Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow В Охтирці з'явиться вулиця Георгія Берегового
В Охтирці з'явиться вулиця Георгія Берегового Печать
Автор Газета "Лидер"   
05.07.2011 г.

У понеділок 20 червня в примі­щенні Охтирської міської ради відбулося засідання робочої гру­пи, яка мала визначитися з кон­кретного питання: чи доцільно одну з вулиць або провулків міс­та називати іменем Георгія Бере­гового? За підсумками роботи ви­рішено доручити міському відділу архітектури та містобудування при коригуванні генерального плану передбачити на теренах Охтирки найменування на честь льотчика-космонавта, двічі Героя Радянсько­го Союзу.

Дискусія між учасниками засі­дання, а це були депутати міської ради, представники громадськос­ті, пройшла досить активно. Були озвучені різні точки зору, в тому числі пропонували переназвати на честь Берегового одну з вулиць чи провулків, що носять однотипні назви. Начальник відділу архітек­тури та містобудування, головний архітектор міста Костянтин Юр'єв пояснив присутнім, що наразі таке можливе лише теоретично, на змі­ну назви котроїсь із вулиць необ­хідні значні кошти.

Присутніх ознайомили з біогра­фією Георгія Тимофійовича Бере­гового. Після чого члени робочої групи зійшлися на думці, що ім'я Берегового в Охтирці може бути увіковічнене з часом, про що і дали доручення відділу архітектури і містобудування.

Народився майбутній герой 15 квітня 1921 року в селі Федорівка нині Карлівського району Полтавської області. Є учасником Великої Вітчизняної війни з червня 1942 року. Льотчик, командир ланки, командир ескадрильї 90-го гвар­дійського штурмового авіаційного полку. За роки війни зробив 186 бойових вильотів. За героїзм, муж­ність і відвагу, проявлені в льотних боях Великої Вітчизняної війни, 26 жовтня 1944 року удостоєний зван­ня Героя Радянського Союзу. Після завершення війни в 1948 році за­кінчив вищі офіцерські курси і кур­си льотчиків-випробувачів.

У 1948-1964 роках працював льотчиком-випробувачем. Осво­їв десятки типів літаків. У 1956 році закінчив Військово-повітряну академію. 14 квітня 1961 року був удостоєний звання заслужений льотчик-випробувач СРСР. 26 - 30 жовтня 1968 року зробив косміч­ний політ на космічному кораблі «Союз-3». У польоті була перша в історії спроба стиковки з безпі­лотним кораблем «Союз-2» в тіні Землі. Політ продовжувався 3 доби 22 години 50 хвилин 45 секунд. За здійснення космічного польоту на­городжений другою медаллю «Зо­лота Зірка» Героя Радянського Со­юзу.

Помер 30 червня 1995 року, під час операції на серці. Похований у Москві.

Нагороджений двома орденами Леніна, двома орденами Черво­ного Прапора, орденом Олексан­дра Невського, орденом Богдана Хмельницького 3-го ступеню, дво­ма орденами Червоної Зірки, двома орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня, орденом «За службу Бать­ківщині в Збройних Силах СРСР» 3-го ступеня, медалями.

Нагороджений золотою медал­лю імені К. Е. Ціолковського АН СРСР, золотою медаллю імені Ю. А. Гагаріна. Герой Соціаліс­тичної Праці НРБ. Нагороджений багатьма іноземними орденами і медалями. Почесний громадянин міст Луганськ, Єнакієве, Вінни­ця, Калуга (Росія), Плевен, Слівен (Болгарія).

В Охтирку Георгій Береговий приїздив двічі: жовтень 1990 та листопад 1991 років. У серпні 1943 року воював у наших краях. Був в Охтирці на святкуванні річниці від­криття музею космонавтики у шко­лі № 2 ім. Гагаріна. Отже, ми мо­жемо простежити певний зв'язок між нашим краєм і цією визначною людиною.

Громадський рух по наймену­ванню вулиць іменем Берегового ініційований владою. З грудня 2010 року Президент України підписав Указ № 1071 «Про відзначення 90-річчя народження Георгія Берегового», а 24 травня 2011 року обласна державна адміністрація розповсюдила листа № 01-46/2620 щодо проведення відповідної робо­ти по найменуванню вулиць, про­спектів, майданів іменем Георгія Берегового.

Нагадаємо, що Георгію Берего­вому особисто зобов'язаний Пре­зидент України Віктор Янукович.

Наприкінці 30-х років XX століт­тя Береговий працював на Єнакіїв­ському металургійному комбінаті, є інформація, що він нібито займався в Єнакіївському аероклубі разом з Федором Януковичем, батьком Президента. У 1970-х роках на про­хання Берегового було переглянуто справу двічі судимого на той час Віктора Януковича.

Цьогоріч проведено низку масш­табних заходів на державному рівні по відзначенню 90-річчя з дня наро­дження Георгія Берегового. Зокре­ма, пустили новий поїзд № 92/91 сполученням «Полтава-Москва» з назвою «Георгій Береговий». Це другий іменний потяг в Україні.

«Коментарі» відзначають, що подібних за розмахом почестей не удостоювалися ані перший космо­навт незалежної України Леонід Каденюк, ані перший українець у космосі Павло Попович, легендар­ному польоту якого у 2012-ому ви­повнюється 50 років.

Юлія ЗЕЛЕНСЬКА, студентка Сумського державного університету
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg