Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Слово торговельникам
Слово торговельникам Печать
Автор Газета "Лидер"   
26.07.2011 г.

Охтирка здавна славилась вмінням торгувати, не пасе задніх у комерції і тепер

В нинішніх економічних умовах в країні, торгівля залишається однією з найбільш рентабель­них, найперспективніших та інвєстиційно-приваблюючих галузей бізнесу. Щорічно в остан­ню неділю липня ми відзначаємо День працівника торгівлі.

Свою історію свято веде з 1966 року, коли указом Президії Верхо­вної Ради СРСР ця дата була введена в число червоних днів кален­даря.

Завдяки завзятості працівників торгівлі вирішується одна з най­більш важливих соціальних за­вдань - задоволення потреб насе­лення в товарах і послугах.

Наше місто має досить розвине­ну торгівельну структуру. В Охтир­ці ця сфера бурхливо розвивається. Прогресивні форми торгівлі - це результат величезної, високопрофесійної роботи всіх тих, хто задіяний у цій сфері. Саме з такими людьми, ми вирішили поспілкува­тись сьогодні.

РОСКОШНА Наталія, про­давець продуктового магазину «Райцентр»:

«Сфера торгівлі особисто для мене дуже близька, адже працюю у ній уже понад 15 років. День працівника торгівлі вважаю своїм професійним святом. Тому кожно­го року відзначаю цю дату. За роки праці у сфері торгівлі, в мене ніко­ли не виникало бажання покинути справу; навпаки.

Робота приносить мені задо­волення. Наш магазин пропонує покупцям великий асортимент свіжих та якісних продуктових товарів. Поступово ми здобули довіру у відвідувачів. Зараз має­мо багато постійних клієнтів, які приходять за покупками лише до нашого магазину. Ми, продавці, завжди намагаємось бути ввічли­вими, уважними до покупців. Всі конфлікті ситуації вирішуємо без скандалів і сварок. Коли людина заходить до магазину, ми прагне­мо, щоб вона виходила з нього за­доволеною і з усмішкою на вустах. Мабуть, це і є головне наше пра­вило».

МАКОГІН Людмила, влас­ник магазину чоловічого одягу «Босфор»:

«Мене завжди цікавила торгів­ля. Тому одного дня я просто вирі­шила спробувати реалізувати себе у цій галузі... Спроба була досить вдалою. Від 1995 року я займа­юся торгівлею. Всі ми знаємо, що в Охтирці багато модниць та красунь, які старанно слідкують за своїм гардеробом. Це ж мож­на сказати і про наших чоловіків. До вибору власного одягу і стилю вони підходь неабияк серйозно. Магазин «Босфор» намагається на всі 100% задовольнити чоловічі смаки. Одяг для продажу я оби­раю сама, адже вже встигла добре вивчити всі вподобання охтирчан. Перевагу надаю більш класично­му стилю. Особисто мені він дуже подобається. Строгі брюки, ви­шукана сорочка і краватка - такий одяг додає людині солідності та діловитості. Якою б не була мода - а класика залишається класикою. Хоча ми завжди слідкуємо за всіма новинками і тенденціями. З чоло­віками працювати простіше, адже під час покупок вони зазвичай зна­ють чого хочуть. Ми, в свою чергу, допомагаємо обрати правильний фасон, колір та модель одягу. Щоб як кажуть «костюмчик сидів». В цьому році багато весіль. Це від­чувається, адже зріс попит на чо­ловічі костюми. Торгівля є досить ризикованим бізнесом, адже до­водиться вкладати гроші в товар, який можливо куплять, а можливо й ні. Лише працівник з гарним до­свідом зможе правильно вирахува­ти ці важливі моменти».

ГАРАНЖА Роман, продавець магазину побутової техніки «NORD»:

«Торгівля - найпрогресивніша галузь у бізнесі. Вважаю, що люди у сучасному світі поділяються на два типи - це покупці та продавці. До речі, часто доводиться відчува­ти на собі одночасно обидві ролі. Не вважаю свою професію склад­ною, адже вона мені дуже подо­бається. Головне - це бути обізна­ним, завжди привітним і відкритим для людей. Я завжди зустрічаю відвідувачів щирою посмішкою, адже як говорить китайська при­казка: «Хто не вміє посміхатись, той не повинен займатись торгів­лею». На перше місце ставлю покупця, а потім вже товар. Ніколи не маю на меті, нав'язати людині якусь річ, аби тільки продати. За­вжди з легкістю знаходжу спільну мову з покупцями, розумію їхні смаки. Наш магазин пропонує величезний асортимент якісної та надійної побутової техніки. Та все ж зараз найбільшим попитом користуються холодильники, кон­диціонери, телевізори та пральні машини. Подобається мені і те, що за покупкою в магазин при­ходить вся родина, вони спільно обирають товар, вирішують, що підійде для їхнього дому найкра­ще. Позиція покупця для нас є до­сить важливою. Тому часто в мага­зині «NORD» діє система знижок на акційні товари. Всі конфліктні питання ми вирішуємо спокійно. Наприклад, якщо людина придба­ла товар, але він їй не підійшов, то повернення чи обмін відбувається безпроблемно і швидко. Працюю­чи у сфері торгівлі я засвоїв важ­ливе правило - потрібно поважати покупця, завойовувати його при­хильність, щоб він обов'язково по­вернувся до магазину ще раз».

ЗАЛАВСЬКА Вікторія, при­ватний підприємець фруктово-овочного кіоску на продовольчо­му ринку м. Охтирки:

«Я не випадково обрала саме цей шлях. Моя мама також займа­ється торгівлею і ще з дитинства прищепила мені любов до цієї справи. Я працюю на ринку, адже більшість охтирчан здійснюють свої покупки саме тут. Показником свого успіху вважаю довіру по­купців. Приємно мати постійних клієнтів, які завжди приходять до нас за товаром. Попит залежить від сезону. Зараз літо, багато ово­чів люди вирощують на огородах. Тому ми намагаємось привозити той товар, який дійсно необхідний покупцям. Мені подобається, коли до нашого кіоску бігають маленькі діти, купують собі банани, апель­сини, персики тощо. Непорозу­міння з покупцями трапляються рідко. Якщо дійсно, у чомусь по­милилась, то завжди вибачусь перед клієнтом. Та все ж інколи буває складно, адже люди досить вимогливі, зустрічаються різні характери і темпераменти. Психо­логічна стійкість і стриманість - є важливим моментом нашої робо­ти. Я завжди намагаюся задоволь­ни потреби кожного і бути кращою в своїй сфері діяльності».

ЄРШОВА Ніна, продавець магазину квітів «Флора»:

«В Охтирці дійсно дуже багато різноманітних торгових точок. Та ми не відчуваємо конкуренції. Від інших магазинів значно відрізня­ємось специфікою товару. Квітко­вих магазинів у нашому місті не так вже й багато. Дуже люблю рос­лини, тому просто закохана у свою справу. Наші відвідувачі постійно говорять: «Ви працюєте в раю!». Дійсно, краса, яка оточує на робо­чому місці просто неперевершена. Часто до нашого магазину при­ходять, як до музею. До цього ми вже звикли. Магазин «Флора» про­понує різноманітний вибір квітів, як горщечкових так і букетних, по­дарунків та сувенірів. Особливою популярністю у покупців зараз користуються орхідеї, півонії та фікуси. Весною, влітку, восени ми пропонуємо придбати цибульки тюльпанів, нарцисів, кущі, хвойні рослини, газони. Часто виготовля­ємо букети під заказ. Такі роботи виконувати найцікавіше. Потрібно правильно підібрати рослини для букету за кольором за структурою. Після цього вже починаю фантазу­вати. Ми викладаємо композиції із живих квітів та цукерок, фруктів тощо. Це виглядає оригінально і надзвичайно красиво. Та все ж у роботі з квітами є певні складнос­ті. Адже всі рослини - живі ство­ріння, які потребують систематич­ного догляду. Це щоденний полив та підрізання, прощупування зем­лі, правильно підібране світло. До того ж наш товар не підлягає поверненню. Та мені подобається працювати і ніякі складнощі не стануть на заваді».

ВАСИЛ'ЄВ Юра, продавець магазину «Рибачок»:

«Я просто не міг пройти повз цей магазин. Рибалка, туризм, полювання це все таке близьке і рідне. Тому і вирішив працювати в «Рибачку». Вийшло вдале по­єднання приємного з корисним. В Охтирці багато людей, які поділя­ють мої вподобання. Найчастіше нашими покупцями є чоловіки. За­раз найбільш поширеним товаром для рибалки є наживка (опариш, черв'як). Літо - пора відпочинку, тому часто також приходять за туристичними палатками, столи­ками та стільцями. Нещодавно відбувся День рибака. Це свято в нашому магазині пройшло досить вдало. При покупці на 100 грн. відвідувачі отримували дисконтні картки із знижкою на 2%. Також ця карта є накопичувальною. Під час покупок на будь-яку суму вам будуть нараховуватись бали. По­тім ви зможете змінити 2-х відсотко­ву карту на 5-ти відсоткову. Одна складність професії, що асортименту товару дуже багато, одна й та ж річ може мати декілька назв. Хоча поступово все вивчається і запам'ятовується».

За даними офіційного сайту Охтирської міської ради протягом 2010 року в Охтирці діяло 339 об'єктів роздрібної торгівлі, у т.ч.: 277 магазинів та 62 кіоски. Забезпеченість населення торговельною площею у магазинах міста на 1000 жителів станом на 01.07.2010 року становила 153,8% до нормативу.

Шановні працівники торгівельного обслуговування, щиро віта­ємо Вас з професійним святом. З року в рік ви невпинно нарощуєте обсяги товарообігу, застосовуєте у своїй роботі нові прогресивні технології, дедалі повніше задо­вольняєте потреби населення в якісних товарах. Хочемо побажа­ти Вам упевненості у кращому майбутньому, здоров'я і життєвої наснаги, благополуччя і достатку, родинного тепла, економічної ста­більності та посмішок покупців.

Юлія ЗЕЛЕНСЬКА, студентка Сумського державного університету

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg