Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Перший етап «Мирного неба» – позаду
Перший етап «Мирного неба» – позаду Печать
Автор Газета "Город А"   
31.08.2011 г.

ImageЗа ініціативи організації ветеранів війни і військової служби "Маю честь" та при підтримці приватного підприємця Сопітько Інни Миколаївни відділом у справах сім’ї, молоді, фізич­ної культури і спорту спільно з відділом освіти міської ради був організований міський конкурс малюнка "Мирне не­бо", присвячений Дню визволення Ох­тирки та 70-річчю партизанського руху, який проводився серед учнів загально­освітніх шкіл міста по трьох вікових гру­пах, а також серед дітей дошкільного віку: 1 вікова група - учні -1-4 класів, 2 вікова група - учні 5-8 класів, 3 вікова група - учні 9-11 класів, 4 вікова група - діти дошкільного віку.

Протягом І етапу конкурсу, який тривав з 8 липня по 18 серпня, були представлені роботи від ДНЗ "Берізка", ДНЗ "Калинка", ДНЗ "Ластівка", ДНЗ "Росинка", ДНЗ "Теремок", ДНЗ "Орлятко", ДНЗ "Струмочок", ОМСЮТ, ОМЦДЮЦ, Гімназія, з ДТВ "Космос" (учні гімназії, ЗОШ № 1, 3, 5, 9, 11, учні шкіл Охтирського району).

22 серпня відбулося засідання журі, на яко­му були розглянуті усі роботи та визначені пе­реможці І етапу конкурсу:

по І віковій категорії

I місце - Гіленко Діана, 9 років, ОМЦДЮТ;

II місце - Зенова Єлизавета, 4 клас, гімназія;

III місце - Білоус Аня, 1 клас, ЗОШ № 9;

III місце - Сорокопуд Каріна, 3 клас, ЗОШ № 1;

по II віковій категорії

I місце - Жданов Володимир, 11 років, ОМЦДЮТ;

II місце - Нічволодін Костянтин, 12 років., ОМСЮТ;

III місце - Мотренко Вікторія, 6 клас, ЗОШ № 1;

по III віковій категорії

І місце - Агафонова Наталія, 14 років, ОМ­СЮТ;

I місце - Жевак Марія, 9 клас, гімназія;

II місце - Прокуда Костянтин, 10 клас, ЗОШ №3;

по IV віковій категорії

І місце - Скорик Вероніка, ДНЗ "Ластівка";

I місце - Скрипченко Денис, ДНЗ "Ластівка";

II місце - Кучер Артем, ДНЗ "Ластівка";

II місце - Москальова Катерина, ДНЗ "Ластівка";

III місце - Чикалова Анна, ДНЗ "Калинка";

III місце - Федоренко Настя, ДНЗ "Росинка".

Як повідомив в.о. начальника відділу у справах сім'ї, молоді, фізичної культури і спор­ту Олександр Тітенков, переможці конкурсу будуть нагороджені грамотами і призами ор­ганізації ветеранів війни і військової служби "Маю честь" та приватного підприємця Сопітько Інни Миколаївни.

В рамках святкування Дня Незалежності Ук­раїни та дня визволення Охтирщини від фа­шистських загарбників 24 серпня біля міського центру культури і дозвілля відбудеть­ся виставка робіт учасників конкурсу малюн­ка "Мирне небо".

Чи легко було "журити" конкурс дитячого малюнка, ми поцікавились у людини, яка не тільки профінансувала всі витрати, але й прийняла активну участь в його організації. Отож, наше питання до Інни Миколаївни Сопітько:

- Стосовно роботи в комісії скажу, що всі без виключення призери були визначені од­ноголосними рішеннями. Я була рада працю­вати з такими відданими своїй справі людьми. Коли ставляться насамперед завдання об'єктивно визначити найкращі творчі робо­ти. Наприклад, у одного з членів журі дитина також прийняла участь в конкурсі малюнка. На жаль, ця робота не змогла попасти в трійку призерів, як і багатьох інших учасників. Бо дійсно, рівень майстерності переможців дещо вищий, але це не значить, що ті, хто не попав в трійку перших - програв. Розвивання здібно­стей, набуття досвіду в творчих перегонах – це також є особисте досягнення кожного з учасників.

- Мабуть, бажанням заохотити якмога більше учасників пояснюється утворення до­даткових номінацій?

- В першу чергу ми, як організатори, дещо переживали за успішність конкурсу, який стартував в літній час, коли всі дітлахи на канікулах. Тому і пообіцяли додаткові заохо­чення, щоб підвищити інтерес тих, хто був не впевнений в своїх силах. Бо ж конкурувати з учнями художньої школи мабуть усім страшну­вато. Ми раді, що нам вдалося перемогти непотрібний страх наших дітей, надати їм по­штовх для розвивання художніх здібностей.

Окрім цього ми хотіли промотивувати дітей для творчих пошуків і, будемо сподіватись, хтось з них стане видатним художником. Тому майже всі діти дошкільного віку були заохо­чені. Це, хоч і маленький, але все ж таки сти­мул для обрання свого шляху в мистецтві.

У дошкільнят найбільші шанси досягнути в цьому напрямку вершин. Наприклад, якщо б не було б градацій на категорії, знаєте хто б виграв? Дівчинка-дошкільниця. Скорик Ве­роніка з ДНЗ "Ластівка" намалювала напро­чуд позитивну дівчинку, що гуляє під веселко­вим дощем. Дивишся на малюнок і мимоволі посміхаєшся. Ця робота заслуговує стати сим­волом нашого фестивалю "Мирне небо".

- Згідно положення до участі в конкурсі приймали малюнки лише дітей, що мешкають, або навчаються у місті...

- Так, бо підключилися відразу відділ у спра­вах сім'ї, молоді, фізичної культури і спорту ра­зом з відділом освіти саме міської ради. На наступний рік є плани зробити цей конкурс об'єднаним. Я думаю, що охтирська районна рада зацікавлена в тому, щоб діти з сел Охтир­щини приймали участь у подібних конкурсах.

- А чому не об'єднатися під час другого ета­пу цьогорічного конкурсу?

- Насамперед тому, що було прийняте Поло­ження і конкурс ще не закінчився. Хоча все це бюрократичні перепони. Ми легко їх оминули, завдяки порозумінню з міською владою, утво­ривши додаткову номінацію для маленьких мешканців Охтирщини.

Бо ж дитині однаково, що напишуть у гра­моті після фрази "зайняв 1-ше місце". Це нам, дорослим, потрібно думати, як не розчарувати дитину. Щоб на наступний рік вона принесла два малюнка на кожний етап конкурсу.

До речі, це в Охтирці вперше проводиться подібний двоетапний конкурс малюнку. Ідея проводити таке розширене творче змагання належить Устиновій Валентині Миколаївні. Завдяки цьому бажаючі мають тепер змогу надати цілих чотири роботи. Що значно підви­щує шанси стати призером, змушує більше працювати над майстерністю виконання.

І давайте не забувати, що головна мета кон­курсу це патріотичне виховання. Потрібно щоб наші діти пам'ятали тих, хто захищав країну і цінували мирне небо, яке отримали у спадщи­ну. До речі це один з напрямків роботи ор­ганізації відставників "Маю честь".

Тому додатково ми відмічали призами за розкриття військової тематики, а також утво­рили номінацію "Вічна пам'ять героям".

Ну і згадуючи, як моя дитина засмутилась, коли журі віддало перевагу малюнку, де ясно було видна рука батьків, а, відповідно, більш майстерному аніж будь-яка робота одноліток, захотілося щоб з такою ситуацію ніхто не сти­кався. Ні діти, ні дорослі. Однак чи погано, що батьки разом з дітьми малюють, переймаю­чись клопотами найменших у родині? Звісно, ні. Це потрібно заохочувати!

Усі роботи, де було чесно вказано, що бать­ки чи рідні допомагали ми просто виділили в окрему категорію. І також відмітили призами.

- Ви вирішили завалити усіх призами?

- Таку мету ми не ставили. Були завчасно приготовлені нагороди. Але під час роботи комісії коло тих, кого захотілося заохотити стрімко зросло. Тож ми більш ніж вдвічі збільшили призовий фонд. Одних тільки гра­мот та дипломів було замовлено близько 60. Книжки, альбоми, фарби, пензлі - це для при­зерів буде гарним стимулом активно включи­тися у другий етап, бо нагадаю конкурс три­ває. І кожний бажаючий може хоч зараз долучитися.

А.Молот

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg