Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Спасение утопающих - дело рук самих утопающих
Спасение утопающих - дело рук самих утопающих Печать
Автор Газета "Лидер"   
27.02.2011 г.

Рабочая группа хочет облегчить земельное налоговое бремя для предпринимателей

17 февраля в зале заседаний го­рисполкома прошло заседание рабочей группы, которая была создана по инициативе предприни­мателей, не согласных с решением депутатов пятого созыва по разме­рам ставок арендной платы за зем­лю. Рабочая группа была создана в начале февраля, в нее вошли 23 человека.

Заседание вела заместитель го­ловы города Н.Носенко, на него были приглашены начальник городского управления финансов Н.Шаркова и ведущие специали­сты управления.

Позицию городских властей изложила Н.Носенко. Для отме­ны решения депутатов пятого со­зыва по арендной плате за землю нет достаточных оснований. Но власти готовы на диалог с предпринимателями и готовы решить вопрос таким образом, чтобы он устраивал предпринимателей, и не страдал бюджет города, который «завязан» на поступлении налога на землю.

На заседании выступили пред­приниматели Г Кравченко, Т. Си­лантьева, С. Тимченко, Н. Олондарь, Б.Некрасов, В. Мандыч, М. Портная. Из всего сказанного было выделено несколько моментов: на следующее заседание пригласить представителя Сумского научно-исследовательского проектного института по землеустройству, ко­торый занимался оценкой земли в Ахтырке, и подготовить список до­кументов, с которыми необходимо поработать предпринимателям.

Перед собравшимися выступила начальник управления финансов И. Шаркова, специалист управления И. Лысенко, представитель земельного отдела И. Сталинская. Ирина Сталинская объяснила предпринимателям процедуру от­каза от земельного участка.

Итог работы рабочей группы - все требуемые для работы рабочей комиссии документы будут предо­ставлены. Начата процедура под­готовки регуляторного акта, от­носительно уменьшения размеров ставок арендной платы за землю по отдельным видам предпринима­тельской деятельности. Будет на­правлен запрос в вышеназванный Сумской институт, относительно критериев при определении базо­вой стоимости земли в Ахтырке. Все эти шаги направлены на то, чтобы уже на следующей сессии депутаты смогли ознакомиться с поднятым вопросом в полном объ­еме и принять решения, чтобы об­легчить налоговое бремя для пред­принимателей.

Айжан БИЛЬЧЕНКО

Детально про орендну плату за землю

Відповідно до вимог ст. 18 Закону України «Про оцінку земель» нор­мативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів для земельних ділянок, розта­шованих у межах населених пунк­тів незалежно від їх цільового при­значення - не рідше ніж один раз на 5-7 років юридичними особами, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою. Згідно дого­вору від 04.04.2008 № 512 Сумським науково-дослідним проектним ін­ститутом землеустрою проведено роботи з виготовлення технічної до­кументації з нормативної грошової оцінки земель м. Охтирка з базовою вартістю 1 кв. м у розмірі 94,73 гри. станом на 01.01.2008 року. Рішен­ням Охтирської міської ради від 25.12.2009 № 905-МР «Про внесення змін до рішення Охтирської міської ради від 24.11.2009 № 892-МР «Про нормативну грошову оцінку земель м. Охтирка» затверджено матеріали грошової оцінки землі м. Охтир­ка та введено їх у дію з 01.01.2011 року. Вказане рішення прийнято згідно вимог законодавства, а не з ініціативи міської ради, тому воно не містить ознак регуляторного акту та не підлягає проведенню регулятор­ної процедури, так як регуляторний акт передбачає ознайомлення гро­мадськості з проектом рішення місь­кої ради та отримання пропозицій і зауважень. Визначення розміру гро­шової оцінки не передбачає враху­вання пропозицій та зауважень, так як є виконанням норм законодавства. Але з метою інформування населен­ня щодо введення в дію нового роз­міру нормативної грошової оцінки землі проект даного рішення та ана­ліз його регуляторного впливу роз­міщено на офіційному сайті Охтир­ської міської ради 15.09.2009 року. Рішення міської ради від 25.12.2009 № 905-МР «Про внесення змін до рішення Охтирської міської ради від 24.11.2009 № 892-МР «Про нор­мативну грошову оцінку земель м. Охтирка» розмішено на офіційному сайті Охтирської міської ради

18.05.2009 року. Дане рішення було розглянуто та прийнято депута­тами міської ради на двох засідан­нях.

В зв'язку з тим, що вказане рі­шення набуло чинності з 01.01.2011, матеріали для його публікації передані до міської газети «Лідер» у січні 2011 року. Опубліковано дане рішен­ня 02.02.2011. Дане рішення набра­ло чинності і вступило в дію, тому для внесення змін до цього рішення в частині перенесення терміну його набрання чинності немає законних підстав. Ст. 59 ЗУ «Про місцеве само­врядування в Україні» визначено, що рішення ради нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо радою не встановлено більш пізній строк введення в дію цих рішень (в даному випадку - 01.01.2011).

Згідно із статтями 271, 286 По­даткового кодексу України базою оподаткування при нарахуванні та сплаті плати за землю є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації. Платники плати за землю самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого пода­ють відповідному органу державної податкової служби податкову декла­рацію. При поданні першої деклара­ції (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така до­відка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Пунктом 11 типового договору оренди землі, затвердженого Поста­новою КМУ від 03.03.2004 № 220, передбачається перегляд розміру орендної плати за землю раз на рік у випадках:

зміни умов господарювання, пе­редбачених договором: зміни роз­міру земельного податку, під­вищення цін, тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

погіршення стану орендованої зе­мельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджується документами;

в інших випадках, передбачених законом. Внесення змін до договорів оренди землі в частині зміни розмі­ру нормативної грошової оцінки землі шляхом укладання додат­кових угод не передбачено за­конодавством та типовим договором оренди землі.

Враховуючи викладене, застосу­вання нового розміру нормативної грошової оцінки землі при поданні податкової декларації на 2011 рік та сплаті орендної плати за землю є ви­конанням норм чинного законодав­ства і є обов'язковим для орендарів.

До повноважень міської ради на­лежить встановлення розміру ставок орендної плати відповідно до видів діяльності. Управлінням фінансів розроблено проект рішення про вне­сення змін до ставок орендної плати за землю під індивідуальним житло­вим будівництвом та городництвом. Пропонується затвердити ставку, орендної плати для даної категорії земель в розмірі 0,09 % нормативної грошової оцінки землі, що зумовле­но вимогами ч. XIIІ Податкового ко­дексу України. Стосовно даного про­екту рішення проведена процедура регуляторного акту. І проект рішен­ня буде винесено на розгляд чергової сесії міської ради.

На обліку в управлінні фінансів Охтирської міської ради знаходиться 620 договорів оренди землі, укладе­них між Охтирською міською радою та суб'єктами господарювання. З них зі ставкою орендної плати в розмірі:

1 % - 16 договорів, або 2,6 % за­гальної кількості, 45,4 та (26, % пло­щі); 3 % - 209 договорів, або 33,8 % загальної кількості, 102,7 га (60,4 % площі); 5 % - 346 договорів або 55,9 % загальної кількості, 19,5 га ( 11,5 % площі): 10 % - 43 договори (6,9 %); 2.4 га (1,4 % площі); 12 % - 3 дого­вори (0,5 %); більше 12 % - 2 договори (0,3 %) - на конкурсній основі.

Найбільша кількість договорів оренди землі по місту зі ставкою орендної плати в розмірі 5 % нормативної грошової оцінки землі. Стосовно орендованої площі земель - найбільшу питому вагу мають зе­мельні ділянки зі ставкою 3 %. При цьому середній розмір ставки оренд­ної плати по місту становить 2,8 % нормативної грошової оцінки землі.

Базою для нарахування розміру орендної плати за земельну ділянку є нормативна грошова оцінка землі по місту. Розмір нормативної грошової оцінки землі, який застосовувався до 01.01.2011 становив 47,65 гри. (з урахуванням коефіцієнтів індексації за 2000-2010 роки).

Кількість договорів оренди зе­мельних ділянок, зайнятих роздріб­ною торгівлею становить - 346, роз­мір орендованої площі земель - 19,5 га (11,5. %. загальної площі). Серед­ній розмір орендованої площі землі - 380.0 м:, при цьому за рік в серед­ньому кожний орендар сплачує за рік орендну плату в розмірі 6650,00 гри., що становить 554,17 грн. за місяць. В зв'язку із вищевикладеним, змен­шувати 5 %-ий розмір орендної пла­ти за земельні ділянки, зайняті роз­дрібною торгівлею, недоцільно.

З метою стимулювання розвитку виробництва на землях комерційного призначення пропонуємо зменшити розмір ставок орендної плати з 5 % до 3 %, та з 10 % до 5 % нормативної грошової оцінки землі. Зменшення надходжень до бюджету розрахунко­во складе 146,4 тис. за рік.

Н.Шаркова, начальник управління фінансів

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg