Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow МИКОЛА МОРОЗ: Хочеться бачити Охтирку процвітаючою
МИКОЛА МОРОЗ: Хочеться бачити Охтирку процвітаючою Печать
Автор Газета "Город А"   
23.04.2012 г.

Депутат Охтирської міської ради Микола Мороз пе­реконаний: працювати потрібно так, щоб потім не соромно було дивитися людям в очі.

Микола Григорович Мороз народився 16 липня 1953 року в селі Русанівка Липоводолинського району.Має дві вищі освіти. За спеціальністю інженер-гідролог, закінчив Київський державний університет ім. Т.Г. Шевченка, пізніше -Харківську юридичну академію.З 2002-го по 2011-й очолював Охтирський районний відділ енергозбуту, з лип­ня2011-го - заступник начальника філії "Охтирський РЕМ". Одружений, має двох дітей та трьох онуків. Донька Ірина - кандидат географічних наук, ви­кладач Київського державного універ­ситету; син Ігор - податківець. Захоплення: історичне краєзнавство.

- Миколо Григоровичу, у жовтні 2010-го Ви вперше були обрані депута­том Охтирської міської ради за списка­ми "Сильної України". Скажіть, це ваш перший досвід у політиці?

- Ні. Свого часу я працював у рай­комі комсомолу, довгий час був його першим секретарем. Двічі обирався депутатом Липоводолинської районної ради, був депутатом Охтирської район­ної ради, очолював депутатські комісії за різними напрямками. Тож певний досвід роботи в органах місцевого са­моврядування маю, відтак у політиці - людина не нова.

- Що спонукало вас балотуватися в депутати Охтирської міської ради під час місцевих виборів 2010 року?

- Олег Касьяненко, один із канди­датів на посаду міського голови Охтир­ки,запропонував мені взяти участь у виборах у складі його команди. На той час програма "Сильної України" мені імпонувала, її головні постулати повністю відповідали моєму світогляду. Тому, зваживши все і знаючи особисто Сергія Тігіпка, я вирішив йти на вибори в одній команді з Олегом Касьяненком.Хотілося, зрештою, після певного безладу дочекатися порядку.

- Наше традиційне запитання: з яки­ми обіцянками Ви йшли на вибори у жовтні 2010-го?

- В депутати я балотувався за партійними списками, тому конкретних обіцянок своїм виборцям не давав, натомість підтримував усі починання Оле­га Касьяненка, програмні цілі"Сильної України", які були і залишаються акту­альними для соціально-економічного розвитку нашого міста. Загалом, пере­двиборчі програми більшості депутатів схожі за своїм кінцевим результатом. Мені, як і моїм колегам по депутатсько­му корпусу, хотілося і хочеться бачити Охтирку процвітаючою. Сподіваюся, мої знання та досвід не будуть зайвими у цій нелегкій справі.

- Як Ви оцінюєте роботу своїх колег по депутатському корпусу, виконувача обов'язків міського голови?

- Загалом,позитивно. Мої колеги по депутатському корпусу - це компе­тентні люди, що знають свою справу, знають питання, над якими працюють, і майже завжди приймають вірні рішення. Загалом ті питання, що вино­сяться на розгляд сесій, є актуальними, вимагають певних міркувань. Нерідко у сесійній залі виникають серйозні де­бати з тієї чи іншої теми, але після три­валого обговорення завжди прий­мається виважене рішення. Скажу кілька слів і про виконуючого обов'язки міського голови Олександра Цілуйка, з яким свого часу працював у рай­раді. Він- на своєму місці, добре вико­нує свою роботу, не боїться брати на себе відповідальність за непопулярні, але необхідні, рішення. Загалом, мені приємно працювати з цією командою.

- Миколо Григоровичу, за Вами, як і за кожним з депутатів, закріплена дільниця. Якщо не помиляюся, це третій виборчий округ. Які проблеми характерні для цієї частини міста?

- Проблеми,характерні для третього округу, є характерними для всього міста. Це, зокрема,жалюгідний стан доріг, відсутність вуличного освітлення на більшості вулиць і провулків, про­блеми з водопостачанням, стихійні сміттєзвалища...

- Забезпечення населення міста якісним освітленням є частиною вашої професійної діяльності.Між тим окремі вулиці та провулки ще й досі не освітлюються у нічний час.Особливо це стосується околиць міста. Хотілося б почути фаховий коментар з цього при­воду.

- Не тільки забезпечення населення міста якісним освітленням, а й реконст­рукція вуличних електромереж, віднов­лення вуличного освітлення, впровад­ження енергозберігаючих технологій та ефективне електроопалення є час­тиною моєї професійної діяльності. Дійсно, деякі вулиці та провулки Охтир­ки наразі не освітлюються у нічний час. Усім хочеться, аби вуличне освітлення було відновлено якнайшвидше, але це не робиться за кілька днів. Програма відновлення вуличного освітлення роз­рахована на кілька років. Усі роботи ведуться планово.Спочатку робиться аналіз вуличних мереж, за результата­ми якого визначаємося,яка ділянка першочергово потребує реконструкції. До слова, торік на технічне обслугову­вання вуличного освітлення було вит­рачено 148,1 тис. грн., з них113,1 - на відновлення вуличного освітлення.

- А як справи із вуличним освітлен­ням на закріпленій за Вами дільниці?

- Вулиці Фрунзе та Петровського сьо­годні освітлюються у нічний час. Част­ково є освітлення по пров. Петровсько­го, вул. Дзержинського та Фебенка. Однак трапляються й перебої в електропостачанні, зокрема, за поганої по­годи. Торік до нас надходили скарги від жителів вулиць Петровського та Фе­бенка, провулку Лебединського на низьку якість електропостачання, на­пруга не відповідала нормам. Наразі це питання знято з порядку денного. На окремих вулицях зусиллями монтаж­них бригад провели лінії самонесучим ізольованим проводом, який повністю безпечний, не боїться негоди та забез­печує більш якісне електропостачання. Заплановано провести реконструкцію вуличних електромереж по вул. Пет­ровського та Калініна, пров.Благоєва, Пролетарському. Маю на увазі заміну так званих голих проводів на самонесучий ізольований провід, облаштуван­ня виносними ящиками обліку бу­динків,що забезпечить якість та надійність в електропостачанні неза­лежно від погодних умов.

Такої реконструкції потребують ву­личні електромережі усього міста. І та­ка робота ведеться філією "Охтирський РЕМ" ПАТ "Сумиобленерго".Микола Васильович Катрич, начальник філії Охтирський РЕМ, добре володіє ситу­ацією,тримає руку на пульсі. Разом з ним працюємо над тим, аби максимально освітити наше місто у найб­лижчі кілька років, виходячи з поло­жень міської програми реконструкції вуличного освітлення.

- З дорогами на закріпленій за вами дільниці теж не найліпша ситуація...

- Так, дороги дійсно у вкрай поганому стані. Але такі вони по всьому місту, особливо на околицях. Поточний ре­монт, як показує практика, не вирішує проблеми, дороги потрібно будувати заново. Хочеться вірити, що після Євро-2012 фінансування піде в райо­ни, у т.ч. і на будівництво нових доріг. Як депутат, підтримуватиму всі проекти рішень, пов'язані з поліпшенням стану дорожнього покриття.

- Як Ви працюєте зі своїми виборця­ми? З якими запитаннями (проблема­ми) вони звертаються до Вас най­частіше?

- Намагаюся працювати так, щоб не соромно було перед людьми. Я відкри­тий для своїх виборців, щопонеділка веду прийом громадян за місцем робо­ти. Маю звичку вести журнал, куди за­писую суть питання, із якими до мене звернулася людина, а також особисто контролюю стан його вирішення. Більшість звернень стосуються нашої виробничої діяльності, як то непоро­зуміння в оплаті за електроенергію; хтось,приміром, хоче провести елект­роопалення і звертається до нас за роз'ясненнями тощо. Днями, напри­клад, звернулася жителька вул. 20 Партз'їзду з проханням обрізати сухі гілки. Ми зробили відповідне замов­лення у диспетчерську РЕМ і на сьо­годні це питання вже вирішено.

Ігор Івахненко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg