Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Прокурорський протест задовольнили частково
Прокурорський протест задовольнили частково Печать
Автор Газета "Город А"   
10.03.2011 г.

На черговій сесії міської ради, що відбу­лася 24 лютого, депутати розглянули про­тест виконуючого обов'язки Охтирського міжрайонного прокурора, внесли зміни до типового договору оренди землі, затвер­дили міську Програму соціальної підтрим­ки Охтирської міської організації Ук­раїнської спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) на 2011-2012 роки та Програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2011-2013 роки.

А тепер - про все по черзі. Виконуючим обов'язки Охтирського міжрайонного про­курора внесено протест на рішення 55 сесії 5 скликання від 5 жовтня 2010 року "Про затверд­ження технічної документації із землеустрою та при­ватизацію земельних ділянок", яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надано Марії Семенівні Васильченко у приватну власність земельну ділянку площею 0,1000 га для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд по провулку Лєр­монтова, 26 (землі житлової та громадської забудо­ви).

У протесті в.о. Охтирського міжрайонного прокуро­ра зазначено, що вказане рішення міської ради є не­законним та підлягає скасуванню, оскільки не відповідає нормам Земельного кодексу України, За­кону України "Про землеустрій", Порядку розроблен­ня проектів землеустрою щодо відведення земель­них ділянок, затвердженого постановою КМУ від 26 травня 2004 року за №677.

У ході розгляду протесту в.о. Охтирського міжрай­онного прокурора було встановлено наступне. Відповідно до статті 116 Земельного кодексу України набуття права на землю громадянами та юридични­ми особами здійснюється шляхом передачі земель­них ділянок у власність або надання їх у користуван­ня.

Статтею 50 Закону України "Про землеустрій" пе­редбачено, що проекти землеустрою щодо відведен­ня земельних ділянок складаються у разі надання , передачі, вилучення (викупу) відчуження земельних ділянок.

Згідно із Порядком розроблення проектів землеу­строю щодо відведення земельних ділянок проект відведення земельної ділянки розробляється на підставі рішення сільської, селищної, міської ради, районної, Київської або Севастопольскої міської державної адміністрації, до повноважень яких нале­жить надання у користування або передачу у власність земельних ділянок.

Розробником проекту відведення земельної ділян­ки є фізична або юридична особа, яка має ліцензію на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону (далі - виконавець).

Проект відведення земельної ділянки виконавець погоджує із землевласником або землекористува­чем, органом земельних ресурсів, природоохорон­ним органом, санітарно-епідеміологічною службою, органом містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини.

Пунктом 4 рішення Охтирської міської ради від 5 жовтня 2010 року за №1126-МР "Про затвердження технічної документації із землеустрою та привати­зацію земельних ділянок" було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та наданню Марії Семенівні Васильченко у приватну власність земельної ділянки площею 0,1000 га для будівництва і обслуговування жилого будинку, госпо­дарських будівель і споруд по провулку Лєрмонтова, 26 (землі житлової та громадської забудови).

Проект землеустрою, про який наразі йдеться, був розроблений юридичною особою, яка має ліцензію на проведення робіт із землеустрою та погоджений відповідно до пункту 9 Порядку розроблення про­ектів землеустрою щодо відведення земельних діля­нок. Крім усього іншого, даний проект землеустрою був погоджений висновком головного державного санітарного лікаря Охтирського району - від 3 берез­ня 2010 року (№583/02-1). При цьому 24 березня 2010-го рішенням за №4 головного державного санітарного лікаря Охтирського району скасовано висновок на проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки гр. М.С. Васильченко для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд по провулку Лєр­монтова, 26.

Згідно із 19 статтею Конституції України та частини З статті 24 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Ук­раїні", органи місцевого самоврядування та їх поса­дові особи діють лише на підставі, в межах повнова­жень та у спосіб, передбачені Конституцією і закона­ми України.

Розглянувши протест виконуючого обов'язки Ох­тирського міжрайонного прокурора, депутати вирішили його задовольнити - частково. Своїм рішенням міська рада скасувала пункт 4 рішення 55 сесії 5 скликання за №1126-МР, згідно з яким за­тверджено проект землеустрою щодо відведення зе­мельної ділянки та наданню Марії Семенівні Василь­ченко у приватну власність земельної ділянки пло­щею 0,1000 га для будівництва і обслуговування жи­лого будинку, господарських будівель і споруд по провулку Лєрмонтова. 26.

Типовий договір оренди землі зазнав змін

На сесії, що відбулася 24 лютого, депутати внесли доповнення до пункту 28 типового договору оренди землі - доповнили його абзацом 11 наступного змісту: "Провести благоустрій та озеленення прилег­лої до орендованої ділянки території. Межі благоуст­рою та озеленення прилеглих територій встановити в граничних межах підприємств, магазинів, кіосків, павільйонів, торгових точок та підприємств побуту до бортового каменю проїжджої частини доріг. За відсутності з будь-якого боку підприємства, ор­ганізації, установи, споруди інших об'єктів господарювання, межі прилеглої території встановлюються на відстані 50 м від огорожі підприємства, організації або установи. Межі прилеглих територій до кіосків, павільйонів встановлюються на відстані 10 м по периметру споруди".

Зазнав змін і пункт 34 Договору. Відтепер його слід читати у наступній редакції: "Розірвання догово­ру оренди землі в односторонньому порядку допускається. Умовами розірвання договору в односто­ронньому порядку є несплата орендарем орендної плати протягом трьох місяців та невиконання вимог пункту 28 цього договору".

Воїнам-інтернаціоналістам - соціальну підтримку

На п'ятій сесії депутати прийняли рішення "Про за­твердження міської програми соціальної підтримки Охтирської міської організації Української спілки ве­теранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) на 2011-2012 роки". Дана програма має комплексний характер і базується на законодавстві України. Вона має на меті соціальну підтримку інвалідів, учасників бойових дій та учасників війни, членів сімей загиб­лих; створення умов для активної їх участі у вихо­ванні молоді на славних бойових і трудових традиціях українського народу. Наразі Охтирська міська ор­ганізація воїнів-інтернаціоналістів налічує 118 членів, входить до складу Української спілки вете­ранів Афганістану. Фінансування заходів, передбаче­них Програмою, здійснюватиметься за рахунок коштів з міського бюджету.

Профілактика ВІЛ/СНІДу

На сесії 24 лютого депутати затвердили міську програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2011-2013 роки, розроблену відділом охорони здоров'я міської ради. Фінансуван­ня заходів Програми здійснюватиметься з держав­ного, обласного і міського бюджетів, загальний об­сяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації завдань програми, становить 62, 35 тисяч гривень (кошти міського бюджету).

Визначаючи проблеми, на розв'язання яких спря­мована програма, начальник відділу охорони здо­ров'я Олена Максименко сказала наступне: "Світо­вий досвід свідчить, що поширення ВІЛ -інфекції/СНІДу призводить до зменшення тривалості життя, зростання потреби в медичних послугах, заго­стрення проблем бідності, соціальної нерівності та сирітства , подолання яких потребує постійного збільшення видатків з державного та місцевих бюд­жетів.

Починаючи з 1987 року, у нашому місті офіційно зареєстровано 45 ВІЛ-інфікованих, з яких 12 за­хворіли на СНІД та 3 - померли від цієї хвороби. Що­року кількість нових випадків інфікування ВІЛ в Ук­раїні зростає на 15-20%, в місті Охтирка - на 17%. Найбільш ураженою віковою групою залишаються молоді люди віком від 18 до 39 років, збільшується кількість дітей, народжених ВІЛ-позитивними мате­рями, а також число хворих, які потребують медичної та соціальної допомоги. На 1 січня 2011 року на дис­пансерному обліку в місті перебувало 25 ВІЛ-інфіко­ваних, з яких 3 – хворі на СНІД.

У зв'язку з тим, що переважна більшість ВІЛ-інфікованих є особами працездатного та репродук­тивного віку, епідемія негативно впливає на соціаль­но-економічний розвиток як країни, так і області, створюючи загрозу національній безпеці".

Виконання заходів, передбачених Програмою, дозволить охопити медичними послугами з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу 60 відсотків пред­ставників груп ризику, забезпечити навчання учнів усіх загальноосвітніх навчальних закладів за програ­мами формування здорового способу життя, і профілактики ВІЛ/СНІДу. забезпечити антиретровірусною терапією не менше 80 відсотків хворих на ВІЛ-інфекицію/СНІД, які її потребують, знизити по 2 відсотків рівень передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, забезпечити у 100 відсотків дітей, народже­них ВІЛ-інфікованими матерями, раннє виявлення випадків інфікування і т.п.

У період виконання Програми очікується знижен­ня негативних проявів, що уповільнюють демографічний і соціально-економічний розвиток області.

Підготував І. Івахненко
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg