Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow День захисту дітей
День захисту дітей Печать
Автор Олена Мироненко   
30.05.2012 г.

Image1 червня Охтирка, разом з усім світом буде святкувати день захисту дітей. В цей день багато буде сказано про щасливе дитинство, про необхідність захищати дітей від проблем сучасного світу.Але є люди, які займаються проблемою дітей не по випадку свята, а цілий рік. І захищають вони не тільки дітей, але і дорослих від дітей.

Про непросту роботу працівників міліції розповідає начальник відділення кримінальної міліції по справам дітей, Охтирського МВ УМВС України в Сумській області, капітан міліції Бичков Василь Володимирович.

- Скажіть будь-ласка  скільки дітей стоїть на обліку в відділенні  по справам дітей?

- Всього 40 неповнолітніх. Це разом по місту та району. На 17заведені обліково-профілактичні картки, тобто, це діти, які вже скоїли серйозний проступок:   обвинувачені в скоєнні злочинів, засуджені до умовного покарання, які повернулись з місць позбавлення волі, втекли з дому чи з учбового закладу.

- І часто діти втікають з дому?

- Доволі часто. Ось, наприклад, був випадок коли з дому втекла дівчинка, в якої виникли непорозуміння з батьками, шукали її майже три дні.Взагалі, діти дуже чуттєво сприймають сварки з батьками, тому інколи це приводить до таких втеч. Тим паче почалось літо, більшість батьків працює і у дітей є багато вільного часу, коли їх ніхто не контролює. Потрібно завжди цікавитись з ким друже Ваша дитина, де проводить вільний час. Батьки обов'язково повинні бачити, чи приносить дитина до дому якісь цінні речі, якщо так, то цікавиться звідки вони.

- А трапляються випадки коли вимагають гроші у дітей  ровесники?

- Так, буває. Це виявити повинні перш за все батьки. Коли дитина боїться виходити з дому чи безпричинно прогулює уроки - це вже сигнал для тривоги. Обережно треба з'ясувати причину, і коли підтвердиться, що у Вашої дитини щось вимагають, погрожують їй, обов'язково звертатись до міліції.

- А як справи з вживанням дітьми алкогольних напоїв?

- Ми регулярно проводимо рейди по виявленню випадків вживання алкогольних напоїв неповнолітніми. І не безрезультатні. Адже сьогодні дуже поширеними залишаються правопорушення, пов'язані з розпиттям неповнолітніми спиртних напоїв, особливо пива та різного роду «слабоалкоголки», паління в громадських місцях. Потрібно відмітити, що у цьому винні також і недобросовісні продавці магазинів та кіосків, які порушують закон продаючи особам, які не досягли встановленого віку, цигарки та міцні напої. До них також застосовуються відповідні санкції.

- І в скільки років починають вживати алкоголь малолітні?

- Були випадки вживання алкоголю з 13 років. Але їх не можна притягти до відповідальності зважаючи на їх вік. Відповідати за їх дії мусять батьки (стаття 184 КУпАП) або тим повнолітнім, які довели їх до алкогольного сп'яніння  (ст..180 КУпАП). І добре, якщо все обійдеться лише попередженням, в іншому ж випадку прийдеться сплатити штраф, розмір якого визначить суд.

- Були випадки насильства в сім'ї, коли страждали не діти від батьків,а батьки від своїх дітей?

- Так, були. Хоча, частіше насильство має місто відносно дітей з сторони батьків, зловживаючи спиртними напоями.

- Які профілактичні заходи Ви проводите в цьому напрямку?

- Це один з самих головних напрямків у нашій роботі,тому що нам простіше не допустити, щоб дитина стала на слизьку кримінальну стежину, чим потім повернути його до нормального повноцінного життя. Дуже багато нам допомагає служба  по справам дітей Охтирського виконкому, педагогічні колективи учбових закладів. Мі виступаємо перед дітьми з лекціями, проводимо роз'яснювальну роботу як с дітьми, так і з їхніми батьками.

Отож, хочеться ще раз звернути увагу батьків на їх більш дбайливе ставлення до своїх обов'язків по вихованню дітей, суворіший контроль за тим як і де проводять свій вільний час неповнолітній син чи донька. А це, в свою чергу,  допоможе вчасно відвернути можливі неприємності.

Розмову вела Олена Мироненко, помічник начальника Охтирського МВ 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg