Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Збережемо Охтирський ліс від пожеж
Збережемо Охтирський ліс від пожеж Печать
Автор А.Ю.Семененко   
12.08.2010 г.

Ігри з вогнем у лісі дуже дорого обходяться лісівникам. Вони витрачають величезні кошти на придбання пожежних автомобілів, тракторів, плугів, помп, іншого протипожежного інвентаря, але найдорожче вартує дійти до свідомості людей. У ліс потрібно заходити як у Храм! Ця очевидна істина далеко не всім зрозуміла. Легше навчити людину вестися за столом, аніж у лісі. Та хочеться сформувати суспільство з високою свідомістю, яке б розуміло роль і значення лісу й берегло його для майбутніх поколінь.

Пожежі – найбільший і найстрашніший ворог для гомінких дібров, борів і гаїв. Тому лісівники багато уваги приділяють захисту і охороні лісу від пожеж. Лісівникам є що берегти. Адже у постійному користуванні державних лісогосподарських підприємств Охтирського району31084 га земель лісового фонду.

Лісові пожежі бувають двох типів: низові і верхові. Під час низової пожежі горить лісова підстилка, під час верхової займаються крони дерев, до самих верхівок, і навіть стовбури. Верхова пожежа схожа на справжнє пекло. Вона пересувається зі швидкістю до 100 метрів за хвилину і загасити її дуже тяжко. Низова пожежа рухається зі швидкістю до 3 метрів за хвилину, але при сильному вітрі (понад 6 м/с) низова пожежа майже завжди переходить у верхову.

Важливим фактором в боротьбі із лісовими пожежами є їх попередження, а при неможливості уникнення, вчасне виявлення. То ж станом на 01 серпня 2010 року лісогосподарськими підприємствами обмежено відвідування населення міста та району шпилькових насаджень, перекрито 15 доріг до лісових масивів, створено 31 км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними протяжністю 132 км.

Протягом 2010 року на території району сталося 10 лісових пожеж на площі 2,25 га , в тому числі 1 верховий 0,4га. Невтішна статистика повідомляє, що винуватцями 80-90 % лісових пожеж є люди. Відсоток пожеж, що виникають внаслідок блискавок та інших природних чинників досить незначний. Необережне поводження з вогнем населення дуже часто має жахливі наслідки для лісу. Також мають місце навмисні підпали.

Оскільки основною причиною виникнення лісових пожеж є антропогенний фактор, відділом з питань надзвичайних ситуацій районної державної адміністрації, селищним, сільськими головами, відділом освіти районної державної адміністрації, лісівниками ведеться профілактична протипожежна пропаганда серед населення. Ведеться роз’яснювальна роботу серед населення щодо обмеження доступу до лісових масивів у період високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки, на дошках оголошень в приміщеннях селищної, сільських рад, у місцях масового перебування населення розміщені звернення-попередження про обережне поводження з вогнем, заборону спалювання стерні, твердих побутових відходів, особливо поблизу лісових масивів, будівель, заборону кидати недопалки на траву, допускати дітей до гри з вогнем, плакати щодо дотримання правил пожежної безпеки під час перебування в лісових массивах, встановлено 6 аншлагів на протипожежну тематику, проведено 25 лекцій серед населення

З повагою, начальник відділа з питань НС РДА А.Ю.Семененко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg