Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Прагнемо до Європи
Прагнемо до Європи Печать
Автор Газета "Город А"   
29.05.2012 г.

Для початку надамо коротеньку інформаційну довідку: отже, День Європи - свято, що відзначається в країнах Європейського Со­юзу 9 травня, а також офіційно в Україні щорічно у третю суботу травня з 2003 р. День Європи, разом з єдиною валютою (евро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили.

І хоча наша країна не є (сподіваємося тільки поки що!) членом Європейського Со­юзу,святкування цієї "червоної дати" є яв­ним підтвердженням наших євроінтеграційних прагнень. Тим більше, що гео­графічно ми однозначно є європейською країною: згадати хоча б про центр Європи, розташований на Закарпатті!

Однак повернімося до наших охтирських справ. Як це буває часто, першопроходцями в плані прогресивних починань висту­пили наші освітяни. Зокрема, охтирська гімназія, де автор цих рядків ще пару років тому мав честь побувати на масштабно проведеному відзначенні європейського свята. Тепер же ця ініціатива поступово розповсюджується й на інші школи міста.

Так, дуже приємне враження справив День Європи, проведений цими днями в ЗОШ №3. Заступник директора школи з ви­ховної роботи Світлана Іванівна Крига зізналася, що організовувати цей захід довелося в умовах цейтноту - буквально за три дні.Адже до цього вчителі та учні були зайняті іншими важ­ливими справами - екзаменами,випу­скним вечором то­що. До того ж, про­граму святкування змусив дещо скоригувати дощ. Але навіть попри все це День Європи, підкреслимо знову, пройшов на гідному рівні. Його кульмінацією став парад європейських країн, проведений в актовому залі шко­ли. Кожну державу представляв той чи інший клас (до речі, загалом участь у святкуванні взяли майже всі класи, крім 9-х, що зараз саме здають іспити, та 11-х, які вже випустили­ся). Почергово на сцені з'являлися юні представники Англії - батьківщини Гаррі Поттера та футболу, Росії з її великими сто­лицями Москвою та Санкт-Петербургом, Німеччини - країни Ангели Меркель і Штеффі Граф, Марлен Дітріх і Ромі Шнайдер, романтичної Іспанії з її сієстою та ко­ридою. Красиві музично-танцювальні но­мери підготували юні"французи" та "італійці". Та найгучнішими оплесками зал зустрів, звісно, представників України!

Паралельно з цим у шкільному вестибюлі влаштували ярмарок-продаж наїдок національної кухні, який викликав справжній ажіотаж. Ще б пак, адже різну смакоту там можна було придбати за дійсно смішними цінами: від 25 копійок за український млинець до 2 гривень за іспанські тортильяс (щось схоже на шма­точки картопляного пирога з яйцями та зе­ленню)! І це ще далеко не все: до програми святкування входили також виставки ви­робів народних умільців та сувенірів (також із можливістю їх купити!), фестиваль пісень європейських народів, демонстрація моде­лей одягу з незвичайних матеріалів (газет, журналів, кульків), тематична виставка фо­тографій і малюнків, прикрашення класів у стилі тієї чи іншої країни.

Одним словом,вчителі й учні ЗОШ №3, а також батьки останніх спрацювали на"відмінно"! От у кого слід би повчитися нашим високопос­тавленим"євроінтеграторам"!

Сергій Яковенко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg