Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow У співпраці із товаровиробниками Сумщини найбільше зацікавлений... районний відділ культури?
У співпраці із товаровиробниками Сумщини найбільше зацікавлений... районний відділ культури? Печать
Автор Газета "Город А"   
08.09.2010 г.

Легкоатлетичний манеж Української академії банківської справи, що у Сумах, на кілька днів став великим виставковим майданчиком для підприємств та підприємців нашої області, бо саме там з другого по четверте вересня проходив регіональний етап Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) "Сто кращих товарів України", в рамках якого вже всьоме відбулася обласна виставка "Сто кращих товарів та послуг Сумщини".

"Поставлені вимоги дають змогу учасникам самостійно оцінювати свою конкурентноздатність на українському ринку, а їх дотримання сприяє подальшому виробництву високоякісної продукції (товарів, робіт, послуг), розробці й впровадженню систем управління якістю, навколишнім середовищем, а також поширенню досвіду підприємств та організацій, які виготовляють якісну продукцію" - переконані у Сумському регіональному науково-виробничому центрі стандартизації, метрології та сертифікації (Дії "Сумистандартметрологія"), який є незмінним організатором обласного етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції "Сто кращих товарів України". "Цей конкурс, поза сумнівом, необхідний як для товаровиробників, так і для споживачів. Підприємства та підприємці, які беруть участь у ньому, мають можливість заявити про свою продукцію, продемонструвати її переваги, а споживачі - отримати правдиву інформацію про якість товарів вітчизняного виробництва і, зрештою, зробити правильний вибір" - впевнені організатори регіональної виставки "Сто кращих товарів Сумщини".

"В умовах світової глобалізації і перенасиченості ринку товарами та послугами конкуренція між товаровиробниками помітно зростає. Вступ України до Світової організації торгівлі виносить проблему якості вітчизняної продукції на більш високий рівень. А звідси - і першочергові завдання: захист національних інтересів держави, забезпечення розвитку економіки, побудова цивілізованих ринкових відносин.

Всеукраїнський конкурс якості, як один з інструментів поширення кращого досвіду застосування сучасних методів управління, сьогодні є чи не найкращим прикладом співпраці влади, громадських організацій та зацікавлених компаній. Товаровиробники та підприємства Сумщини мають великі можливості, які ще не досить розкриті, проте на багатьох із них (підприємствах) вже не один рік діють прогресивні системи управління якістю та безпекою виробництва. А значить - є необхідність в авторитетному та незалежному оцінюванні якості товарів, робіт, послуг.

Сподіваюся, що результати конкурсу допоможуть споживачам Сумщини оцінити представлену продукцію і зробити правильний вибір на користь вітчизняного виробника, а підприємствам-учасникам дадуть можливість не тільки самостійно оцінити власне виробництво, а й використати зовнішню оцінку та поради кваліфікованих експертів щодо покращення його рівня з метою забезпечення випуску конкурентоспроможної та якісної продукції. Я впевнений, що переможці регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу. "100 кращих товарів України" з гідністю представлять результати своєї роботи на загальнодержавному рівні", - зазначив у своєму вітальному слові голова Сумської обласної державної адміністрації Юрій Чмирь. І додав: "Ми будемо докладати максимум зусиль, аби наші товаровиробники, завдяки яким формується левова частина обласного бюджету і створюються нові робочі місця, почувалися захищеними. Для них сьогодні потрібно створити такі умови, які б давали змогу розвиватися, збільшувати обсяги виробництва".

Серед цьогорічних лауреатів та переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) "Сто кращих товарів України" - чимало підприємств Охтирщини. Серед них - філія "Охтирський сиркомбінат" ПП "Рось", TOB "Классік", ВАТ "Охтирський пивоварний завод", НГВУ "Охтирканафтогаз", TOB "Евріка-М".

Філія "Охтирський сиркомбінат" ПП "Рось" (директор - Костянтин Володимирович Лапцов) стала переможцем у номінації "Продовольчі товари". Нині це одне з найбільших підприємств в Україні, яке займається переробкою молочної сировини. Сьогодні тут виготовляють більше двадцяти найменувань твердих та м'яких сичужних сирів, а ще - вершкове масло і суху молочну сироватку. Продукція підприємства, між іншим, користується попитом на національному ринку. Філія "Охтирський сиркомбінат" сертифікована на відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO 9001.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Классік", що здійснює свою діяльність на території села Лутище (Охтирського району), цьогоріч вперше представило свою продукцію на обласній виставці. Підприємство, за словами його директора Ірини Миколаївни Босенко, було створене у серпні 1999 року, спеціалізується на виробництві молочної продукції - молока, сметани, кефіру, ряжанки, кисломолочного сиру, питного йогорту, масла - яка реалізовується не тільки у Сумській області, а й далеко за її межами.

"У недалекому майбутньому до основного асортименту нашої продукції плануємо додати плавлені сирки та сир копчений. Сподіваємося, охтирчанам сподобаються наші новинки" - ділиться планами Ірина Миколаївна. Під час виставки у Сумах, до речі, продукція підприємства не реалізовувалася, що, як на мене, було суттєвим недоліком - як же у такому разі можна розширити коло споживачів, не давши їм можливості оцінити свою продукцію?

Ще одним переможцем у номінації "Продовольчі товари" стало ВАТ "Охтирський пивоварний завод" (голова правління - Костянтин Леонідович Журавльов). У 1997 році, нагадаємо, власником основного пакету акцій ВАТ "Охтирський пивоварний завод" стало ЗАТ "Оболонь". Відтак на підприємстві була розроблена інноваційна модель розвитку, реалізація якої забезпечує нині якість та стійкість охтирського пива. Крім того, нарощуються обсяги виробництва солоду та безалкогольних напоїв, їх реалізації.

НГВУ "Охтирканафтогаз", очолюване Олегом Геннадійовичем Франчуком, цьогоріч стадо лауреатом обласного етапу Всеукраїнського конкурсу "Сто кращих товарів України" в номінації "Товари виробничо-технічного призначення". Нафтогазовидобувне управління "Охтирканафтогаз", яке сьогодні є структурною одиницею ВАТ "Укрнафта", веде свою історію з січня 1961 року - дня створення Охтирського нафтопромислу. Сьогодні підприємство" є визнаним лідером нафтогазовидобувного виробництва, забезпечуючи 37% видобутку нафти з конденсатом та 5% видобутку газу.

Працює на території чотирьох областей - Сумської, Харківської, Полтавської і Чернігівської, розробляє 22 родовища. Загальний фонд свердловин -534, у тому числі нафтових-365, газових - 65, нагнітальних - 59, водозабірних - 28, поглинаючих -17.

TOB "Роменський завод продтоварів" (генеральний директор - Олександр Іванович Саєнко) - теж у числі переможців (номінація - "Продовольчі товари"). Нині це одне з найбільших підприємств нашої країни, що спеціалізується на виготовленні мармеладно-пастильних кондитерських виробів. На базі новітніх, технологій та наявного сучасного обладнання тут виготовляють та фасують більше тридцяти найменувань мармеладно-пастильних виробів.

Перемогу у цій же номінації ("Продовольчі товари") цьогоріч заслужено виборов і Шосткинський міськмолкомбінат (генеральний директор - Мохаммед Шафік Хаммаді). Він був побудований ще за радянських часів - у далекому 1981-му. Первинно Шосткинський молочний комбінат складався із цільно-молочного цеху і невеликої сироробної ділянки. Поступово розширюючи асортимент продукції, що випускається, комбінат все більше зосереджувався на виробництві твердих сирів. У 2005 підприємством було створено та виведено на ринок бренд "Шост-ка". 2007-го року французька група Bel придбала ВАТ "Шосткинський міськмолкомбінат", відчуваючи великий потенціал росту української компанії та ринку, а також бажаючи зміцнити свої позиції у Східній Європі. Група Bel - французька сімейна компанія, що виросла до міжнародної групи, яка спеціалізується на виробництві якісних оригінальних сирів, доступних кожному.

Тепер Шосткинський міськмолкомбінат є частиною Групи Bel і має великі перспективи подальшого розвитку в складі цієї компанії - світового експерта в галузі виробництва сиру.

Якість продукції завжди була і залишається головним пріоритетом Шостка/Bel Україна. Це не тільки оснащені сучасним устаткуванням лабораторії та контроль кожного етапу технологічного процесу, але й інвестиції у розвиток власної сировинної зони.

Сьогодні Шостка/ВеІ Україна - загальновизнаний лідер вітчизняного сироваріння. Продукція компанії визнана гідною численних почесних титулів: "Найкращий товар року України", "Найкраща торгова марка України", "Лідер харчової та переробної промисловості", "Провідне підприємство України", "Бренд року", "Найкращий виробник року". Проте найголовнішою нагородою для шо-сткинських сироварів є всенародна любов: не випадково вже чотири роки поспіль (2006, 2007, 2008, 2009) підприємство перемагає у міжнародному фестивалі-кон-курсі "Вибір року" у номінації "Сир року№1".

У номінації "Промислові товари для населення" перемогу на обласному рівні здобула студія "Стиль Tiffany" ЗАТ "Укрросметал". Основу успішного розвитку промислового концерну "Укрросмегал", нагадаємо, у 1994 році заклав відомий підприємець і меценат Григорій Дашугін. 1999 року до складу будівельної компанії ЗАТ "Укрросметал" увійшла студія "Стиль Tiffany", яка стала для нього не тільки справжньою окрасою, а й втіленням вишуканого стилю у сфері капітального будівництва, вітражного дизайну, виробництва унікальних мозаїчних виробів.

До речі, виготовлення вітражів технікою Tiffany дозволяє створювати великі композиції, що відрізняються міцністю та легкістю. Особливість даної техніки полягає ще й у тому, що вона не піддається автоматизації, тобто виконується вручну, чим і пояснюється висока вартість художнього вітража.

"У кожному конкретному випадку із замовником обговорюються ескізи, матеріали. У своїй роботі ми використовуємо лише високоякісні матеріали іноземного виробництва, оскільки жодна імітація у вигляді плівок і лаків не зрівняється з дорогим кольоровим склом. Набірний художній вітраж ніколи не вицвіте на сонці і не розклеїться під впливом негоди", - розповіла "Город А" майстер-вітражист студії "Стиль Tiffany" Ірина Василівна Матухно.

Сьогодні колектив "Стиль Tiffany" об'єднує 58 співробітників - дизайнерів, майстрів вітражистів, різьбярів по дереву, майстрів литва, менеджерів. Вироби сумських умільців, між іншим, прикрашають домашні колекції поціновувачів мистецтва у Франції, США, Німеччині, Голаидії, Угорщині, Польщі, Росії, Білорусії, Казахстані та Канаді.

Світлана Анатоліївна Бєлік - приватний підприємець із Охтирки - у регіональному етапі Всеукраїнського конкурсу "Сто кращих товарів України" перемогла у номінації "Вироби народних художніх промислів" (сувенірна продукція). На обласній виставці представила колекції ляльок-мотанок та фіто-ляльок, нагрудні прикраси із страусових яєць та бісеру, своїх ексклюзивних домовичків. їх, до речі, купували із величезним задоволенням, бо ж і ціна прийнятна - 10 гривень за одного. А ще сувенірна продукція пані Бєлік дуже сподобалася голові ОДА Юрію Чмирю, який, між іншим, є також головою регіональної конкурсної комісії.

Досить цікаво презентувала свою продукцію на цьогорічний виставці у Сумах рекламна група "Регіон" - агенція з дев'ятирічним досвідом роботи на ринку маркетингу та реклами. Красиві дівчата у костюмах будівельників та червоних касках з логотипом "RG" перєфотографувалися чи не з усіма відвідувачами виставки, і кожному обіцяли вислати на e-mail чи поштою оті знімки. Цікавий підхід, чи не так? Наш кореспондент, до речі, теж не втримався і... сфотографувався з дівчатами. Днями по електронці отримав два знімки, а ще - зробив своє перше замовлення...

"В умовах жорсткої конкуренції, коли виникає необхідність позиціонування у своєму сегменті ринку, завоювання та утримання кожного клієнта, все гостріше постає питання маркетингової та реклам-. ної політики того чи іншого підприємства, а головне - її ефективності" - пояснила "Город А" пані Ірина, начальник відділу маркетингу рекламної групи "Регіон".

На цьогорічній виставці "Кращі товари та послуги Сумщини" пиво "Хайк" та "Зіберт" опинилося у рейтингу неякісних товарів, недолік - недолив у пляшці. Разом із ними до нього (рейтингу неякісних товарів) потрапили "Оселедець атлантичний з додаванням олії" та "Бички, обсмажені у томатному соусі", смак та запах яких не був властивий даному виду продукції. Коньяк "Закарпатський" та "Портвейн" у пластиковій коробці також опинилися під вивіскою "Неякісні товари".

Замість післямови Інформація про учасників обласного етапу Всеукраїнського конкурсу "Сто кращих товарів України" увійшла до каталогу "Кращі товари та послуги Сумщини - 2010", який у день офіційного відкриття регіональної виставки її організатори презентували кожному з учасників у кількості трьох екземплярів. Світлана Бєлік, про творчу майстерню якої ми розповідали у попередньому номері, подарувала такий каталог і мені.

За кілька днів до початку регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу "Сто кращих товарів України" до редакції нашої газети зателефонувала Ірина Крупчан, начальник управління економіки Охтирської РДА, і запропонувала нашому кореспонденту поїхати у складі офіційної делегації від Охтирського району до Сум. Це так, для інформації.

Коли ж поверталися додому, каталог, подарований Світланою Бєлік, пішов, так би мовити, "по руках" - його почали роздивлятися усі члени делегації. Дехто навіть дивувався: такі ж каталоги видавали тільки учасникам, а серед нас таких - немає?! Я пояснив, що той каталог належить мені. І на цьому все могло б закінчитися, але... Начальник районного відділу культури Ніна Шаталова додала і свої п'ять копійок, мовляв, нащо пресі здався отой каталог? Краще б подарували його управлінню економіки - для налагодження співпраці із товаровиробниками Сумщини. І додала: "Це ж саме воно (управління економіки) запросило Вас (звертаючись до мене) до Сум". Я хотів було змовчати, але не втримався... "Ніно Михайлівно, - кажу, - а з якого власне дива я маю дарувати Цей каталог управлінню економіки? Чи, по вашому, якщо воно мене запросило, перед ним на колінах треба повзати? Хто найперше був зацікавлений у присутності преси? Кого треба було "пропіарити"? І зрештою, налагоджувати співпрацю із товаровиробниками треба було під час самої виставки - безпосередньо спілкуючись із керівниками підприємств. Чи ж я не правий?"

У Тросіянці зробили вимушену зупинку - дехто захотів круасанів. Я вийшов на вулицю та закурив... Згодом до мене підійшла методист районного відділу культури Тетяна Сушко й поцікавилася, чи не міг би я, після того, як підготую статтю, віддати їй отой каталог. Мене це роздратувало. "Та забирайте хоч зараз" - відповів їй. А вона, зайшовши до салону маршрутки, похапцем швиргнула отой каталог мені. Коли ж дісталися кінцевої зупинки - Охтирської РДА - я вийшов із маршрутки, забравши усі свої речі, окрім каталогу, який залишив на передньому сидінні... Для налагодження співпраці із товаровиробниками Сумщини, у якій, виходить, найбільше зацікавлений районний відділ культури?

Ігор Івахненко

Охтирка - Суми

 

����������� 

 
+1 #2 Юрик 14.09.2010 19:43
бля высосали проблему из пальца... все равно ни чего не делается... хоть один каталог хоть тысячу вам дай... бездельники такие... Соглашусь с предыдущим автором, действительно прогуляли день на выставке, от работы зашарились и все дела... :-x
 
 
#1 husar 10.09.2010 08:00
Не понятно кому нужны ваши разборки. Понасоздавали всяких УПРАВЛЕНИЙ культуры экономики и т. д.гуляют по выcтавкам за бюджетные деньги а пользы с вас как с козла молока.
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg