Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow ЕКОЛОГІЯ: потрібно більше активності!
ЕКОЛОГІЯ: потрібно більше активності! Печать
Автор Газета "Город А"   
16.04.2012 г.

ImageЩе якихось кілька років тому у нас в Охтирці було власне відділення екологічної інспекції. Тепер же до нас лише раз на тиждень приїздять із Сум обласні екологи. Чому так сталося?

Цією та іншою інформацією з нами поділився в ході екс­клюзивного інтерв'ю начальник відділу регулювання питань використання природних ресурсів Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Сумській області Віталій Леонідович Куценко.

- I все-таки чому в Охтирці зараз немає власного еколога?

- У 2007 році відбулася реструктуризація територіальних ор­ганів Мінприроди з виділенням в окрему службу регіональних екологічних інспекцій. В результаті якщо ми, держуправління, за­раз видаємо (або не видаємо!) дозволи на будівництво та іншу господарчу діяльність, то екоінспекції контролюють дотримання природоохоронних норм, накладають штрафи на порушників то­що.Паралельно відбулося значне кадрове скорочення, пов'яза­не, зокрема, із спрощенням ряду дозвільних процедур. Простіше кажучи, менше дозволів - менше людей, потрібних для їх надання. В підсумку на сьогодні ми маємо лише 6 спеціалістів,закріплених за тими чи іншими частинами області. Наприклад, присутній тут В'ячеслав Юрійович Бердников курирує Охтирку, Охтирський, Тростянецький та Великописарівський райони. Додам до цього, що з метою економії бюджетних коштів нашому управління віднедавна залишили тільки 2 службові машини.

- На сьогодні в нашому місті досить резонансним є питання що­до намірів нафтовиків ремонтувати труби на території управління бурових роби. Чи безпечно це з екологічної точки зору?

- Поки що сказати важко. Адже проекту на організацію відповідних робіт від ВАТ "Укрнафта" до нас ще не поступало. Власне,зараз нафтовики ще тільки просять дозволу у місцевої влади на збір вихідних містобудівних даних, необхідних для роз­робки проекту. Для порівняння, свого часу вони збиралися на те­риторії свого цеху капремонту в районі Рибальського пропарюва­ти труби від бітуму. І ми дали їм дозвіл, але за 2-х умов: проведен­ня громадського обговорення та доопрацювання проекту. На цьо­му все й скінчилося.Сьогодні ж маємо якісно іншу ситуацію: можливо, "Укрнафта" навіть не представлятиме нам свого проекту. Річ у тім, що згідно чинному законодавству виробничники тепер по­требують дозволу екологів лише при будівництві об'єктів високо­го рівня складності. Наприклад, якщо хтось захоче побудувати атомну електростанцію, дозвіл йому знадобиться точно! А от при організації якогось цеху чи тієї ж виробничої лінії на території про­мислового об'єкту на зразок Охтирського УБР, без такого дозволу цілком можуть обійтися. Принаймні,виключати цього не можна. На жаль, подібні юридичні нюанси створюють широке поле для зловживань. Інакше кажучи, виробничники (я не маю на увазі конкретно охтирських нафтовиків) можуть вступати в змову з про­ектантами і таким чином уникати екологічної експертизи.

- Нас, охтирчан, серйозно турбує стан наших водних артерій -річок Ворскла та Охтирка...

- Ця стурбованість зрозуміла. Рівень Ворскли за останні роки справді помітно знизився. Викликано це, по-перше, кліматични­ми факторами - літня спека, малосніжні зими. По-друге, як і в інших аналогічних випадках,гідротехнічними роботами. Приміром, створенням ставків у верхів'ях річок та на їхніх прито­ках. Нагадаю також, що на території Росії під Грайвороном не так давно спорудили дамбу на зразок нашої Куземинської. Це теж могло датися взнаки.Все ж, маємо надію, що природна рівнова­га в екосистемі Ворскли відновиться.Адже на території 3-х рай­онів Сумщини створений "Гетьманський"національний парк. Тож зараз добрих 95 % заплави Ворскли фактично відноситься до за­повідного фонду! З річкою Охтирка справа складніша. Прикро, але її й річкою назвати важко, бо на багатьох ділянках немає течії. Щось порадити тут непросто. Звичайно, у світі існують технології ренатуралізації (відродження річок), але наші водники ними не володіють. їм чомусь краще вдається губити річки...

- Чи співпрацюєте ви з екологічними громадськими ор­ганізаціями?

- Ми б і раді співпрацювати, але поки що вони недостатньо ак­тивні.Наприклад, з Охтирки кількість звернень до нас за минулий рік можна перелічити на пальцях однієї руки. Втім, ось контактний телефон нашого обласного управління - (22) 62-90-60. Ми завжди відкриті для співробітництва!

Михайло Трофименко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg