Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow "ЛІТО 2011": підбиваємо перші підсумки
"ЛІТО 2011": підбиваємо перші підсумки Печать
Автор Газета "Город А"   
13.08.2011 г.

Наближаються до завершення загальнодержавні опе­ративно-профілактичні заходи під умовною назвою "Літо 2011а. Саме час підбити перші підсумки.

Операція "Літо 2011" стартувала наприкінці травня. Це цілий ком­плекс оперативно-профілактич­них заходів, що проводяться по всій країні. У рамках операції правоохоронці слідкують за дотриманням громадського порядку у гро­мадських місцях та зонах відпочинку, пе­ревіряють заклади, які займаються ре­алізацією алкогольних та тютюнових ви­робів поблизу дитячих таборів та санаторіїв, проводять профілактичну роботу по попере­дженню правопорушень і злочинів з боку дітей та відносно них, забезпечують цілодо­бове чергування у таборах відпочинку та вживають заходів щодо недопущення ви­падків самовільного залишення їх дітьми.

- Такі заходи невипадково проводяться влітку, оскільки саме в цей час неповнолітні перебувають на канікулах, а батьки не мо­жуть сповна їх контролювати, - каже стар­ший оперуповноважений відділення кримінальної міліції у справах дітей Охтирського МВ, капітан міліції Василь Бичков. На сьогодні, за його словами, на обліку у ВКМСД перебуває 50 неповнолітніх, з них 24 - за веденням обліково-профілактичних справ. Це ті особи, за плечима яких є злочи­ни. Комусь вперше пред'явлено обвинува­чення у вчиненні правопорушень, хтось по­вернувся з місць позбавлення волі. - Серед цих осіб проводимо відповідну профілактич­ну роботу, відвідуємо їх за місцем проживан­ня або навчання, ведемо розмови з ними та їх батьками - з метою недопущення повтор­них злочинів, - продовжує Василь Володи­мирович.

- Які ж правопорушення найчастіше скою­ють неповнолітні?, - цікавимося у Василя Бичкова.

- Зазвичай це розпиття спиртних напоїв, у т.ч. пива, в громадських місцях, поява у не­тверезому стані на вулицях, дрібне хуліган­ство тощо.

- На обліку у відділенні кримінальної міліції у справах дітей, як ви сказали, наразі перебуває 50 неповнолітніх. У переважній більшості ці діти якого віку?

- Від 16 до 18 років. Хоча є й молодші. У нас на обліку перебувають і ті, хто неоднора­зово залишав домівки, був у розшуку. На­разі безвісти зниклим дітям приділяємо особливу увагу, бо за нашими нормативни­ми актами, якщо підліток самовільно зали­шив місце проживання, а відтак вважається безвісти зниклим, за день після того може вирішуватися питання про порушення кримінальної справи за статтею "Умисне вбивство". Тому докладаємо максимум зусиль, аби розшукати підлітка, що пішов із дому, впродовж першої ж доби. Більше того, у нас був вила-док, коли діти самовільно залишили грунську школу-інтернат, що знаходиться на території обслуговування Охтирського МВ.

- Які форми профілактич­ної роботи застосовуєте щодо осіб, що пере­бувають у вас на обліку?

- Як правило, обмежуємося профілактич­ними бесідами. У випадках скоєння непо­внолітніми дрібних правопорушень - притя­гуємо до відповідальності батьків. За роз­пиття алкогольних напоїв у громадських місцях або дрібне хуліганство маємо право притягувати неповнолітніх (яким виповни­лося 16 років) до адміністративної відповідальності. Рішення по складених адміністративних протоколах приймає суд. Якщо ж злочин скоїла особа, якій немає 16 років, до відповідальності, як я вже сказав, притягуємо батьків, які не виховують належ­ним чином свого сина чи доньку.

- Кодексом про адміністративні правопо­рушення передбачено відповідальність тор­говельних закладів або продавців окремих магазинів за порушення правил торгівлі, - продовжує Василь Бичков. - Йдеться про ре­алізацію алкогольних і тютюнових виробів не­повнолітнім. З початку року нами зафіксова­но 22 факти порушень правил торгівлі, на продавців складені протоколи. У ході опе­рації "Літо 2011" виявлено 7 таких випадків. Адміністративні протоколи по усіх цих випад­ках передані до відповідних територіальних адмінкомісій - для подальшого розгляду. По­каранням за дії, передбачені частиною 2 статті 156 (продаж тютюнових і алкогольних виробів неповнолітнім), може бути штраф у розмірі від 510 до 1700 грн., або позбав­лення ліцензії на продаж алкоголю і тютюну - якщо такі випадки траплялися неодноразо­во.

- Підбивати підсумки, звісно, ще зарано (операція "Літо 20І1" триває до 31 серпня), але про певні результати, гадаю, сказати можна...

- Так. Загалом у ході оперативно-профілактичних заходів складено 27 адмінпротоколів за ст. 184 Кодексу про адміністративні правопорушення (неналеж­не виконання батьківських обов'язків), за ст. 180 (доведення неповнолітнього до стану алкогольного сп'яніння) складено 2 адмінпротоколи, за ст. 178 (розпиття спирт­них напоїв або поява у нетверезому стані в громадських місцях) - 39 протоколів, за ст. 173 (дрібне хуліганство) - 14, за ст. 173-2 (насилля в родині) - 4, за ст. 156 (частина 2) (продаж алкогольних і тютюнових виробів неповнолітнім) - 7 і за ст. 51 (дрібне хуліган­ство) складено 1 адмінпротокол, - каже старший оперуповноважений відділення кримінальної міліції у справах дітей Василь Бичков. І додає: У червні двоє неповнолітніх, що раніше перебували на обліку у ВКМСД, викрали скутер. Сталося це на території од­ного з храмів. Підлітки перефарбували ску­тер у інший колір, але довго покататися на ньому їм не вдалося - згодом правоохоронці вилучили викрадений засіб пересування. 1 липня проти цих неповнолітніх була поруше­на кримінальна справа. Ведеться слідство.

Аби попередити правопорушення, що скоюють неповнолітні, а також самовільне залишення ними влас­них домівок, Василь Бичков радить батькам більше часу приділяти спілкуванню зі своїми дітьми, планувати їх дозвілля. - Особливу увагу варто звертати на те, як, де та з ким ваша дитина проводить свій вільний час. І якщо вона повертається додому в нетвере­зому стані - це сигналізує проте, що вона за­знала негативного впливу з боку вулиці. Не варто залишатися осторонь. Поговоріть зі своїм сином (донькою). У підлітковому віці з дитиною важко знайти спільну мову, це зро­зуміло. Але не варто здаватися після першої невдалої спроби. Іноді буває дуже складно порозумітися, але зробіть це - задля того, аби ваші діти у майбутньому не опинилися на лаві підсудних.

Ігор Івахненко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg