Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Надія Кисличенко про списки виборців
Надія Кисличенко про списки виборців Печать
Автор Газета "Город А"   
21.10.2010 г.

Надія Кисличенко: "Найбільш точними списки виборців будуть лише тоді, коли і самі громадяни докладатимуть для цього певних зусиль"

Менш ніж за два тижні в Україні відбудуться місцеві вибори. 15 жовт­ий Центральна виборча комісія за­вершила реєстрацію кандидатів у мери, селищні та сільські голови, де­путати місцевих рад від різних політичних сил. Наразі ж уся робота з підготовки до місцевих виборів зосереджена на уточненні списків ви­борців. І попри заклики перевірити свої персональні дані у Державному реєстрі виборців, активність грома­дян залишається вкрай низькою.

У зв'язку з прийняттям нового Закону Ук­раїни "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", змінилися й умови голосування. Відтак право голосу на цьогорічних місцевих виборах матимуть лише громадяни відповідної територіальної громади. Саме тому так важливо пе­ревірити свої персональні дані у Державному реєстрі виборців та навести порядок в докумен­тах, що посвідчують особу. ,

Про умови голосування на місцевих виборах 31 жовтня, роботу відділу ведення Державного реєстру виборців Охтирської міської ради щодо уточнення списків виборців та проблеми, які виникають у зв'язку з цим, говоримо з начальником цього відділу - Надією Василівною Кисличенко:

- Надіє Василівно, відомо, що умови голосуван­ня, прописані у новому Законі "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", підписаного президентом Вікто­ром Януковичем 10 липня 2010 року, значно відрізняються від тих, що містилися у його попе­редній редакції. Звідси і перше запитання - про що найперше повинен знати (пам'ятати) вибо­рець, щоб у день голосування вільно реалізувати своє конституційне право - право голосу?

- Виходячи з положень Закону України "Про ви­бори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищ­них, міських голів", яким ми керуємося у своїй ро­боті, право голосу на виборах депутатів сільських, селищних, міських рад, виборах сільського, се­лищного, міського голови мають дієздатні грома­дяни України, які належать до відповідних територіальних громад та яким на день виборів ви­повнилося вісімнадцять років. Право голосу на виборах депутатів районних, обласних рад мають громадяни України, які належать до відповідних територіальних громад у межах району, області та яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Належність громадянина до відповідної те­риторіальної громади визначається його місцем проживання на її території. Відтак у нашому місті правом голосу на виборах міського голови та депутатів міської ради зможуть скористатися дієздатні громадяни України, яким на день ви­борів виповнилося вісімнадцять років та які за­реєстровані у місті Охтирка, селах Велике Озеро, Залужани, Перелуг і Козятин. Й не менш важлива деталь - якщо раніше людина мала право змінювати свою виборчу адресу незалежно від місця реєстрації (скажімо, за місцем фактичного проживання), то тепер - не має.

- Чи всі громадяни матимуть право голосу на місцевих виборах 31 жовтня?

- Ні. Відповідно до частини шостої статті третьої Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", військовослужбовці строкової служби, а також громадяни України, що проживають за кордоном і ті, які пе­ребувають у місцях позбавлення волі, а ще особи, визнані судом недієздатними, вважаються таки­ми, що не належать до жодної територіальної гро­мади, а тому й не мають права голосу на місцевих виборах.

- А якщо, скажімо, виборець, який зареєстро­ваний та проживає у місті Охтирка, у день голосу­вання знаходитиметься за його межами. Чи змо­же він скористатися правом голосу на місцевих виборах.

- Якщо виборець, який зареєстрований в Ох­тирці, удень голосування, скажімо, поїде у відрядження до Білопілля, то правом голосу на місце­вих виборах він не зможе скористатися.

- А як щодо тих виборців, які удень голосування перебуватимуть на лікарняному ліжку - вони теж не зможуть скористатися правом голосу?

- Виборці, які в день голосування перебувати­муть у стаціонарному лікувальному закладі, скористатися правом голосу зможуть. Наприклад, охтирчани, які у день виборів перебуватимуть у кот­ромусь із відділень ЦРЛ, зможуть обирати як міського голову та депутатів міської ради, так і депутатів обласної ради. Що ж стосується виборців із району, які удень голосування перебуватимуть у стаціонарних лікувальних закладах нашого міста, то правом обирати сільських голів та депу­татів сільської ради вони не зможуть скористати­ся, вони матимуть змогу обирати лише депутатів районної та обласної рад. Якщо ж у день виборів у Охтирській ЦРЛ перебуватимуть мешканці інших міст нашої області, то вони зможуть скористатися правом обирати лише депутатів обласної ради.

- Тобто людям, які у день голосування перебу­ватимуть на лікарняних ліжках, аби скористатися правом голосу, доведеться йти до тих виборчих дільниць, де вони включені до списків виборців?

- Ні. З цією метою у нашому місті створена спеціальна виборча дільниця №21. Вона знахо­диться на території КУ "Охтирська ЦРЛ" по вулиці Фрунзе, 57, неподалік адміністративного корпусу лікарні. Саме на цій дільниці і голосуватимуть лю­ди, що у день виборів перебуватимуть у стаціонарних лікувальних закладах.

- А як же ті пацієнти, які не здатні самостійно пересуватися?

- У день голосування члени цієї спеціальної дільничної виборчої комісії будуть їздити по усіх стаціонарних відділеннях ЦРЛ, забезпечуючи та­ким чином реалізацію конституційного права го­лосу виборцями, тимчасово не здатними са­мостійно пересуватися. Крім того, члени спеціальної ДВК голосуватимуть на 21-й дільниці, чого не скажеш про членів інших ДВК, які голосу­ватимуть за місцем своєї реєстрації, тобто на тих дільницях, де вони включені до списків виборців.

- До речі, про списки. Розкажіть, як саме вони формуються та як просувається робота щодо їх уточнення?

- До попереднього списку виборців для звичай­ної виборчої дільниці включаються громадяни Ук­раїни, яким виповнилося або на день голосуван­ня виповниться вісімнадцять років та які відно­сяться за місцем проживання до цієї виборчої дільниці відповідно до відомостей Державного реєстру виборців. Виборець, нагадаю, може бути включений до списку виборців тільки на одній ви­борчій дільниці. У попередньому списку виборців зазначаються прізвище, власне ім'я (усі власні імена), по батькові (за наявності) виборця, дата народження, місце проживання - відповідно до відомостей Державного реєстру виборців. Ви­борці включаються до попереднього списку так, щоб відомості про виборців з однаковою адре­сою житла були розміщені поруч. Список має наскрізні нумерацію виборців та нумерацію ар­кушів.

Наступного дня після отримання попереднього списку виборців, але не пізніше як за 13 днів до дня місцевих виборів, дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці надає його для за­гального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії, а також надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запро­шення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної вибор­чої дільниці, назви всіх місцевих виборів, у яких йому пропонується голосувати, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Ви­борцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм бу­де надана можливість проголосувати за місцем перебування. Такі іменні запрошення надсила­ються (доставляються) не пізніш як за 10 днів до дня виборів.

Кожний виборець може звернутися до дільнич­ної виборчої комісії або безпосередньо до відділу ведення Державного реєстру виборців (який зна­ходиться за адресою: м. Охтирка, вул. Чкалова, 27а, 1 поверх, другий кабінет справа, або за теле­фонами: 4-28-41, 6-33-27) із заявою про уточнен­ня попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особи­сто або інших осіб, має кожен, хто має право го­лосу на відповідних виборах або референдумі. Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії. Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування.

Голова, заступник голови та секретар дільнич­ної виборчої комісії в день голосування виправ­ляють неточності та технічні описки в уточненому списку виборців - неправильне написання прізвища, власного імені (усіх власних імен), по батькові (за наявності), дати народження, номера будинку, квартири місця проживання - в разі як­що, незважаючи на такі технічні описки, є зро­зумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування.

11 жовтня ми передали попередні списки ви­борців Охтирській міській виборчий комісії, а во­на, у свою чергу, передала їх дільничним вибор­чим комісіям. Відтак кожен виборець може прий­ти на свою виборчу дільницю та перевірити свої персональні дані (або наявність чи відсутність се­бе у списках виборців).Виявивши неточності у своїх персональних даних або не знайшовши се­бе у списку, виборець може написати відповідну заяву просто на дільниці і додати до неї копію до­кумента, що посвідчує особу. Протягом дня дільнична комісія зобов'язана розглянути таке звернення і прийняти відповідне рішення. У ви­падку задоволення такого звернення дільнична комісія передає документи до нашого відділу, а ми, у свою чергу, вносимо відповідні зміни до реєстру. І вже в уточнених списках, які почнуть формуватися 26 жовтня, персональні дані цієї лю­дини будуть зазначені правильно. Між тим, ак­тивність наших громадян залишається вкрай низькою.

- А коли саме друкуватимуться уточнені списки?

- 27 жовтня, а вже наступного дня вони будуть передані Охтирській міській виборчій комісії і не пізніше 29-го числа надійдуть до дільничних комісій.

- Якщо, скажімо, з поважних причин людина не змогла перевірити свої персональні дані у попе­редніх списках виборців і, прийшовши на дільни­цю у день голосування, не знайшла себе в них. Чи буде вона включена до додаткового списку й чи зможе взагалі проголосувати?

- Так, але, відповідно до статті 33 ЗУ "Про вибо­ри депутатів Верховної Ради Автономної Рес­публіки Крим, місцевих рад та сільських, селищ­них, міських голів", включення до додаткового списку пропущеного виборця або його вилучення здійснюватиметься винятково за рішенням суду. Тому щоб у день голосування позбавити себе зай­вих стресів, необхідно зараз, поки є така мож­ливість, перевірити свої персональні дані в попе­редніх списках виборців, і в разі якихось неточно­стей або відсутності виборця в них, звернутися з відповідною заявою та копією паспорта до нашо­го відділу. Адже якісними списки виборців будуть лише тоді, коли і самі громадяни докладатимуть для цього певних зусиль - вчасно перевірятимуть свої персональні дані, повідомлятимуть відділ ве­дення Державного реєстру виборців про вияв­лені неточності, зміну свого місця проживання чи прізвища1". Такі заяви, нагадаю, прийматимуться до 27 жовтня. Тож час іще є.

- А хто найперше повинен перевірити свої пер­сональні дані у попередніх списках виборців?

- Бажано, звичайно, щоб це зробили усі. Але найбільше це стосується тих громадян, які мали проблеми зі списками виборців на минулих вибо­рах, а також тих, кому виповнилося 18 років і хто набув права голосу, змінив місце реєстрації про­живання чи прізвище, звільнився із лав Збройних сил України, не поновив записи в документах, що посвідчують особу, після перейменування вулиць та зміни нумерації будинків.

- Надіє Василівно, а як Ви гадаєте, чи не при­зведе включення людей до списків виборців або їх вилучення, яке, як Ви щойно сказали, у день ви­борів здійснюватиметься винятково за рішенням суду, до масових фальсифікацій. Адже людина мо­же прийти на дільницю й у другій половині дня, і під вечір та не знайти себе у списках виборців. До суду їй звертатися не матиме сенсу, бо ж поки ту­ди добереться та дочекається відповідного рішен­ня, час роботи дільниці закінчення й у гіршому ви­падку людина не зможе реалізувати своє консти­туційне право...

- Думаю, до масових фальсифікацій така норма Закону не призведе. Зрештою, про які фаль­сифікації може бути мова, коли людини просто немає в списку... Зіпсовані нерви та зайвий галас на дільниці - так, але не фаль­сифікації...

- Чи багато людей не знайш­ло себе в списках під час пре­зидентських виборів взимку поточного року?

- Загалом по місту Охтирка 35 виборців не знайшли себе в списках під час минулих пре­зидентських виборів. Відтак вони були включені до додат­кового списку (тоді це робило­ся без рішення суду) й змогли проголосувати. Але ж їхніх да­них у Державному реєстрі ви­борців немає й досі, бо ніхто із цих виборців не звернувся до нас з відповідною заявою. ! я . впевнена, що під час місцевих виборів 31 жовтня ці люди знов не знайдуть себе у спис­ках виборців.

- Ви якось намагалися ви­правити цю ситуацію?

- Так. Кожному із цих виборців ми направили відповідного листа з прохан­ням звернутися до відділу з заявою про включення їхніх персональних даних до бази Реєстру та копією документа, що посвідчує особу. Думаєте, хоча б хтось прийшов до нас після цього? Ні! Навіть ніхто не зателефонував. Мене вза­галі дивує таке ставлення на­ших городян. Зрештою, про яку якість списків можемо го­ворити, коли і самі виборці не надто переймаються цією проблемою... Прикро, що за­раз, коли є така можливість, люди не спішать виправляти помилки у своїх персональних даних, а потім, у день голосування, пред'являють зайві претензії...

- Надіє Василівно, чи можете назвати загальну кількість виборців по місту Охтирка?

- Так, до попередніх списків виборців, які ми передали Охтирській міській виборчій комісії 11 жовтня, було включено 37 тисяч 770 виборців. 20 жовтня ми маємо отримати оновлену інформацію від суб'єктів подання відомостей (паспортний стіл, відділ РАЦС тощо), після чого внесемо відповідні зміни до бази даних Реєстру. Також розглядатимемо звернення громадян, і лише 27 жовтня, коли будуть готові уточнені списки ви­борців, знатимемо точну їх кількість.

А тим часом...

"58,3% українців вважають, що результати місцевих виборів 31 жовтня можуть бути сфаль­сифіковані, при цьому лише 30,2% висловлюють впевненість, що цього не станеться", - пише "Дзеркало тижня", спираючись на результати соціологічного дослідження, що було проведене Центром Разумкова з ЗО вересня по 5 жовтня 2010 року. У його ході було опитано 2007 респон­дентів, старших 18 років, в 75 містах і 54 селах у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення Ук­раїни за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки не пе­ревищує 2,3%.

"При цьому з числа респондентів, впевнених у майбутніх фальсифікаціях, 47,3% припускають, що вони будуть на користь пропрезидентських політичних сил, 7,7% - на користь опозиції, а 35,4% - на користь і тих, і інших. У разі фаль­сифікації виборів 14% респондентів висловили готовність взяти участь у мирних^акціях протесту, 12,9% можуть взяти участь залежно від того, яки­ми будуть масштаби фальсифікацій і яка саме політична сила буде ці фальсифікації здійснюва­ти, а 63,2% громадян не готові брати участь у протестних акціях", - пише видання.

Більше того, навіть міжнародні спостерігачі сумніваються в тому, що місцеві вибори в Україні ЗД. жовтня будуть вільними. Про це йдеться в за­яві делегації Національного Демократичного Інституту, яка працювала в Україні з 3 по 7 жовт­ня з метою дати оцінку передвиборної ситуації в країні. До її складу входили політичні лідери СІНА, Канади та Європи.

"НДІ у своїй заяві зазначає, що "вироблені ук­раїнським парламентом швидкі законодавчі зміни дають ще більше підстав сумніватися у мож­ливості української влади бути нейтральним адміністратором під час виборчої кампанії і в день голосування". Міжнародні спостерігачі зазначають, що таке "сприйняття неминуче впливає на рівень довіри до справедливого ведення ви­борчого процесу", - пише "Українська правда".

Підготував І. Івахненко

 

����������� 

 
#1 v@chesl@v 21.10.2010 23:20
А люди, которых нет в списках, считают "как же так я есть и есть у меня прописка а меня не хотят включить, почему меня пропустили тогда и сейчас снова не включили". А может быть есть такие, что работают на ГПЗ в Качановке например и ежедневно на работе, чтобы попасть на прием надо или отгул брать или писать на свой счет заявление.
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg