Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Подолати сміттєву проблему допоможе толока?
Подолати сміттєву проблему допоможе толока? Печать
Автор Газета "Город А"   
16.04.2011 г.

Найближчої суботи відбудеться загаль­номіська толока. Та чи вирішить разова акція з благо­устрою території сміттєву про­блему Охтирки?

Цього тижня під приціл редакційної фотокамери по­трапив водоспад, облаштований на річці Охтирка непо­далік міського центру культури та дозвілля. Точніше, те, що від нього лишилося. Адже за купами торішніх гілок, пластикових пляшок та іншого сміття самого водоспаду майже не видно. Лише де-інде вода намагається подола­ти створену людьми перешкоду, аби прямувати далі.

Прикро, що відновлений кілька років тому водоспад на річці, що гордо носить ім'я нашого славного міста і, відверто кажучи, псує його імідж, останнім часом зазнає такого зневажливого ставлення з боку містян. Та найбільше дивує інше - кожен з нас, так чи інакше всту­паючи у діалог щодо сміттєвої проблеми, усіляко нарікає на інших, не помічаючи при цьому себе. Але ж сміття, по­годьтеся, потрапляє на вулиці нашого міста не з космо­су...

Ще зовсім недавно Охтирка вважалася (і цілком заслу­жено!) найчистішим містом Сумщини. Але згодом поступово почала втрачати позиції. І сьогодні, мабуть, вибо­рола би першість у номінації "Найбрудніший населений пункт". То невже "нафтовій" столиці до лиця такий імідж?

Долучитися до благоустрою території Охтирки ор­ганізатори акції закликають усіх, не байдужих до чистоти власного міста, громадян. Втім, як показує практика, прибирати місця загального користування (парк колиш­нього "Промзв'язку" чи той, що біля "Кнєжі", території цвинтарів тощо) у "добровільно-примусовому" порядку виходять, зазвичай, працівники бюджетної сфери. І вже наступного дня уся їхня праця йде, так би мовити, коту під хвіст, бо приведену до ладу територію стрімко запов­нюють відходи нашої життєдіяльності. Що поробиш, така вже у нас ментальність..,, - скажуть затяті скептики. Схо­же, що з дитинства знайомий вислів: "Чисто не там, де прибирають, а там - де не смітять" - більшості з нас ніко­ли не зрозуміти.

Виходить, нам подобається жити у захаращеному сміттям місті. Хо­дити брудними вулицями, "насо­лоджуватися" пахощами викинутих торік трупів кролів чи свійської птиці, сприяти розростанню стихійних сміттєзвалищ... Але ж сміття - це не лише вкрадений у нас та природи життєвий простір. Це ще й велика хімічна загроза здоров'ю, джерело числен­них хвороб. Сучасні охтирські сміттєзвали­ща вміщують у собі весь перелік органічної "зарази" та неорганічної отрути. І усім цим ми, на превеликий жаль, дихаємо!

У тому, що проведення загальноміської толоки в цілому не вирішить сміттєвої про­блеми Охтирки, впевнені й чиновники міста. Наразі вони активно працюють у цьо­му напрямку. У планах - активізація роботи, націленої на укладання містянами, що жи­вуть у приватному секторі, договорів на вивіз твердих побутових відходів. До цього будуть залучені не тільки представники відповідних служб (управління житлово-ко­мунального господарства, організацій, що надають відповідні послуги), а й правоохо­ронці. Втім, чи допоможуть штрафи подола­ти сміттєву проблему, наразі важко сказа­ти. Поживемо - побачимо.

Ще однією проблемою, що жваво обгово­рюється у владних колах нашого міста, є так звані несанкціоновані сміттєзвалища. Чи­новники переконані, що витрачати гроші з міського бюджету на ліквідацію цих сміттєзвалищ - все одно, що пускати їх за вітром. Користі - жодної. Та найбільше пред­ставників влади обурює те, що до контей­нерів для сміття, встановлених у дворах ба­гатоповерхівок, мешканці яких уклали відповідні договори на вивіз твердих побу­тових відходів, нерідко зносять сміття люди з приватного сектору. Інколи цілими мішка­ми, що призводить до збільшення норми на­копичення. І жодні попередження та штра­фи не зупиняють деяких наших співгрома­дян, котрі роблять це знову, і знову.

На сьогодні із мешканцями приватного сектору укладено майже вісімсот договорів на вивіз твердих побутових відходів. Ці лю­ди давно не переймаються питанням: куди подіти сміття з власної оселі (двору), бо зна­ють, що в обумовлений заздалегідь час до встановленого місця приїде спеціальне ав­то і забере пакети зі сміттям. Причому за цілком помірну плату. Чому ж решта, тобто переважна більшість містян, не поспішає укладати договори на вивіз ТБО, продовжу­ючи темної пори доби наповнювати стихійні сміттєзвалища відходами власної життєдіяльності і щоразу наражати себе на небезпеку потрапити в поле зору правоохо­ронців, що неодмінно накладать штраф за такі дії? Так, мабуть, краще? Втім, чиновни­ки міста налаштовані на серйозну боротьбу із цим явищем. І впевнені, що результати цієї боротьби - не забаряться.

Усе це, звісно, добре. Та чи задумувалися ті ж чиновники над причинами неукладання людьми, що мешкають у приватному сек­торі, договорів на вивіз ТБО? Ймовірно, лю­ди не поспішають цього роботи, оскільки знають, що процес цей - довготривалий. І в першу чергу пов'язаний із паперовою тяга­ниною. А якщо врахувати й те, що у приват­ному секторі живуть у переважній більшості пенсіонери, для яких збирання довідок у різних інстанціях - не надто приємні клопо­ти, доцільно було б змінити підходи до вирішення даної проблеми. Організувати, приміром, укладання відповідних договорів на окремо взятій вулиці за участю пред­ставника фірми, що надає послуги з вивозу сміття. І людям це зручно, і владі - вигідно (в одному з наступних номерів ми продовжи­мо цю тему).

Але як би там не було, а чистота на вули­цях міста, як і в кожній окремі садибі, зале­жить не від влади чи комунальних служб. Вона залежить від нас самих. Від чистоти наших думок, вчинків. Давайте не забувати про це. І бути не просто споживачами, а, перш за все, свідомими громадянами. Нам же не все одно, у якому місті зростатимуть наші діти, якими вулицями ходитимуть, де гратимуться і відпочиватимуть. Відтак не треба відокремлювати себе від загаль­номіських проблем. Треба вирішувати їх ра­зом. Спільними, як полюбляють висловлю­ватися наші політики, зусиллями.

Нам під силу зробити рідне місто впорядкованим та охайним? Так?! Тоді долучимося до доброї справи, візьмімо участь у загальноміській толоці, що відбудеться цієї суботи, позбудь­мося сміття на вулицях, у власних душах...

Ігор Івахненко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg