Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Юрій Андреєв: За останні два роки з'явилось майже 4 тисячі липових чорнобильців
Юрій Андреєв: За останні два роки з'явилось майже 4 тисячі липових чорнобильців Печать
Автор Газета "Город А"   
18.12.2011 г.

ImageХвиля протестів прокотилася Україною нинішньої осені. Законопроект №9400, за яким скасовується невідкладне нараху­вання пенсій та компенсацій за рішеннями судів, змусив дітей війни та чорнобильців вийти на вулиці.

Охтирська міська організація "Союз Чорнобиль Україна" звернулася до міської вла­ди з вимогою організувати зустріч з чорнобильцями, аби вирішити ряд важливих питань.Серед них - невиконання Управлінням Пенсійного фонду в місті Охтирці та Охтирському районі рішень Конституційного Суду України, міськрайонного суду,Апеляційних судів.

Діалог чорнобильців із владою відбувся цього понеділка, 12 грудня.

Чорнобильці звернулися до влади з проханням винайти кошти на споруд­ження пам'ятника ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, допомогу вдовам ліквідаторів на оплату кому­нальних послуг у розмірі 100 грн. щомісяця, одноразову допомогу вдо­вам ліквідаторів до 26 квітня в розмірі 500 грн., одноразову допомо­гу інвалідам внаслідок аварії на ЧАЕС в розмірі 400 грн. та 40 тис. грн. на безкоштовні ліки та зубопротезування на 2012 рік.

В.о. міського голови Олександр Цілуйко переконаний: пам'ятник ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС - потрібен.

За трибуною -в.о. начальника відділу архітектури та містобудування Анна Мандрика. Каже, що встанов­лення пам'ятника потребує наявності оформленої належним чином земель­ної ділянки, а також визначення дже­рела фінансування виготовлення про­ектно-кошторисної документації. На сьогодні, за словами Анни Іванівни, місце розташування пам'ятника не визначене, оскільки представники чорнобильських організацій запере­чують можливість його спорудження по вул. Київській (поблизу Юріївської церкви).

Олександр Цілуйко запропонував спорудити пам'ятник ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС поруч з пам'ятником охтирчанам, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни (на розі вулиць Леніна та Батюка). Учас­ники зібрання підтримали таку ідею.

Та аби вона втілилися у життя при­наймні найближчим часом, відповідну суму треба закласти у проект бюджету міста на 2012 рік. Олександр Цілуйко запропонував визначитися із сумою, необхідною для виготовлення проект­но-кошторисної документації та спо­рудження пам'ятника. Конкурс ескізів буде оголошено найближчим часом.

Репліка із залу:Попередня влада обіцяла спорудити пам'ятник ліквіда­торам наслідків аварії на ЧАЕС. Була виготовлена проектно-кошторисна документація, виділені кошти. Але пам'ятник так і не з'явився. Члени міської організації "Союз Чорнобиль Україна" запитують: куди поділися ті кошти?

- А вони взагалі виділялися?, - запи­тав О. Цілуйко у представника уп­равління фінансів.

- Ні.

Аби втілити ужиття наступну вимогу чорнобильців - винайдення коштів на допомогу вдовам ліквідаторів на оп­лату комунальних послуг у розмірі 100 грн. щомісяця,одноразову допомогу вдовам ліквідаторів до 26 квітня в розмірі 500 грн,одноразову допомогу інвалідам внаслідок аварії на ЧАЕС в розмірі 400 грн. та ще40 тис. грн. на безкоштовні ліки і зубопротезування на 2012 рік - необхідно,щоб була відповідна міська програма. "Голо­вний розпорядник коштів, у нашому випадку управління праці та соціаль­ного захисту населення, має сформу­вати відповідний бюджетний запит і подати його на розгляд бюджетній комісії. А та, у свою чергу, вирішить: задовольнити його чи ні при форму­ванні бюджету міста на наступний рік. А щоб задовольнити такий запит, по­вторюсь, потрібна міська програма", - зазначила представник управління фінансів.

Щодо виділення 40тис. грн. на без­коштовні ліки та зубопротезування очільник міста сказав: "Ці потреби фінансуються з обласного бюджету, відповідні бюджетні запити форму­ються головним розпорядником коштів виходячи з наявної кількості чорнобильців".

- Звідки взялася сума у 40 тис. грн.? - запитав згодом О. Цілуйко у при­сутніх медиків.

Виявилося, що у2011 році лише 33 особи (із 76, що потребують зубопро­тезування), скористалися цими послу­гами. Торік, наприклад, зубопротезу­вання однієї особи в середньому кош­тувало 457 грн.

Аби вирішити питання виділення 40 тис. грн. на безкоштовні ліки та зубо­протезування,очільник міста порадив чорнобильцям звернутися до облас­них депутатів, аби ті внесли відповідні пропозиції при формуванні обласного бюджету на наступний рік.

Найболючіше для багатьох чорнобильців питання - не­виконання Управлінням Пенсійного фонду в місті Охтирці та Охтирському районі рішень Консти­туційного, міськрайонного та Апе­ляційних судів - залишили наостанок.

Нагадаємо,законопроектом №9400. розробленим Міністерством соціальної політики,передбачається внесення змін до Кодексу адміністра­тивного судочинства. А саме:вилучен­ня із Кодексу діючої норми про "негайне виконання постанов суду щодо виплати пенсій" у повному обсязі. Замість цього розмір"негайних" ви­плат за рішеннями судів пропонується скоротити до «меж суми стягнення за один місяць».

Автори документу пропонують роз­глядати клопотання про нарахування та перерахунок пенсій тільки в адміністративних судах "за загальни­ми правилами Кодексу адміністратив­ного судочинства". Це означає, що подібні позови не зможуть розгляда­тися за спрощеною процедурою - уп­родовж трьох днів. У міністерстві соціальної політики вважають, що рішення по соціальних виплатах ма­ють розглядатися адміністративними судами, а не судами загальної юрис­дикції. "В Україні667 судів загальної юрисдикції, проте не всі з них достат­ньо компетентні у цих питаннях, відтак ухвалюють суперечливі рішення - інколи на ко­ристь по­зивачів,інколи на користь держави -з одних і тих же пенсійних питань", - пояснив у інтерв'ю одному з Інтернет-видань керівник прес-служби Мінсоцполітики Михайло Кухар.

Автори законопроекту також мають намір зменшити розмір штрафів, що можуть бути накладені на посадових осіб, що не виконали постанов суду: із 100-300 мінімальних заробітних плат (98,5 - 295,5 тис. грн.) до 100-300 мінімальних неоподатковуваних мінімумів (1,7 - 5,4 тис. грн.). Кухар та­кож уточнив, що запропонований за­конопроект напряму пов'язаний із су­довими рішеннями по виплатах пенсій чорнобильцям. (Під час брифінгу у КМУ віце-прем'єр Сергій Тігіпко на­звав "корупційними" рішення судів, що постановили виплатити чорно­бильцям місячні пенсії у розмірі біля ЗО тис. грн., а також більше 500 тис. грн.компенсацій, оскільки більше ти­сячі подібних рішень не під силу бюд­жету).

"Окрім чорнобильців завеликі соціальні виплати за рішеннями судів отримували діти війни", - додав Ми­хайло Кухар. За даними Міністерства соціальної політики, наразі в Україні нараховується 13,6 млн. пенсіонерів, близько 25% з них - діти війни.

Тігіпко пообіцяв,що з Нового року пенсії чорнобильців усіх категорій збільшаться на 25% і становитимуть 2 тис. 907 грн.

За трибуною - голова міської гро­мадської організації ВГОІ "Союз Чор­нобиль Україна"Геннадій Саєнко. "З листопада Пенсійний фонд припинив виплату пенсій чорнобильцям за рішеннями судів. Тих грошей, які ліквідатори отримують нині, не виста­чає навіть на лікування. Що вже каза­ти про рахунки за комунальні послуги. З цього приводу ми зверталися до на­чальника УПФУ в Сумській області Лілії Машкіної. Вона відповіла, що ви­плати припинилися у зв'язку з відсутністю фінансування. Ми захис­тили у судах своє законне право на пільги та компенсації. Але рішення судів не виконуються. І про яке верхо­венство права в Україні можна гово­рити?"

Ось що сказав з цього приводу на­чальник управління Пенсійного фонду в місті Охтирці та Охтирському районі Микола Масло:

- Відповідно до ст. 63 Закону Ук­раїни "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", фінан­сування витрат,пов'язаних з ре­алізацією цього Закону, здійснюється за рахунок коштів державного бюдже­ту.

14 червня 2011 року Верховною Радою України було прийнято Закон України №3491-\/І "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік",який на­брав чинності 19 червня 2011 року. Пунктом 7 частини першої цього Зако­ну"Прикінцеві положення" Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік доповнено пунктом 4, яким установлено, що у 2011 році норми і по­ложення статей 39, 50, 51, 52, 54 Закону Ук­раїни "Про статус і соціальний захист гро­мадян, які постраждали внаслідок Чорнобильсь­кої катастрофи" статті 6 Закону України "Про соціальний захист дітей війни", статей 14, 22, 37 та частини третьої статті 43 Закону України"Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та де­яких інших осіб застосо­вуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів Ук­раїни виходячи з наяв­ного фінансового ресур­су бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік.

На виконання вимог Закону України від 14 червня 2011 року №3491 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" 6 липня 2011року Кабіне­том Міністрів України прийнято поста­нову №745 "Про встановлення деяких виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, яка на­брала чинності 23 липня ц.р.

Таким чином, з 23липня розміри виплат, передбачених статтями 50, 54 Закону України "Про статус і соціаль­ний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастро­фи" визначаються постановою Кабінету Міністрів України від 6 липня2011 року №745.

Хочу наголосити,що управлінням Пенсійного фонду України в м. Охтирці та Охтирському районі всі судові рішення приймаються та обрахову­ються. Виплата коштів згідно з рішен­нями судів буде забезпечена за наяв­ності фінансування з Державного бю­джету України.

З 1 січня 2012 року набирає чин­ності постанова Кабінету Міністрів Ук­раїни №1210 від 23.11.2011 року"Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастро­фи." На сьогоднішній день спеціалісти управління проводять інвентаризацію пенсійних справ та особових рахунків,інформаційним центром розроб­ляється програмне забезпечення що­до проведення індивідуальних пере­рахунків пенсій у відповідності до прийнятої постанови,після його над­ходження нами буде проведений пе­рерахунок пенсій, призначених у відповідності до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян,які постраждали внаслідок Чорно­бильської катастрофи".

"Про це ми й так чудово знаємо. Ми хочемо почути від вас, коли ж понов­ляться виплати за рішенням судів?" - чулося з залу. На те очільник уп­равління Пенсійного фонду в м. Охтирці та Охтирському районі відповів: "Зрозумійте, на сьогодні немає ні відповідних інструкцій, ні норматив­но-правових документів,тому кон­кретної відповіді на ваше запитання я не можу дати".

У історії із"чорнобильськими" пенсіями є й інший бік. Бо далеко не всі, хто сьогодні виходить на протести, зазирали у вічі смерті далекого 1986-го.

Між тим,президент Всеукраїнської громадської організації "Союз Чорнобиль Україна" Юрій Андреев вважає, що влада сама створює "липових"чорнобильців. Про це він заявив під час своєї недавньої прес-конфе­ренції.

За словами Юрія Андреева, 10 років тому кількість чорнобильців ста­новила 3 млн. 710 тис. осіб. Сьогодні ця цифра скоротилася до 2 млн. 200 тис. За останнє дисятиріччя скороти­лася й кількість ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС - із 356 до 240 тисяч. Андреев зазначив,що за останні два роки майже 4 тисячі українців отри­мали "липові"посвідчення чорно­бильців - без вагомих на те причин.

"Не ми ж створюємо цих "липових". Та за такі хабарі влада сама їх ство­рює",- каже Юрій Андреев. На його переконання, сьогодні лише 3-4% "ли­пових"чорнобильців від загальної кількості цієї категорії громадян. "Липові"- це люди, що мають хороші по­сади, зв'язки в судах, багато грошей та великі можливості. По суті, у них все справжнє, і навіть документи, що підтверджують їх участь у ліквідації наслідків аварії. І лише тоді, коли ми їх викриваємо,архіви починають горіти. Під суд вони, ясна річ, не підпадають", - зазначив Юрій Андреев.

Підготував Ігор Івахненко

 

����������� 

 
+6 #8 виборець 19.12.2011 10:59
А я наивный думаю,почему в нашем городе чернобыльцы не протестуют.Боятся наверное,что их пофамильно на чистую воду повыводят.Говорят ДОЛЯ себе таких диагнозов наштамповал,что самому стыдно стало,потому,ка к с такими справками давно поумирали,царст вие им небесное и вечная слава.
 
 
+11 #7 Кикимора 18.12.2011 22:28
у нас полно липовых ликвидаторов и участников войны и просто инвалидов по состоянию здоровья ,всё покупается за деньги и все хотят получать дармовые деньги,вот если бы навели порядок в списках,то может и денег на выплаты хватило бы
 
 
#6 никос 18.12.2011 17:34
Проснись УКРАЇНО ! "Липові" чорнобильці та ті хто їх сотворив хочуть з їсти наші пенсії та посіяти смуту. На цугундер посіпак.
 
 
+1 #5 ВДВ 18.12.2011 16:53
 
 
+7 #4 ВДВ 18.12.2011 16:52
 
 
+8 #3 Ключница 18.12.2011 13:54
Ну то что делается сейчас никогда не было... Ни при какой власти. Всем хреново. Достали и предпренимателе й,и чернобыльцев. афганцев и т.д. Даже жители Донбасса поняли кто есть что. И это факт.
 
 
-2 #2 никос 18.12.2011 09:48
А другие были лучше? Назовите кто Вам бы по душе.
 
 
+3 #1 Ключница 18.12.2011 09:03
"Покращення життя вже сьогоднi". А вы не заметили для кого Украина ? Не для того ПР шла к власти чтобы улучшить нам "життя". Им нужны золотые унитазы, гектары земли ... ...А обычные люди для них быдло и козлы.
А "чорнобильцям " выплаты прекратятся. Я в этом уверен(а). Буде те що iз "афганцями"
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg