстернат - це шанс! Печать
Автор Газета "Город А"   
20.08.2012 г.

На превеликий жаль, багато з нас звикли жити за стандар­тами: школа - інститут - робота - пенсія... Але ж реальне життя не вміщується у рамки жодних схем. Це стосується, зокрема, і такої його важливої його грані як освіта (у нашій послідо­вності це «школа - інститут»). На кожній освітній "сходинці" є чимало цікавих додаткових можливостей. Одна з них - ек­стернат. Чули про нього, мабуть, усі, але все ж що воно за штука така?

Визначення понять "екстер­нат" та "екстерн" викладені в "Положенні про екстернат в загальноосвітніх навчальних закла­дах", затвердженого Міністерством освіти і науки. Аби бути у всеозброєнні, ознайомимося з деякими положення­ми цього цікавого документу.

Отже, екстернат -одна з форм здо­буття освіти, що передбачає самостійне опанування екстерном програмового матеріалу в обсязі, визначеному дер­жавними стандартами освіти,або знань згідно з вимогами програмового матеріалу за певний клас чи з окремих навчальних предметів для отримання документа про відповідний рівень освіти(табель, свідоцтво, атестат).

Екстерн - особа,яка самостійно опа­новує програмовий матеріал і якій на­дається можливість проходження річного оцінювання навчальних досяг­нень та державної підсумкової атес­тації на базі загальноосвітніх навчаль­них закладів.

Здобуття освіти за екстернатною формою не обмежується віком.

Місцевими органами управління освітою визначається загальноосвітній навчальний заклад, на базі якого здійснюватиметься екстернат. Можливість пройти річне оцінювання за відповідний клас та атестацію за освітній рівень відповідно початкової, базової і повної загальної середньої освіти мають особи, які:

  • з будь-яких поважних причин не ма­ють змоги відвідувати навчальні занят­тя в загальноосвітньому навчальному закладі;
  • прискорено опанували навчальний матеріал відповідного класу, ступеня навчання;
  • не завершили навчання в навчаль­ному закладі системи загальної серед­ньої освіти;
  • є учнями загальноосвітніх навчаль­них закладів з денною формою навчан­ня та з не залежних від них причин не можуть пройти річне оцінювання та ате­стацію не більше ніж з двох предметів;
  • є випускниками загальноосвітніх навчальних закладів попередніх років, які у свій час не мали річного оцінюван­ня та (або) не пройшли атестацію з будь-яких предметів (кількість пред­метів не обмежується);
  • отримали документ про відповідний рівень загальної середньої освіти за кордоном;
  • є громадянами України, які тимча­сово або постійно проживають за кор­доном і навчаються в Міжнародній ук­раїнській школі за дистанційною фор­мою;
  •  є іноземцями або особами без гро­мадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

Важливо, що зазначений перелік не є вичерпним, оскільки Законом "Про Загальну середню освіту" передбачено право батьків або осіб, які їх заміню­ють"вибирати навчальні заклади та форми навчання для неповнолітніх дітей" (стаття 29 Закону).

Закон не містить жодних обмежень стосовно територіального розміщення навчального закладу для вибору батьків. За результатами річного оцінювання та атестації рішенням пе­дагогічної ради та наказом керівника навчального закладу екстерну вида­ються табель успішності, свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту.

В принципі, все цілком ясно, але як з цим справи у нас в Охтирці? Інфор­мацію про це нам надала заступник на­чальника міськвідділу освіти Ольга Протазова:

- Екстернат у нас організований на базі вечірньої змінної школи. Аби ско­ристатися цією формою навчання, для початку слід написати заяву на ім'я ди­ректора цього закладу.Далі керівництво вечірньої школи разом з нами вирішує всі подальші ор­ганізаційні питання. Як правило, щоро­ку в місті набирається 17-20 екстернів. Переважно, це дорослі люди, яким потрібний атестат про повну середню освіту (для вступу до вищих навчальних закладів, просування по службі тощо).

- А наскільки часто іспити екстерном здають не колишні, а ще нинішні шко­лярі?

- Такі випадки трапляються. Так, не­щодавно екзамен екстерном за 10-й клас здав учень школи №5Владислав Зайка. Кілька років тому так само вчи­нив Віталій Симон зі школи №1. Зага­лом,якщо здібні й успішні учні вислов­люють бажання скористатися екстерна-турою, то ми, педагоги, завжди раді піти їм назустріч.

До речі, кілька слів про Віталія Симо­на. Цей звичайний нібито охтирський хлопчина став висококласним про­фесійним програмістом, чудово заре­комендував себе, працюючи в Новій Зеландії та Австралії, у своєму молодо­му віці за власний кошт встиг побувати в багатьох країнах світу. Чим не при­клад для наслідування?! Між тим,од­ним з факторів успіху Віталія став, цілком можливо, й екстернат, завдяки якому охтирчанин виграв час для по­дальшої освіти та професійного зрос­тання. Тож, юні і не зовсім юні, дерзай­те, пробуйте різні варіанти, і тоді вам неодмінно пощастить!

Сергій Яковенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg