Головна arrow Розділи arrow Відпочинок та побут arrow Вернісаж майстрів
Вернісаж майстрів Печать
Автор Газета "Город А"   
10.07.2012 г.

Виставка "Кращий твір року" у Сумському обласному художньому му­зеї проходить уже втретє. Цьогоріч її учасники, більшість з яких об'єднані навколо Сумського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України,присвятили свої здобутки Дню Конституції України. Понад 130 творів у дванадцяти різновидах тра­диційного народного мистецтва представлено на цьогорічній виставці. Се­ред експонатів виставки відрадно бачити колекцію сувенірних ляльок майст­ринь з Охтирщини - Світлани Бєлік та Надії Гордієнко.

Нагадаємо, з2010-го року в Україні відзначається День майстра народної творчості, що припадає на третю неділю травня. З цієї нагоди у Сумському облас­ному художньому музеї щороку організовуються виставки "Кращий твір року" у серії музейних за­ходів "З народних джерел". Куратором цих виста­вок від музею є Людмила Федевич - завідувачка відділу декоративного мистецтва,заслужений працівник культури України, а з боку обласного осередку Національної спілки майстрів народно­го мистецтва України - Валентина Коздровська - майстриня писанкарства, витинанки, заслуже­ний працівник культури України.

Третина членів Спілки - це кролевецькі ткачі, їхні роботи, виконані у техніці традиційного перебірного ручного ткацтва червоним по білому, стали окрасою виставки. Такі ткалі високої кваліфікації, як заслужений майстер народного мистецтва України Валентина Валова, художниці-педагоги Раїса Калмикова та Ольга Петрова представили вироби останнього року. Також ткацтво на Сумщині популяризують Ірина Дмитренко,Людмила Шевченко, родина Бєляєвих з обласного центру, Надія Гордієнко з с. Хух­ри Охтирського району та багато інших умільців.

Широкої популярності у нашому краї на­було писанкарство. У Сумах, Ілухові, Трос­тяної,Охтирці та Конотопі діють клуби писанкарів, навіть у конкурси дитячої твор­чості введено номінацію "Писанкарство", а такі експоненти цьогорічної виставки, як Дарина Хурсенко, Світлана Фільок і Наталія Тер­нова - беруть участь у щорічних Всеукраїнських Пасхальних виставках. До речі, ескіз велетенсь­кої чудо-писанки, що красується від Великодніх свят на площі Незалежності в Сумах,виконаний заслуженим майстром народної творчості Ук­раїни Надією Гудилко, також представлено на ви­ставці.

- Здається, в генах зберегли майстри відчуття форми та вміння виразити через неї світоглядні основи буття у своїх творах: різьблених де­рев'яних скульптурах  Віталій Шум, у предметах дерев'яного побутового та декоративного посуду -  Олександр Кисельов, Ігор Білевич, Сергій Скляр, - ділиться своїми враженнями від перегляду Люд­мила Федевич.

Що не кажіть, а вишивка на Сумщині корис­тується особливою популярністю. Чимало робіт на виставці представлено саме у цьому різновиді традиційного народного мистецтва.Вишиваль­ниці Наталія Бабенко та заслужений майстер де­коративного мистецтва України Лариса Киричен­ко, наприклад, використовують різноманітні техніки,притаманні Слобідському краю. На вис­тавці демонструється також прикрашений ви­шивкою жіночий одяг - блузи, сукні, кирея.

Серед численних експонатів важко не поміти­ти витинанок, майстерно виконаних Любою Михайленко та заслуженим працівником культури України Валентиною Коздровською. Золоте мереживо з соломки та лози представлено творами сумських та шосткинських майстрів -Тетяни Кушнєрової, Наталії Симоненко, Олександра Хом'яка та Олександра Тиннікова, бісеронанизування - ґерданами Алли Криганової та Наталії Ба­бенко, а гончарство - виробами Марини Базіної та Галини Жук.

Народну ляльку на виставці "Кращий твір року" представили майстри з Охтирщини -Світлана Бєлік і Надія Гордієнко, а також Ірина Дмитренко із Сум. До речі,лялька користується особливою пошаною у народних майстрів Слобожанщини. Ритуальна та ігрова, мотана чи осучаснена ке­рамічними елементами, вона однаково з лю­бов'ю та вмінням зодягнена або у прості ряднин­ки, або у дбайливо вишиті чи виткані плахти, со­рочки, запаски, кожушки тощо.

Свою колекцію ляльок на цьогорічній виставці у Сумському обласному худож­ньому музеї ім. Н.Онацького Світлана Бєлік з Охтирки представила вперше, відгукнув­шись на запрошення обласного осередку Національної спілки народних майстрів України.

-  Над створенням цієї колекції я працювала уп­родовж семи років, - зізнається майстриня. - За основу бралися зразки регіонального одягу, при­чому не з Інтернету. Це справжні українські сорочки, спідниці та інші аксесуари, які мені повіддавали друзі, знайомі, просто випадкові лю­ди.Хочете глянути? (Ствердно киваю головою).

- Я дуже пишаюся цією колекцією, - продовжує Світлана Анатоліївна, дістаючи з шафи ней­мовірної краси сорочку. - Це - сімейна реліквія, вишиванка бабусі мого чоловіка.Унікальна річ, як бачите.

- Як Вам виставка, роботи решти її учасників?, - цікавлюся у своєї співрозмовниці.

- Ви знаєте,виставка просто чудова. Для тих, звичайно, хто вміє насолоджуватися прекрасним та намагається бути в курсі усіх мистецьких подій. А що стосується учасників,то мені, принаймні, важко серед них когось виокремити. Це цікаві співрозмовники та просто неординарні особис­тості. Про них можна розповідати годинами. Годинами можна милуватися їхніми роботами. Та все ж дозволю собі окремо сказати про Віталія Шума - голову Сумського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мис­тецтва України. Його різьблені дерев'яні скульп­тури - це просто щось! Особисто я не могла ними намилуватися. Є у них якась особлива енергети­ка,це відчувається.

Наприкінці року кращі твори з виставки по­траплять на Всеукраїнську однойменну виставку, яка за традицією буде розгорнута у стінах Галереї Національної спілки майстрів народного мис­тецтва України в місті Києві. Сподіваємося, серед експонатів Всеукраїнської виставки гідно вигля­датимуть і ляльки охтирської майстрині.Хіба во­ни того не варті?

Підготував Ігор Івахненко

P.S. Поки готувався цей матеріал, надійшло приємне повідомлення про присвоєння Віталієві Шуму почесного звання заслуженого майстра на­родної творчості України. Щиро вітаємо Віталія Андрійовича з заслуженим визнанням!

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg