Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Фонд людяності
Фонд людяності Печать
Автор Газета "Лидер"   
06.11.2011 г.

Десятилітній ювілей відзначає фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Соціальним захистом громадян опікується декілька державних цільових фондів. Та все ж Фонду соціального страхування з тимча­сової втрати працездатності від­ведено особливу роль, бо за своєю сутністю і соціальним спрямуван­ням він максимально наближений до інтересів людини праці.

Соціальне страхування має свою історію, започатковану у 30-х ро­ках. Майже шість десятиліть воно діяло як складова профспілок. На початку 90-х Фонд соціального страхування став самостійною фі­нансовою системою, управління якою здійснювали профспілки. З першого липня 2001 року як пра­вонаступник Фонду соціального страхування України офіційно почав діяти   Фонд   соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Таким чином, в областях були створені відділення Фонду, а в регіонах - робочі органи - виконавчі дирекції.

Першого жовтня2001 року в на­шому місті розпочала діяльність Охтирська міжрайонна виконав­ча дирекція Сумського обласно­го відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, яка обслуговує три райони: Охтирський,Тростянецький, В-Писарівський та м. Охтир­ку.

Відтоді минуло 10років. За цей час вдалося здійснити чима­лу роботу колективом Охтирської міжрайонної виконавчої дирекції: сформувати професійний кадровий потенціал,базу платників внесків, налагодити роботу з соціальними партнерами та клієнтами. Працівники дирекції доклали чимало зусиль, щоб забезпечити гарантовані державою виплат;; ма­теріальних допоміг та соціальних послуг, пов'язаних з тимчасовою втратою працездатності, вагіт­ністю та пологами, доглядом за хворою дитиною, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, санаторно-курортним оздоровлен­ням працюючих та оздоровленням школярів у період літніх і зимових канікул, наданням дитячих ново­річних подарунків.

Пройшовши десятирічний шлях напруженої та ефективної праці, не дивлячись на численні зміни в роботі Фонду, колективу вдалося досягти певних успіхів.

У жовтні 2001 році профспіл­ками Охтирського, Тростянецького, В-Писарівського районів та м.Охтирки було передано дирекції 900 страхувальників, а на поча­ток 2011 року їх.кількість склала 4293.

Завдяки спільній налагодженій роботі дирекції вдалося у 2001 -2010 роках отримати доходів майже 109млн.грн., забезпечивши при цьому позитивну тенденцію щорічного зростання, а витратна частина бюджету склала -108 млн. грн. Слід зазначити, що протягом цього періоду дирекція за резуль­татами роботи мала дефіцит бю­джету лише у трьох роках - 2005, 2006,2009, решту часу бюджет ди­рекції був бездефіцитним,що дало можливість у повному обсязі здій­снювати оплату лікарняних лист­ків при тимчасовій втраті працез­датності, майбутнім мамам - при вагітності та пологах та надавати соціальні послуги, передбачені за­конодавством.

80 відсотків коштів свого бю­джету дирекція спрямовувала на виплату усіх видів допоміг, на ті цілі було витрачено 87 млн грн., з них тільки на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності було використано 60 млн.грн.

Демографічна ситуація в держа­ві хоч і повільно, але змінюється на краще. Ця позитивна тенденція позначається і на роботі дирекції, так за десятиріччя з кожним роком витрати на виплату допомоги по вагітності та пологах збільшують­ся і склали 12млн.грн. Не варто забувати, що до 2007 року Фонд здійснював виплати допомоги при народженні дитини, дирекцією було виплачено мамочкам 9 млн. грн. та допомоги по догляду за ди­тиною до досягнення нею триріч­ного віку - 6 млн.грн.

Оскільки наш Фонд не тільки в радощах, але й у горі поряд з тру­дівником і до соціальних гарантій, які він надає, належить виплата допомоги на поховання застрахо­ваної особи. На виплату цієї до­помоги було спрямовано 900 тис. грн.

Невід'ємною складовою діяль­ності дирекції було і залишається виконання Програми щодо від­новлення здоров'я застрахованих осіб та членів їх сімей, головною метою якої є відновлення здоров'я, попередження захворюваності та зниження її рівня,продовження активного довголіття. На виконан­ня цієї Програми було використа­но20,5 млн. грн. Всього за період роботи дирекції за рахунок цих ко­штів оздоровлено у санаторіях - 5 500 чол. на суму 13 млн.грн., реа­білітаційних відділеннях - 250 за­страхованих осіб, в дитячих оздо­ровчих закладах - 14 000дітей, на суму 5,5 млн.грн., видано дитячих новорічних подарунків - понад 150 000, на суму майже 2 млн.грн.

А що маємо сьогодні? Незважа­ючи на фінансову кризу, що нега­тивно позначилася на наповненні дохідної частини бюджету Фонду, ми продовжуємо гарантовано на­давати матеріальне забезпечення та соціальні послуги застрахова­ним особам та членам їх сімей.

В умовах нестабільної фінансо­вої ситуації у країні дирекція пра­цює над економним га раціональ­ним використанням коштів.

Позитивні результати роботи за минулі роки свідчать про те, що все більше людей опікуються власною безпекою та обирають загальноєвропейський шлях за­хисту здоров'я. А стабільний ріст показників та збільшення кількості застрахованих осіб доводять, що працівники дирекції, а їх всього 10 осіб, працюють з повною відда­чею. Коли планка стоїть на одній висоті - її треба піднімати, врахо­вуючи інтереси страхувальників. Немає нічого вищого і прекрас­ного, ніж давати щастя багатьом людям - під таким девізом працює колектив.

Користуючись нагодою, напере­додні Дня працівника соціальної сфери хочу привітати працівників виконавчої дирекції та колег з про­фесійним святом.

Від щирого серця бажаю вам міцного здоров'я, родинного щас­тя і добробуту, душевного затиш­ку,миру, добра і злагоди на довгі літа.

Винагородою за вашу благо­родну справу нехай буде вдячна людська посмішка та особисте моральне задоволення від повної реалізації планів соціального захисту людей праці.

Валентина ШКІЛЬ, директор

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg