Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Працівники міліції ЗАСТЕРІГАЮТЬ – активізувались шахраї
Працівники міліції ЗАСТЕРІГАЮТЬ – активізувались шахраї Печать
Автор Охтирський МВ МВС   
27.07.2012 г.

ImageОстаннім часом міліцейські сводки все більше і більше насичуються повідомленнями про шахрайства. Актуальними на сьогодні залишається продаж весільних суконь, дитячих візочків, телефонів, фотоапаратів та різноманітної техніки через всесвітню мережу Інтернет та інших товарів, а також мобільні шахрайства. Так, працівники Охтирського міськвідділу за останній місяць нарахували 7 таких випадків, більшість розкриті. Проте, щоб не потрапити на гачок до зловмисників правоохоронці вкотре роз'яснюють схеми шахрайств та як їх уникнути.

Як зазначив Руслан Володимирович Кладько начальник кримінальної міліції Охтирського МВ, в більшості випадках такі дзвінки надходять з місць позбавлення волі, від осіб,які засуджені за скоєння злочинів. Найчастіше свої шахрайські дії вони здійснюють за допомогою своїх знайомих та друзів, які знаходяться на волі і безпосередньо знімають гроші з рахунків обманутих громадян. Зняті кошти вони передають засудженим за допомогою банкоматів до місць позбавлення волі, шахрайки в більшості випадків діють пізно ввечері, адже як правило, їх жертви лише наступного ранку перевіряють рахунок свої картки та розуміють, що їх надурили.

І яскравим прикладом цього можна назвати випадок, що стався з 26-річною жінкою на ім'я Катерина, яка вирішила продати своє весільне плаття. Як пояснила вона, оголошення розмістила на одному з інтернет-сайтів, а вже наступного дня її зателефонувала дівчина, яка представилась Ганною та була дуже зацікавлена товаром. Остання казала, що і розмір ніби підходить, і плаття дуже гарне, тож, готова стовідсотково сплатити за сукню. Але є одна умова, мовляв сама з Донецька, приїхати не може, тому бажала розрахуватись безготівково, а товар просила вислати поштою на вигадане ім'я, прізвище та по батькові.

Саме з цього моменту, говорять правоохоронці, шахрайка повністю могла контролювати свою жертву.

Спочатку вона попросила продиктувати номер банківської картки, а потім навіть запитала який її ліміт. Здавалось би, цей факт вже мав занепокоїти нашу жертву, проте, зловмисниця настільки виявилась хвацькою та винахідливою, що одразу розповіла цікавий спосіб як уникнути сплати великих процентів при знятті її грошей, якими вона розрахувалась за довго омріяну покупку.

Так, дізнавшись,скільки на рахунку грошей, Ганна зі свого мобільного відправила смс, в якому зазначила, що гроші за сукню вона вже перерахувала. Як потім розповідала потерпіла правоохоронцям, повідомлення було відіслано з номеру мобільного Ганни, хоча текст був такий же як відправляють співробітники банку. Але це лише перша частина  плану обману Катерини - для того щоб їх зняти покупець попросила продавщицю замовити в банку послугу«Екстра-гроші», що та і зробила. Цього разу смс дійсно прислали працівники банку з таємним кодом, який обманним шляхом Ганна довідалась у жінки. Так,операція обману своєї жертви була виконана, і замість отримання коштів Катерина лишилась і своїх грошей. 

Так, за статистикою, на Сумщині найменшою жертвою інтернет-шахрайства стала 21-річна жінка, яка продавала через всесвітню мережу дитячу коляску, а найстаршою 58-річна, серед яких був і 27-річний чоловік, який  хотів продати весільне плаття своєї дружини за допомогою інтернету, інша жертва вирішила купити новий фотоапарат, продавши старий через всесвітню мережу, але залишилась без обладнання і без грошей.

А тому, щоб не стати черговою жертвою Інтернет-продажів, Руслан Володимирович радить більш уважно ставитись до своїх покупців, ні в якому разі не повідомляти їм секретних слів чи кодів. І завжди пам'ятайте, якщо у вас починають випитувати таємну інформацію - це шахраї.

Не полишають користуватись попитом і «мобільні» шахрайства, жертвами яких стають люди пенсійного або передпенсійного віку, яким повідомляють, що їх син або донька чи просто близький родич знаходиться у відділку міліції за скоєння злочину.

Відверто граючи на материнських почуттях, чоловік або жінка, представившись працівником міліції, у першу хвилину спілкування, поки жертва не почала аналізувати почуте, викладає основну інформацію, де зазначає обов'язково, що ситуація критична, але при цьому вихід все ж таки є - дати хабар правоохоронцю для не порушення кримінальної справи.

Як зазначають справжні співробітники внутрішніх справ, у цьому виді шахрайства, зловмисники просять перерахувати на мобільний номер телефону оговорену суму грошей  після чого родичі затриманого можуть під'їхати до відділка міліції та забрати, так би мовити, затриманого. І як результат - ані родича-розбишаки, ані власних грошей...

І хоча розкрити подібний злочин в цьому разі вкрай важко, співробітники правоохоронних органів запевняють, що вони вже призвичаїлися у боротьбі проти телефонних вимагачів і сьогодні успішно встановлюють їх особи. А тому звертаються до всіх громадян,  не поповнювати список чергового «мобільного» шахрайства, бути більше уважними та завжди дотримуватись нескладних правил.

По-перше завжди цікавтесь хто вам телефонує, а саме ім'я, прізвище та по-батькові співробітника міліції, його посада, дані про затриманого, рік народження, адресу місця проживання та інші відомості, якими шахраї навряд чи володіють. Запитайте коли і куди саме забрали близьку вам людину.

По-друге, одразу перевіряйте отриману інформацію, зателефонувавши синові, чи родичу, якого ніби затримали або на лінію «102», де працівники правоохоронних органів підтвердять чи спростують цю інформацію. Як правило, така інформація ніколи не підтверджується.

І, наостанок, щоб не стати жертвою чергової кримінальної історії, ви повинні завжди і в усьому бути більш ніж уважнішими, але якщо ви все ж таки потрапили на «гачок» до пройдисвітів, негайно звертайтесь до міліції.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg