Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Діти хочуть, аби у нас було так само гарно, як у них...
Діти хочуть, аби у нас було так само гарно, як у них... Печать
Автор Газета "Лидер"   
29.11.2010 г.

Початок

На території України знаходиться географічний центр Європи, але вона ще не є членом Євросоюзу. Щоб зрозуміти різницю між нами і Європою, треба побувати хоча б в одній із тамтешніх країн, а найближче до нас – Польща

Розповідь подорожувальників про свої польські враження триває: «Ми продовжували знайомитися з Польщею, з її куль­турними традиціями, зі змінами, які стали помітні після вступу кра­їни в Євросоюз. Наприклад, в кра­ківському гіпермаркеті всі відчули надзвичайну різницю в обслугову­ванні, порівнюючи з українським, - говорить О.В.Мироняк. - Це від­чувається у вимогах до якості то­варів, великому виборі, у сервісі. Якісне обслуговування присутнє не тільки в торгівлі, а також у всіх сферах життя.

Наші діти відчували дружнє ставлення поляків, які, почувши українську мову, просто так приго­щали їх цукерками і дарували суве­ніри. Краків прощався з нами всіма прапорами Євросоюзу, що розвіва­ються на кільцевій дорозі.

Багато приємних спогадів зали­шилось від містечка Закопане. Це європейський гірськолижний ку­рорт, де часто проводяться змаган­ня по стрибках з трампліну, банджо джампінг; де тренуються відомі спортсмени, наприклад олімпій­ський чемпіон Адам Малиш».

Польща поєднує в собі старе й нове, і в цьому тільки виграє. Охтирські школярі не можуть втриматися від позитивних емоцій, отриманих від цієї подорожі.

Що їх вразило в Закопане? «Круповка - найдовша європейська ву­лиця, шлях Папи Римського, костел, який побудований за 4 роки за рахунок благодійників. Наряду зі старими формами релігійних спо­руд, зараз будуються і супермодні костели.

Хеллоуін у Польщі з давніх ча­сів - поминальний день, на всіх цвинтарях горять ажурні свічки, що вносить у цей вечір усіх святих щось особливе і містичне.

В цю пору у Польщі панують хризантеми, вони скрізь, їх багато, їхні форми і кольори вражають».

Культурні традиції Польщі на­шим екскурсантам продемонстру­вали гурали, це польські гуцули, які святкували польське свято Куліч. «На двох візках, запряжених кіньми нас повезли у гори. Ми були просто в захваті від навко­лишньої природи - ялини, сосни, гірська річка, повітря насичене сві­жістю. Поки ми гуляли, бігали, ве­селились, гурали розвели багаття, на якому підсмажили традиційні польські ковбаски, а з термосів на­ливали духмяний трав'яний чай».

Крім спогадів діти привезли ба­гато сувенірів, із Закопане, Крако­ва, із соляних печер, з усіх місць де побували, вони привезли «дух но­вої Польщі». А головний результат поїздки - це те, що наші діти поба­чили різницю життєвого рівня між сусідніми країнами, культурний розвиток, прагнення до кращого, до позитивних змін у суспільстві.

Найближчі плани подорожей старшокласників з «Євро клубу» - це подальше «підкорення Євро­пи», подорожі до культурних цен­трів ближнього зарубіжжя - Санкт-Петербурга та Сопоту, а потім вони доберуться до Прибалтики, Італії, Франції.

■ Спілкувалася Валерія БАКУЛІНА, далі буде...

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg