Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Усі крапки над «і» розставить суд
Усі крапки над «і» розставить суд Печать
Автор Газета "Город А"   
02.12.2010 г.

Триває протистояння між власниками ТЦ "Сім'я" та десятьма підприємцями, які вже півтора місяці не мають можливості заробляти собі на життя. Реконструкція кіосків, яка кожно­му з них (підприємців) обійшлася у більше семи з половиною тисяч гривень, наразі припинена. Обидві сторони конфлікту досі не знайшли компромісу. Кожна наполягає на своєму, у кожної - переконливі аргумен­ти. Підприємці, на чолі з директором ПСО "Охтирський ринок" В.Ф. Варавенком, упев­нені: правда на їхньому боці. Тоді як влас­ники ТЦ "Сім'я" наполягають: будівництво кіосків перед побудованими влітку цього року магазинами на викупленій та привати­зованій ними земельній ділянці площею 300 квадратних метрів є незаконним, адже будь-які дозвільні документи - відсутні. На­прикінці листопада власники ТЦ "Сім'я" звернулися до суду з вимогою заборонити самочинне будівництво. Тож усі крапки над "і" у цій резонансній справі, яка, подейку­ють, дійшла навіть губернатора, розставить суд.

Обідньої пори 5 листопада на продоволь­чому ринку розгорівся справжнісінький скандал. Підприємці, які впродовж ос­танніх десяти років торгували крамом перед ТЦ "Сім'я", не приховували свого обурення діями власниці закладу Н.М. Масло, яка того дня зверну­лася до робітників з проханням припинити само­чинне будівництво. Згодом на місце події виїхали правоохоронці, які і з'ясовували причини конфлікту. У статті "НеСімейні пристрасті, або на базарі - скандал", що була опублікована у нашій газеті від 11 листопада 2010 року, детально опису­валася ця подія.

Втім, на цьому історія не закінчилася. Наступно­го ж дня, тобто 6 листопада, до Охтирки приїздив М.Д.Галаєв - голова правління Сумської облспо­живспілки. Переговори з власниками ТЦ "Сім'я", які тривали кілька годин, не дали жодного резуль­тату. Досягти компромісу не вдалося - кожна зі сторін наполягала на своєму.

Кількома днями пізніше підприємці виявили, що фундамент (так званий цоколь), закладений під майбутні кіоски, повністю зруйновано. Вони упев­нені: це було зроблено за безпосередньої вказівки Н.М. Масло її ж підлеглими. Бо неоднора­зово, за словами підприємців, із уст Наталії Михайлівни (хоча сама вона таку інформацію спрос­товує) лунали погрози на їхню адресу. Більше того, левова частка цеглин, що донедавна були фунда­ментом, тепер лежать перед вхідними дверима по­будованих "Сім'єю" магазинів. Власники ТЦ ствер­джують, ніби ця цегла - їхнє будівельне сміття. Підприємці лише дивуються нахабності останніх. Вони навіть ініціювали зустріч із міським головою Охтирки О.В. Касьяненком. Та навіть це не допо­могло знайти компромісу.

Днями обурені підприємці завітали до нашої ре­дакції. Й повідомили, що у пошуках правди та відновленні справедливості ладні стукати в усі двері. "Правда - на нашому боці. А кіоски, навколо яких точаться усі ці розмови, стояли на території ринку впродовж останніх 10 років. Треба розуміти, що сьогодні ми не будуємо нові торговельні місця на новому місці, а лише реконструюємо старі. Тому про яке незаконне будівництво може бути мова?", - зазначив М.О. Подвезько, дружина якого є одним із 10 підприємців, що вже півтора місяці залишаються без роботи.

Влітку 2009 року жінка зверну­лася до керівництва Сумської облспоживспілки - з питанням щодо переносу кіосків, розташо­ваних перед ТЦ "Сім'я". У листі-відповіді від 6 липня 2009 року за підписом першого заступника голови правління облспо­живспілки М.В. Грінченка чи­таємо: "На ваше звернення до го­лови правління облспоживспілки щодо переносу кіосків, з яких ви здійснюєте торговельну діяльність на території підприємства Сумської облспо­живспілки "Охтирський ринок", повідомляємо, що ваші кіоски розташовані на орендованій зе­мельній ділянці ПСО "Охтирський ринок". Питання щодо їх переносу в інше місце та передачі земель­ної ділянки, на якій вони розміщені, в користування ТЦ "Сім'я" не порушувалося і не обго­ворювалося. Ваші побоювання з цього приводу є безпідставними".

"Подружжя Маслів влаштовує такий варіант: аби відстань між нашими кіосками та їхніми торговельними павільйонами склада­ла чотири метри, і щоб наші кіос­ки були повернуті до їхніх магазинів лицьовою сто­роною. Лише на такий компроміс вони згодні. Та нас такий варіант аж ніяк не влаштовує", - гово­рять підприємці.

На початку жовтня, нагадаємо, з людей зібрали по 7 740 гривень - на реконструкцію торговельних місць. У відповідному договорі, який має на руках кожен підприємець, зазначено, що адміністрація ПСО "Охтирський ринок" впродовж 20 днів після закладання цоколя (фундаменту) зобов'язується завершити реконструкцію кіосків.

Під час зустрічі із міським головою О.В. Касья­ненком подружжя підприємців Маслів висловили готовність безкоштовно надати людям свої мага­зини для здійснення торгівлі на період судів, втім останні і на такий варіант не погодилися. "Розкру­тять" завдяки нам свої точки, а потім покажуть на двері", - пояснюють своє рішення підприємці.

Кілька тижнів тому ми писали, що однією із го­ловних вимог власників ТЦ "Сім'я" є пред'явлення адміністрацією ПСО "Охтирський ринок" дозвільних документів на здійснення будівництва кіосків. Однак підприємцям така вимога не є зро­зумілою: "Зрештою, хто вони такі, аби вимагати від нас документи. І чи не надто багато вони на се­бе беруть, будучи сьогодні депутатами?

Своїми думками з цього приводу поділив­ся й директор ПСО "Охтирський ринок" В.Ф. Варавенко:

- Перш за все, ми, як адміністрація Охтирського ринку, не бачили ні проекту будівництва торговельних павільйонів на викупленій власником ТЦ "Сім'я" земельній ділянці, ні погодження відповідних інстанцій на його здійснення. Кілька років тому міська влада мала б організувати громадські слухання з приводу відчуження цієї зе­мельної ділянки, а власники ТЦ, які її викупили й приватизували, мали б погоди межі із сусідами, тобто адміністрацією ПСО "Охтирський ринок".

Нещодавно ми зустрічалися з міським головою. Олег Володимирович попросив підприємця Є.М. Масла пред'явити документ стосовно погодження меж. Того дня цього документа ми так і не побачи­ли...

Сьогодні власники ТЦ "Сім'я" роз­повідають, ніби ми - не в курсі справи, що ніякої документації у нас немає. Це не­правда. Реконструкція ринку триває вже п'ятий рік поспіль, й з документами у нас усе гаразд.

- В інтерв'ю нашій газеті Н.М. Масло говорила, що у 2008 році між вами та підприємцем Маслом була усна домовленість щодо знесення десяти кіосків перед ТЦ "Сім'я" після закінчення ними будівельних робіт...

- Такої домовленості не було і не могло бути.

- Як, на Вашу думку, можна було б вирішити цей конфлікт. Чи існують компроміси, на які б адміністрація ПСО "Охтирський ринок" могла б по­годитися?

- По-моєму, ніяких компромісів бути не може. Нещодавно, як я вже казав, ми зустрічалися з міським головою. Сіли за "круглий" стіл перего­ворів і намагалися знайти компроміс. Втім, безрезультатно. Власники ТЦ "Сім'я" вимагають від нас те, чого ми категорично не можемо зробити?

- Що саме вони вимагають?

- Аби відстань між їхніми магазинами та нашими кіосками складала чотири метра. І щоб наші кіоски були розвернуті до їхніх торговельних павільйонів лицьовою стороною. Це абсурд, такого в принципі не може бути. Тим більше що ми - на своїй тери­торії...

- Кілька тижнів тому ми звернулися до суду, - го­ворить власниця ТЦ "Сім'я" Наталія Масло, - з вимогою заборонити самочинне будівництво, яке здійснюється адміністрацією ПСО "Охтирський ри­нок" перед нашими магазинами, або надати дозвільні документи на таке будівництво. Я більш ніж упевнена, що вони відсутні, бо інакше В.Ф. Ва­равенко вільно б їх надав і, можливо, конфлікт був би вичерпаний.

Під час зустрічі з міським головою О.В. Касьяненком знайти компромісу нам не вдалося, тож мер запропонував вирішувати питання у судовому порядку.

На 25 листопада було призначено перше судове засідання. На нього ми прийшли з усіма документами, які від нас вимагав суд. Інша сторона конфлікту - підприємці на чолі з В.Ф. Варавенком, до суду того дня не з'явилися. Переконана, вони навмисне затягують цей процес, хоча я, чесно ка­жучи, і не розумію чому...

Ми залишаємося на своєму. Як і раніше, я хочу побачити доку­менти, згідно яких адміністрація ПСО "Охтирський ринок" здійснює будівництво кіосків перед нашим ТЦ. У нас із документами, як я вже говорила, все в порядку. У цьому пересвідчилися і учасники "круг­лого" столу за участю міського голови. Під час тієї зустрічі В.Ф. Ва­равенко показав план перспек­тивного розвитку Охтирського ринку, датований 2006 роком. Та найцікавіше те, що цей план - звичайнісінька "фількіна грамо­та", бо ніким не затверджений і не погоджений. На будь-які ком­промісні пропозиції з нашого бо­ку ні Володимир Федорович, ні самі підприємці, не погоджують­ся...

- А що ви їм пропонували?

- В.Ф. Варавенко хоче побуду­вати свої кіоски на відстані трьох метрів від наших магазинів, у той час коли по всіх нормах має бути 4. Вірніше, три з половиною з урахуванням відчинених дверей.

Ясна річ, нас такий варіант не влаштовує. Ми за­пропонували Варавенку побудувати кіоски на відстані чотирьох метрів від наших магазинів та встановити їх лицьовою стороною до ТЦ "Сім'я". Між іншим, не найгірший варіант. Однак Володи­мир Федорович на нього не погоджується, мовляв, люди цього не хочуть.

Раніше ми пропонували розмістити цих підприємців в інших частинах ринку. І місце же, а якщо взяти до уваги той факт, що сьогодні багато кіосків з різних причин продаються, виникає цілком логічне запитання: а навіщо нам у такому випадку будувати ще?

Ви ж самі прекрасно знаєте, що чимало жителів нашого району частенько приїжджають до райцен­тру, аби продати надлишок вирощеної продукції. І щоразу стикаються з проблемою - а де стати? Їха­ти на Танкістів-Кантемирівців нє має сенсу, а з Ба­тюка - правоохоронці проганяють. То чи не доцільніше було виділити місце та побудувати тор­говельні місця для цих людей поряд з нашим ТЦ. Переконана, тут вільно могли б розміститися 60-80 селян. І ніхто їх би не "ганяв". Втім, і такий варіант адміністрацію ринку не влаштовує. Я навіть не знаю, що їм потрібно. І так - не так, і так - не влаштовує...

- Підприємці запевняють, що свої торговельні павільйони Ви побудували із суттєвими порушеннями норм діючого законодавства. Пояснюють так: їхні кіоски стояли на території ринку впродовж останніх 10 років, а Ви, як власники викупленої та приватизованої земельної ділянки, побудували ось ці магазини, попередньо не погодивши межі та ігноруючи будівельні норми...

- Це абсурд. Якби з нашого боку були якісь пору­шення чи, як ви щойно сказали, ігнорування норм діючого законодавства, нам ніхто б не надав доз­волу на розробку проектної документації та подальше будівництво. Так, ці кіоски стояли тут упро­довж тривалого часу, але ж у 2008 році, коли нам відчужили цю земельну ділянку, В.Ф. Варавенко запевняв: ви поки будуйтеся, а потім ми ці кіоски приберемо. Сьогодні він відмовляється від своїх слів... Більше того, коли нам відчужували цю зе­мельну ділянку, то чудово розуміли для чого. А сьо­годні пред'являють якісь звинувачення.

Та найбільше обурює те, що люди кажуть, ніби у зв'язку із усім цим позбавлені можливості заробляти. Під час зустрічі із міським головою мій чо­ловік Є.М. Масло запропонував людям на час судів здійснювати торгівлю з наших торговельних павільйонів. Причому, безкоштовно. Вони - не по­годилися. Про що можна говорити далі?

І. Івахненко

 

����������� 

 
#29 Подол 07.12.2010 09:19
Доигрались с базарными перекупщиками. Районный Совет готовит документацию на строительство рынка для селян. Терпение у людей лопнуло.
 
 
+3 #28 ubeysya 06.12.2010 09:27
Масло это лохотронщык и двоешник диплом купыв а сам тупый.
 
 
+4 #27 Подол 05.12.2010 20:55
Відгородіть ринок забором від маслів і нехай вони торгують через ментовку і всі діла.Відтак до них бубуть ходити не покупці а поссать.
 
 
-3 #26 ruxa007 05.12.2010 04:47
я вас всех е..ал падонки.( ну вы понимаете о ком я)
 
 
+1 #25 Король 04.12.2010 10:51
"...внуки читы Масло..." (в коменте Stepa). Это Н.М. Масло - Чита? А что, похоже. Кстати СЕМЬЯ, по итальянски - М А Ф И Я.
 
 
+2 #24 Рус. 04.12.2010 09:21
#18 Север 2010-12-03 19:23
Федя! сейчас нет никаких потребсоюзов. Это вывеска не более. У нас нет ни государственной ни частной ни кооперативной собственности- есть барыжная и распилочная собственность.
Причем тут Полтава? Социальной базы для потребкоопераци и нет,а называть магазины можно по любому.
Север,если не в курсе,то не спорь.Федя правду сказал,-в Полтавской обл.есть и довольно успешно работают именно магазины Потребсоюза.У них даже Заготконторы работают.Если сомневаешься,по едь в Гадяч или Зеньков,убедишь ся сам.
 
 
+2 #23 ruxa007 03.12.2010 22:30
[quote name="зачинщик"]Парочку Масло - на мыло.Помню конфликт с зданием швейной фабрики (там где ням ням был)там помоему они тоже участвывали. и по итогу они щас там заправляют.Хотят там сделать магазин бытовой химии.
Я предлагаю не покупать товар в тц семья.
ОНИ БЕЗ НАС НИКТО!!![/quote
Ага они сначала подмутять с подтишка через взяточки а потом вопят во все гланды это мое, я не отдам.Ахтырские жлобки :-x
 
 
+3 #22 зачинщик 03.12.2010 22:26
Парочку Масло - на мыло.Помню конфликт с зданием швейной фабрики (там где ням ням был)там помоему они тоже участвывали. и по итогу они щас там заправляют.Хотят там сделать магазин бытовой химии.
Я предлагаю не покупать товар в тц семья.
ОНИ БЕЗ НАС НИКТО!!!
 
 
+2 #21 Подол 03.12.2010 22:14
Вот именно "поле-прилавок". У нас сейчас "поле-тротуар вокруг рынка",а в средине перекупщики.
 
 
+2 #20 Фeдя 03.12.2010 21:40
 
 
+2 #19 Stepa 03.12.2010 21:12
Расцвет потребкоопераци и был в царской России, первый кооператив был создан В 1831 году,основной принцип работы потребкоопераци и: не получение прибыли, а удовлетворение потребностей пайщиков в товарах и услугах.Комунисты продолжили развитие потребкоопераци и как единую цепочку «поле — прилавок».Сейчас в России и Украине потребкоопераци я приняла уродливые формы,от неё толку как от козла молока,«имеем то, что имеем».
 
 
#18 Север 03.12.2010 19:23
Федя! сейчас нет никаких потребсоюзов. Это вывеска не более. У нас нет ни государственной ни частной ни кооперативной собственности- есть барыжная и распилочная собственность.
Причем тут Полтава? Социальной базы для потребкоопераци и нет,а называть магазины можно по любому.
Если отсутствуют кооперативные хозяйства в сельском хозяйстве и в пищевой промышленности, то откуда может появится потребкоопераци я.
Потребкоопераци я категория не рыночной экономики, а социалистическо й.
 
 
+2 #17 Фeдя 03.12.2010 18:40
 
 
+1 #16 ubeysya 03.12.2010 17:44
 
 
+1 #15 Север 03.12.2010 17:12
Для ликбеза объясняю- облпотребсоюзы были основаны на началах коллективной собственности.
А у нас под этой вывеской сейчас барыги засели.
Вот когда ликвидируют барыжную собственность,
тогда и появятся райпотребсоюзы.
 
 
+1 #14 Подол 03.12.2010 16:50
 
 
#13 Фeдя 03.12.2010 15:30
 
 
+1 #12 Север 03.12.2010 15:17
Райпотребсоюз был при СССР. Мы захотели самостойности , рыночной экономики и демократии- Получите.
 
 
+1 #11 Север 03.12.2010 15:15
райпотребсоюз был при нормальной властив СССР. Мы хотели самостойности и демократии- получите.
 
 
+1 #10 ubeysya 03.12.2010 12:16
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg