Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Гимназия показала класс
Гимназия показала класс Печать
Автор Газета "Лидер"   
30.05.2011 г.

21 мая в 9 утра в Ахтырской гим­назии началось грандиозное шоу - День Европы. В рамках Всеукраинской кампании «Я разделяю европейские ценности» праздник был организован в двадцати об­ластных центрах, в Ахтырке и селе Ганивка.

Гимназия проводит этот празд­ник с 2009 года. Огличительная черта нынешнего - это единая фор­ма, она у всех участников по стра­не, единый логотип и наличие пяти палаток - информационный пункт, «Про Евросоюз», «Экспресс школа иностранных языков», образова­тельная и интерактивная палатки.

Социомоб «Верховенство права», художественный Монмартр «Я разделяю европейские ценности». А наши фишки - евромайданчик, евроквартал, евроквест.

Праздник получился масштаб­ным, его открытие включало в себя много торжественных момен­тов. Но особо хотелось бы сказать об одном. Его можно увидеть на многих мероприятиях, не только школьных. А в душе и сердце оста­лось. Гимн страны. Вместе с Алек­сандром Пономаревым пела вся гимназия и гости праздника. Такие мгновения невозможно описать, это надо видеть и пережить.

Необычайно красочной была презентация европейских стран, флага Евросоюза.

На праздник приехали гости - волонтер Европейской волон­терской службы Сумского центра европейских инициатив Заския Фишер, а также Михайло Чупак и Ольга Савка из львовской школы «Надія». Львовская школа и ахтырская гимназия - ассоциированные школы ЮНЕСКО.

Праздник был настолько мас­штабным, что секретарь город­ского совета Александр Целуйко в своей речи пообещал гимназистам и всем собравшимся обсудить эту тему с депутатами и сделать этот праздник общегородским. Гимна­зия настолько широко его прово­дит, что он перерос уже школьные рамки.

Айжан БИЛЬЧЕНКО


Третій рік поспіль Охтирку заполоняє Європа

Чимало охтирчан приєдналися до гімназійного свята

21 травня на території гімназії пройшло свято, яке зупинити було неможливо, як неможливо зупинити інформацію, що пере­дається і поширюється по всьо­му світу. Що ж відбувалося цього разу на День Європи в гімназії? Дуже багато цікавих, корисних, ігрових і пізнавальних заходів, розроблених у форматі «Я по­діляю європейські цінності» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Що таке День Європи? Спочатку його святкува­ли, як день заснування Ради Єв­ропи, пізніше він став відомий,

як день проголошення Декларації Шумана. В Україні цей день від­значається з 2003 року, в гімназії уже втретє. Це свято, яке поєднує політичні, навчальні, інформацій­ні компоненти з розвагами і орга­нізацією дозвілля.

Місце, де була сконцентрована основна дія свята - це Європей­ський квартал, на території якого майоріли всі прапори країн Єв­росоюзу. Чимало охтирчан при­йшли до гімназії, щоб відчути себе справді європейцем.

В активній частині свята були представлені 5 обов'язкових еле­ментів інформаційного блоку, 5 палаток: «Інформаційний пункт», «Про Євросоюз», «Експрес шко­ла іноземних мов», «Освітня па­латка», «Інтерактивна». В інфор­маційному пункті Лілія Шеман, Валерія Батюк, Тетяна Приймак розповідали про Євросоюз, про зірки на прапорі, євроекскурс, про те, що буде відбуватися на святі. А в програмі дуже багато цікаво­го, це і Майдане, дефіле «Євро мода», гастрономічний фестиваль «Євро ресторан», де представлені всі європейські кухні, а також ро­зігрувалась лотерея, можна було придбати дитячі сувеніри, поди­витись малюнки. Про Євросоюз надали інформацію в палатках 2 і 3, які були представлені район­ною і міською бібліотеками. «Ми підготували виставку «Я поділяю європейські цінності», вибравши такі, як верховенство права, пра­ва людини, демократія, підібрали літературу на ці теми, та про іс­торію охтирського краю, написа­ні нашими місцевими творцями, підібрали буклети про країни Європи», - розповідає Охонько Н.В., завідувач відділу обслу­говування районної бібліотеки. В палатці №2 міська бібліотека підготувала виставку «Все про Євросоюз». Бібліотекар Яковенко В.А. показує літературу про входження в Євросоюз, газети, в яких представлена інформація про роботу нашого Євро клубу, а також підбірку видань «Подорож країнами Євросоюзу». Мистець­кий Монмартр був представлений учнями художньої школи, які до­помагали всім бажаючим залиши­ти свій слід на полотні Дружби, розмалювавши долоні фарбою. В палатці №4 бажаючі могли ви­вчити вірші, пісні, скоромовки англійською і німецькою мовами за декілька хвилин та перевіри­ти рівень володіння іноземною. Тут працювали вчителі іноземної Платанова Н.В. та Лимар Н.П. В палатці №5 надавали інформацію про освіту у Франції, Фінляндії, Іспанії, Великобританії, Норвегії, Чехії. В палатці «Інтерактив» ви мали можливість стати учасника­ми ігор «Кожен малюнок розпо­відає історію», «Точка відліку», «На визначення форми правлін­ня». Виставка домашніх тварин «В Європу зі своїм меншим дру­гом» зацікавила всіх любителів братів наших менших.

В цей сонячний день в Євро­пейському кварталі було багато музики, драйву, краси, щасливих посмішок дітей і дорослих. Уро­чисте закриття Дня Європи за­вершилось веселковим колом з запуском голубів. «Сьогоднішній день Європи - це не тільки свя­то, це насамперед велика робота учнів, батьків та вчителів. Ми працювали у форматі європей­ських цінностей, ми їх популяри­зували, і свято вийшло нетипове, не заформалізоване. І хоч початок свята о 9-ій, діти прийшли в шко­лу вже о 7-ій ранку, це свято наше найулюбленіше, діти радісні, а це головне!», - говорить директор гімназії Шейко Наталія Віталіїв­на.

28 травня наші євроклубівці будуть брати участь у параді Шу­мана, в Сумах, куди приїдуть по­сли і представники Євроклубів.

Валерія БАКУЛІНА

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg