Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Чемпіонат області з велотуризму серед юніорів
Чемпіонат області з велотуризму серед юніорів Печать
Автор Газета "Лидер"   
04.05.2011 г.

15-17 квітня команда юних ту­ристів міського центру дитячої та юнацької творчості взяла участь у Чемпіонаті області з велосипед­ного туризму серед юніорів, який проводився вперше. Ці змагання мали на меті популяризацію та пропаганду велотуризму, зміцнен­ня дружніх зв'язків між туристами області, удосконалення туристської майстерності та техніки, формуван­ня навичок працювати в команді.

Не по-весняному холодна погода заставила учасників Чемпіонату із наметів в день приїзду перебратися у приміщення школи села Велика Чернеччина Сумського району, по­руч з яким проходили змагання з техніки велотуризму. Хоча школа не опалювалася, проте надійно за­хищала від дощу.

Потрібно віддати належне орга­нізаторам змагань, які, напевно, по всій області шукали підходящий ре­льєф, щоб якомога більше усклад­нити учасникам проходження дис­танції. І це їм вдалося!

Для команд, що зібралися в уро­чищі Крейдище, першим видом змагань став велотріал, рух по пере­січеній місцевості з 8-кілограмовим вантажем на багажнику. Круті схи­ли та підйоми, різкі повороти, по­долання колоди, піщана ділянка чекали на юних велотуристів на трасі довжиною до 200 м. Наша ко­манда у складі Сідельника Антона, Дядюшка Сергія, Науменка Богда­на, Шейка Сергія і Добромирського Дмитра виборола третє місце.

Кожний учасник намагався висту­пити якнайкраще, бо його час про­ходження дистанції і штрафні бали впливали на загальний результат.

Окрилені першими успіхами, юні охтирчани взяли участь у вело­кросі довжиною 2 км 400 м. Дис­танція складалася з одного кола з природними та штучними перешко­дами, які діти долали під час про­їзду по лісосмузі, ґрунтовій дорозі після дощу, на швидкісній ділянці, тощо. Зусилля вихованців центру були не марні - команда замкнула трійку призерів.

Після обіду та відпочинку учас­ники Чемпіонату демонстрували техніку фігурного водіння велоси­педів. На 100-метровій дистанції вони повинні були під час руху по­долати «вісімку», «коло», «ворота», «змійку», «коридор», «гойдалку», перенести предмет з одного кола в інший, зняти кільце з однієї стійки і перевісити на другу через 3 метри, передавши кільце в іншу руку та фінішувати на стоп-лінії. На жаль, наші гуртківці в цьому виді змагань показали четвертий результат.

В останній день змагань органі­затори проводили велоралі. Учас­ники проходили дистанцію довжи­ною 28 км за легендою - коротким пояснювальним текстом у вигляді таблиці, умовних топографічних знаків і стрілок, що визначають напрямок руху, долаючи додаткові етапи у порядку, визначеному за­ліковою маршрутною карткою. Як і під час попередніх видів змагань, учасники на старт вийшли у вело-шоломах та з вантажем на багажни­ках. Першим випробуванням стало знання правил дорожнього руху, другим - вміння надавати медичну долікарську допомогу. Наступний

етап випробовував учасників, як вони вміють визначати своє міс­цезнаходження. Це завдання і до­дало охтирчанам кілька лишніх кі­лометрів на дистанції. А попереду ще були круті спуски між встанов­леними прапорцями, швидкісна ді­лянка довжиною 1,6 км, в'язання туристських вузлів, затяжні під­йоми. На одному із етапів потріб­но було зняти переднє колесо, ро­зібрати його, випустити повітря, а потім підготувати велосипед до виїзду. Підстерігала на трасі і пе­реправа по колоді. Тут юні турис­ти в системах безпеки почергово переправляли вантаж, велосипеди та кожного учасника на протилежну сторону яру. Останнім завдан­ням, що підготували організатори велозмагань, був 20-метровий рух по колії, яку залишив після себе трактор. Та коли до фінішу зали­шалося півкілометра, в одного із членів нашої команди вийшов із ладу велосипед, і Науменку Богда­ну прийшлось долати цю ділянку траси бігом. Зусилля кожного чле­на команди ОМЦДЮТ вкладені у результат - 2 місце стало їм на­городою за велоралі, де не всі ко­манди змогли здолали більш, ніж 4-годинний марафон.

У загальному заліку змагань з техніки велосипедного туризму охтирська команда посіла третє місце. Подяка нашим хлопцям, які вистояли, і дівчатам Шкрюм Лідії і Козодав Олені - запасним учасни­кам змагань. Добрі слова хочу ска­зати і на адресу керівників команди Свердло О.О. і Сталинського В.О., які колись самі були гуртківцями центру. Хоча обоє працюють у за­кладі не так давно, а на рахунку кожного вже є успіхи і досягнення вихованців. Педагог Свердло О.О. та студент другого курсу Харків­ського Національного педуніверситету ім. Г.С. Сковороди Сталинський В.О. тепер свої знання і вміння передають вихованцям, бо люблять дітей, і ті платять їм вза­ємністю.

М.Поліщук, методист туристсько-краєзнавчого напрямку міського центру дитячої та юнацької творчості

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg