Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow На Кургані бойової слави
На Кургані бойової слави Печать
Автор Газета "Лидер"   
23.05.2011 г.

3 травня вісім вихованців гурт­ка спортивного туризму Охтирського міського центру дитячої та юнацької творчості зі своїм наставником Сталинським В.О. і 14 учнів 6-В класу ЗОШ №1 ра­зом з класним керівником Мар­ченко І.Б. здійснили велопохід на Курган бойової слави, присвя­тивши його 66-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Цей захід став першим в рамках акції «Шляхами подвигу і слави».

Здолавши 11 км, діти потрапили на місце кровопролитного бою, що йшов у серпні І 943 року за звіль­нення нашого міста. Тут приклади мужності і героїзму продемонстру­вали воїни 29 гвардійського пові­тряно-десантного полку, який про­тягом 36 годин у повному оточенні стримував наступ ворога.

22 серпня 1943 року ввечері кільце оточення було розірване. На збір полку знадобилося більше доби. В живих із трьох тисяч зали­шилося 723 бійці. За мужність і ге­роїзм, відвагу і самопожертвування 69 гвардійців отримали бойові на­городи, більшість із них - посмерт­но. Своєю стійкістю і впертістю 29 полк скував більше третини сил го­ловного угрупування фашистів, яке рухалося із Охтирки на з'єднання зі своїми силами в район Богодухова, і тим самим гвардійці підірвали на­ступальні можливості ворога.

30 жовтня 1966 року на цьому місці був відкритий меморіаль­ний комплекс на честь воїнів-визволителів. На стелах Кургану бойової слави були зображені фраг­менти бою, врятування прапора полку. На могильні плити з прізви­щами загиблих та братську моги­лу своїх синів скорботно дивиться Мати.

У німому оціпенінні спосте­рігала вона, як кілька років тому нелюди зривали метал із стел та відвозили протитанкові «їжаки» до пунктів прийому заліза. Інші, уже цього року, Курган бойової слави обрали місцем для вивозу сміття. Везли з дому навіть сидіння для унітазу.

На щастя,таких небагато. Охтирчани шанують світлу пам'ять про полеглих. То ж діти, які побували на цьому святому місці, не лише згадували про героїв, а й зробили посильне прибирання території Кургану.

М.Поліщук, методист туристсько-краєзнавчого напрямку міського центру дитячої та юнацької творчості

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg