Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow МОРГ ПОЧЕКАЄ?
МОРГ ПОЧЕКАЄ? Печать
Автор Газета "Город А"   
04.08.2010 г.
Із першого траншу "нафтових" коштів (а це 20 мільйонів гривень), які найближчим часом наша область отримає від ВАТ "Укрнафта", Охтирці "перепаде" лише 500 тисяч - на завершення капітального ремонту Охтирської гімназії.

Під час пленарного засідання п'ятдесят другої сесії Охтирської міської ради, яка відбулася минулого четверга, депутати заслухали інформацію виконуючої обов'язки начальника відділу охорони здоров'я Олени Максименко про хід виконання міської програми "Репродуктивне здоров'я нації", затвердженої рішенням міської ради від 27 березня 2008 року (№465-мр), дія якої розрахована до 2015 року.

"Переважна більшість людей мріє про народження дітей. Але пізнати радість батьківства та материнства, на превеликий жаль, вдається далеко не кожній подружній парі. Встановлення діагнозу безпліддя негативно позначається на демографічній ситуації не тільки в нашому місті, а й в цілому по країні. Тож допомогти у вирішенні цієї проблеми якраз і покликана репродуктивна медицина. Сьогодні це вже окремий напрямок медико-біологічних знань, який поєднав у собі передові досягнення біології, генетики, цитології, гінекології, урології та ще ряду інших наук" - наголосила у своїй доповіді Олена Володимирівна.

Здоров'я майбутніх батьків, як відомо, закладається ще в дитячому віці. У нашому місті, за словами пані Максименко, сьогодні налічується 9204 дітей та підлітків віком до 18 років, з яких на диспансерному обліку з різними патологіями перебуває більше 5 тисяч (56%). Робимо висновок, що більша половина дітей у Охтирці мають якісь відхилення у стані свого здоров'я.

"Найактуальнішим питанням в акушерстві, гінекології та репродуктології залишається здоров'я жінки, яка б свідомо народжувала здорових дітей. Всього у Охтирці налічується 28078 жінок, з яких фертильного віку (найкращого для материнства) -14014. Протягом першого кварталу 2010 року (у порівнянні із аналогічним періодом минулого року) кількість жінок фертильного віку у нашому місті зросла на 10,4 відсотки" - зазначила у своїй доповіді виконуюча обов'язки начальника відділу охорони здоров'я.

Медичне обслуговування жіночої половини населення міста, за слова-ми Олени Володимирівни, здійснюється комунальними медичними закладами. Серед них - жіноча консультація, акушерсько-гінекологічне відділення, відділення загальної практики сімейної медицини. До речі, нині на обліку у жіночій консультації з приводу хронічних захворювань перебуває трохи більше 700 жінок (2,6%), тоді як у минулому році їх було 926. Таке зниження Олена Володимировна пояснила тим, що деякі жінки відмовилися від регулярних обстежень та лікування, тобто почали нехтувати станом власного здоров'я. Також пані Максименко нагадала, що, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 28 грудня 2002 року (№503) "Про удосконалення акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні", жінки, які протягом року не з'являлися на диспансерний огляд, будуть зніматися з обліку.

"Наше пологове відділення у достатній мірі забезпечене апаратурою для проведення первинної реанімації новонароджених та надання післяреанімаційної допомоги, але є нагальна потреба в придбанні реанімаційного столика з підігрівом, апарату для неінвазивної вентиляції легень, пульсоксиметра, лампи для фототерапії та апарату для вимірювання артеріального тиску у новонароджених" - зазначила під час свого виступу Олена Максименко. У 2008 році, за її словами, реанімації потребували 34 новонароджені (8,17% від їх загальної кількості), протягом першого півріччя 2010-го - лише З (1,87%).

Окремо зупинилась доповідачка й на питаннях лікування та догляду за дітьми, народженими передчасно. "Вони не пристосовані для життя у зовнішньому світі, бо ж їх легені та центральна нервова система є найбільш уразливими до будь-яких подразників. Для забезпечення функції зовнішнього дихання такі діти потребують введення в трахею готового сурфактанту. У 2007 році з синдромом дихальних розладів в акушерсько-гінекологічному відділенні перебувало 4 новонароджених, у 2008-му - 5, протягом перших шести місяців 2009-го - 4, у звітному періоді випадків респіраторних дистрес-синдромів зафіксовано не було. З метою лікування синдрому дихальних розладів у новонароджених, починаючи з 2008 року, використовується сурфактант куросурф. Протягом 2008 року він вводився 4 новонародженим (ефективність - 75%), протягом 2009-го - теж 4-м, але ефективність цього разу склала 100%. У 2008 році на закупівлю куросурфу з місцевого бюджету було використано трохи більше 7 тисяч гривень, у 2010 -19,4 тисячі, у 2010-му куросурф не придбавався" - повідомила виконуюча обов'язки відділу охорони здоров'я Охтирської міської ради.

Зі слів Олени Володимирівни стало зрозумілим, що для попередження захворювання на гемолітичну хворобу новонароджених протягом перших шести місяців поточного року введення антирезус імуноглобуліну потребували 25 жінок, із них лише 5 отримали його за рахунок централізованих поставок. Повідомила пані Максименко й про те, що, враховуючи обмеженість фінансування медицини взагалі і даної програми ("Репродуктивне здоров'я нації до 2015 року") зокрема, кошти на закупівлю антирезус імуноглобуліну взагалі не виділялись.

"У акушерському стаціонарі є кардіо- та фетомонітори, апарат ШВЛ, придбані за рахунок коштів з державного бюджету. Сьогодні їх наявність забезпечує динамічний нагляд за перебігом вагітності та пологами, але при цьому є погреба в придбанні одноразових вакуум-екстракторів плоду, оскільки випадки вакуум-екстракції мали місце у 2008-му (2) та 2009-му (1) роках" - наголосила Олена Володимирівна.

Із року в рік у нашому місті збільшується кількість партнерських пологів. У 2007-му році, за словами Олени Максименко, такі пологи склали 11,9% від їх загальної кількості, у 2008-му - 31,5%, протягом першого півріччя 2009-го - 44.3%, за шість місяців 2010-го - 31,25%. Відносне зменшення кількості партнерських пологів було пов'язане з обмежувальними заходами у зв'язку з епідемією грипу, яка мала місце на початку поточного року.

Одним із головних завдань міської програми "Репродуктивне здоров'я нації" є зниження рівня підліткової вагітності, базовий показник якої на кінець 2007 року склав 8,2%, за шість місяців 2010-го - 2,32%. Абортів у підлітків, як повідомила пані Максименко, не було, вагітність у трьох дівчат-підлітків закінчилась пологами.

Закінчуючи свій звіт про хід виконання міської програми "Репродуктивне здоров'я нації", Олена Володимирівна сказала наступне: "Нам необхідно продовжувати роботу по виконанню положень цієї програми, зробивши акцент на виявлення та лікування онкологічної патології, зниження запальних захворювань статевих органів у підлітків,'продовження поліпшення умов надання акушерської допомоги вагітним та породіллям шляхом проведення реконструкції акушєрсько-гінекологічного відділення та поновлення його матеріальної бази". Повідомила Олена Максименко й про те, що у 2010-му році замість інкубатора для новонароджених, як те передбачалося раніше, придбають неонатальний стіл з підігрівом та сучасну лампу для фототерапії. До переліку заходів даної Програми, враховуючи клопотання адміністрації комунального закладу "Охтирська центральна районна лікарня", були внесені зміни. Відтак придбання інкубатора для новонароджених перенесено на 2014 рік.

Заслухавши інформацію про хід виконання міської програми "Репродуктивне здоров'я нації", дія якої розрахована до 2015 року^депутати ухвалили відповідне рішення, яким доручили Олені Максименко - виконуючій обов'язки начальника відділу охорони здоров'я Охтирської міської ради - спільно з головним лікарем КЗ "Охтирська ЦРЛ" Юрієм Дульським продовжувати роботу по виконанню рішення міськради від 27 березня 2008 року (№465-мр) "Про міську програму "Репродуктивне здоров'я нації до 2015 року", а також внесли зміни до пункту 1.3.2 першого розділу Програми - "Створення умов безпечного материнства", виклавши його у наступній редакції: "Забезпечити закупівлю сучасного обладнання для реанімації новонароджених: апарата для штучної вентиляції легень (в 2012 році), інкубатора (в 2014 році), лампи для фототерапії та реанімаційного столика (у 2010 році за рахунок коштів державного бюджету). Контроль за виконанням цього рішення покладено на постійну комісію з питань гуманітарної політики та соціального захисту (голова - О.М. Бова).

Уході пленарного засідання п'ятдесят другої сесії міської ради депутати розглянули подання голови Охтирського міськрайонного суду від 13 липня 2010 року за №9391, після чого затвердили список народних засідателів Охтирського міськрайонного суду у кількості 10 чоловік, а саме: Тетяни Борисівни Залавської (головного зберігача фондів КЗ "Охтирський міський краєзнавчий музей"), Наталі Геннадіївни Калюжної (директора КЗ "Охтирський міський краєзнавчий музей"), Любові Михайлівни Котєлевець (вчителя Охтирської гімназії), Лариси Миколаївни Жилякової (практичного психолога Охтирської гімназії), Ірини Іванівни Фоменко (ВАТ "Нафтопроммаш", посада не зазначається), Наталії Анатоліївни СергієнКо (контролера розрахункового сектору Охтирського РВЕ), Наталії Василівни Никоненко (бібліографа КЗ "Охтирська районна центральна бібліотека), Ірини Юріївни Євтушенко (бібліотекаря КЗ "Охтирська районна центральна бібліотека"), Руслана Олеговича Руденка (контролера електронагляду Охтирського РВЕ) та Лідії Павлівни Мороз (секретаря Охтирського РВЕ).Чітко визначено й строк повноважень народних засідателів - 4 роки з моменту прийняття відповідного рішення.

"Різному" депутат обласної ради Наталія Розторгуєва, яка була присутня під час пленарного засідання п'ятдесят другої сесії міської ради, повідомила, що у п'ятницю, 30 липня, відбудеться чергова сесія обласної ради, на якій, зокрема, розглядатиметься питання розподілу коштів першого траншу від ВАТ "Укрнафта", який незабаром має надійти до нашої області. "Два місяці тому я звернулася до керівництва обласної державної адміністрації з проханням виділити кошти на закінчення капітального ремонту Охтирської гімназії та добудову моргу у місті Охтирка, на що отримала відповідь від першого заступника голови ОДА. У якій було чітко зазначено, що завершення капітального ремонту гімназії має фінансуватися з місцевого бюджету, а кошти на добудову патолого-анатомічного відділення обласним бюджетом на 2010 рік - не передбачені. Однак мені пообіцяли, що коли область отримає перший транш від "Укрнафти" - гроші на добудову моргу в Охтирці будуть виділені..." - зазначила у своєму виступі Наталія Борисівна.

"На завтрашній сесії обласної ради я робитиму все можливе, аби це стало реальністю! Я добре розумію, що це буде боротьба. Боротьба не на життя, а на смерть. Завтра перед керівництвом ради та адміністрації, депутатами я буду озвучувати відповіді, які мені свого часу надавали Павло Качур, Микола Лаврик та нове керівництво. Усі вони обіцяють, але ніхто нічого не робить. Гроші як не виділялися, так і не виділяються. В області вважають, що Охтирка - місто-мільйонер, якому й так непогано живеться..." - повідомила обласний депутат.

"Коли я отримала листа від облради про необхідність надання інформації щодо тих об'єктів, які можуть бути включені до плану фінансування за рахунок коштів, які область отримує від ВАТ "Укрнафта" відповідно до укладеної соціальної угоди, то прочитала там досить цікаву річ. Це мають бути виключно ті об'єкти, на які вже виготовлена проектно-кошторисна документація, яктого вимагає визначена законодавством норма. Відтак нами була подана інформація стосовно трьох об'єктів - Охтирської гімназії, на завершення капітального ремонту якої потрібно 2 мільйони 710 тисяч гривень, центральної районної лікарні, на завершення реконструкції якої треба аж 41 мільйон гривень, та каналізаційного колектора по вулиці Батюка - більше 2 мільйонів гривень. Що стосується ЦРЛ, то добудова патолого-анатомічного відділення там прописана окремим пунктом. Коли ж я відвезла цю інформацію до Сум, до дізналася, що об'єкт має бути тільки один. ТІЛЬКИ ОДИН!? Вибір було зроблено на користь школярів, які протягом трьох років навчалися в абсолютно не пристосованих для цього приміщеннях" - зазначила міський голова Охтирки Ірина Демченко.

Підготував І. Івахненко

ПОСТСКРИПТУМ

Цього понеділка депутат обласної ради Наталія Розторгуєва розповіла газеті "Город А" про перебіг останньої сесії облради, на якій, серед іншого, вирішувалося й питання розподілу "нафтових" коштів. Забігаючи наперед, зазначимо, що із першого 20-мільйонного траншу, який область отримає найближчим часом від ВАТ "Укрнафта", Охтирці "перепаде" лише 500 тисяч - на завершення капітального ремонту гімназії. Морг та колектор - почекають?

 

����������� 

 
#35 Друг Коля 26.08.2010 15:09
Слышь, СОНАР, а у тебя даже ума нет, чтобы на баррикады выйти.И если таких, как Расторгуевы не будет, с каким дерьмом ты останешься! Не нравится человек, что он хоть что-то делает для людей, сделай больше, а трандеть, не мешки ворочать.
 
 
#34 sonar 25.08.2010 20:13
Депутату Н.Р." А якщо ви такі розумні, то тепер, коли в УБР мають скоротити 90%(це600 чоловік) , а в НГВУ - 190 чоловік, не ховайтеся за спини таких як я і моя сестра, а вийдіть на вулицю і заявіть свій протест. " У нафтовиків це трагедія а ви радієте що до вас прийдуть просити якусь депутатську бумагу. Це ви винні що роками не можете вирішити правове питання відведення землі. Сестри мої барикадні.
 
 
#33 Депутат Н.Р. 25.08.2010 17:53
Набридло говорити зі сліпими і глухими! Вибачте. Дехто пише, аби і свої 5 коп. додати, навіть не розуміючи про що йде мова. На 31 серпня призначаю прийом громадян з особистих питань у приміщенні міськради з 10.00 до 12.00 - у кого є питання, приходьте, будемо вирішувати ваші проблеми, а втрачати час на порожню болтологію - не буду! І ще одне "на муку" відповідь - Есть лошади не для узды и птицы не для жизни в клетке. Одни не терпят борозды, другие счастливы на ветке!
 
 
#32 Посторонний 25.08.2010 17:45
Ребята, не устали трепать депутату нервы? Сами то что сделали для родного города? Поменьше кладите в карманы - лучше будет. Противно, когда только на сайте смелый, а вот на баррикады точно такой не пойдет!
 
 
#31 депутат Н.Р. 25.08.2010 17:41
Я нічого собі не приписую. Ні ви, і не містер Х, а я писала депутатські запити до прокурора, це я ходила до губернатора, аби все поставити на своє місце з землею в Климентово. А якщо ви такі розумні, то тепер, коли в УБР мають скоротити 90%(це600 чоловік) , а в НГВУ - 190 чоловік, не ховайтеся за спини таких як я і моя сестра, а вийдіть на вулицю і заявіть свій протест. З кухні легко "тріпатися"! Я
 
 
+2 #30 vites 21.08.2010 20:32
 
 
#29 sonar 21.08.2010 07:18
Розторгуєвій. Не треба лукавити відносно жалю до діточоч відпочиваючмх на базі "Буровик". В прошлому році керівництво УБР не своєчасна (а можливо це зроблено свідомо) надало документи на отримання земельного акту. Як результат хтось вирішив відчепити кусок землі. Новий керівник доручив вашій сестрі юрисконсульту УБР вирішити це питання. Тепер В.Розторгуєва розповідає працівникам що вона відстояла базу відпочинку а ви приписуєте собі. Так народжуються герої.
 
 
#28 депутат Н.Р. 19.08.2010 16:46
Уточнення - маєтки в Климентово будуються і збудовані десь по 200 тисяч доларів! Мабуть, за свої кровні і зарплату.
 
 
#27 депутат Н.Р. 19.08.2010 15:50
Щодо будівництва магазинів по вул. Жовтневій. Особисто я проти, але рішення приймають на сесії міської ради ваші обранці - депутати.
Я маю там тільки дорадчий голос.
Якби моя воля, то я б розібрала "одоробло", що стоїть на площі Леніна і зупинку в центрі, через яку просто ніде проходити, та й огляд простору зменшуєть.
До наступної зустрічі!
 
 
#26 депутат Н.Р. 19.08.2010 15:41
Шановні мої земляки! Якщо ви вважаєте, що я вчинила неправильно, то так хай і буде. Але я вважала, що практично єдине місце профспілкового відпочинку в районі повинне існувати. Інша справ, як могли депутати Староіванівсько ї с+ради виділити у чарівному неповторному куточку Климентово землі під дачі віпперсон - хай буде на їхній совісті!
 
 
#25 депутат Н.Р. 19.08.2010 15:37
8 серпня 2009 року ОУБР отримало розпорядження головирайдержад міністрації Шарая про те, що площа, якою користується УБР протягом 40 років зменшується на 10 соток. До речі, зменшується без будь-якої мотивації! До мене звернулося керівництво підприємства за допомогою. Я направила 2 запити - губернатору Лаврику (потім мала осибисту зустріч з Миколою Івановичем)і прокурору області Горбаню. Результат усіх спільних дій - Шарай скасував своє попереднє розпорядження і земля залишилась в оренді УБР, там зараз дитячий пляж.
 
 
#24 депутат Н.Р. 19.08.2010 15:30
До речі, жодного мешканця села в тому розподілі землі не було, хоча Староіванівська с/рада виділяла для ведення с/г робіт. Там багато дач (сучасних маєтків по 200 і більше доларів)побудув али "прості" охтирчани і сумчани, і продовжують будувати.
 
 
#23 депутат Н.Р. 19.08.2010 15:26
Щодо землі на базі "Буровик". Ще 2008 року звернулася до прокурора області(на підставі листа до мене жителів с. Климентово) з проханням з'ясувати ситуацію щодо масового веденя будівництва на березі Ворскли.( з цим виступила і на сесії обласної ради). Отримала відповідь, там дійсно отримали землю під дачі М.Ф.Верес, Т.І.Верес, І.І.Кияшко і т.д.
 
 
#22 депутат Н.Р. 19.08.2010 15:18
Скажу так: слів на вітер не кидаю.Розпочату справу доводжу до кінця. Тричі мені відмовили, хоча обіцяли. Але я знову готую на вересневу сесію облради депутатський запит з цією ж проблемою. Я все одно доб'юсь, щоб на Охтирку виділили необхідні кошти. З відповіді на мій деп. запит (лист на адресу голови ради) першого заступника губернатора В. Чернявського:" Прошу передбачити в обласному бюджеті на 2010 рік 1 млн. грн на добудову паталогоанатомі чного відділення".
 
 
#21 депутат Н.Р. 19.08.2010 15:17
Написала листа керіництву. Час пройшов (за законом, звернення - 10 дні, запит - місяць, якщо не потрібно більше). Словом, тричі довелося направляти звернення, поки не надійшла відповідь і мені, і заявнику. До речі, директор власноруч зробив приписку " З глибокою пошаною".
А чого вартувало "вибиття" в області коштів на газифікацію вул. Фрунзе. Я почала цю роботу ще в 4 скликанні, і тільки 2 роки тому газ прийшов в оселі охтирчан.
Хтось тут написав, яка з мене користь, якщо хотіла "вибити" гроші на морг, але ж не "вибила".
 
 
#20 депутат Н.Р. 19.08.2010 15:00
Добрий день! Продовжую відповідати на запитання форумчан.
Депутатські прийоми потрібні для того, щоб зустрітися з депутатом - це одна ( але не єдина) з форм спілкування депутата-виборця. На кожен пийом приходить від 5 до 10 (були часи і по 20) чоловік. Які питання - працевлаштуванн я, пенсіне забезпечення, проблеми в сім'ї, снарахування субсидій і т.д. Люди приходять до депутата тоді, коли самотужки не можуть вирішити ту чи іншу проблему. Як кажуть, депутат остання інстанція. Звертаються як люди похилого віку, так і молодь. Кожне звернення до депутата - особиста проблема, іноді дуже болюча. Я роблю аналіз усіх прийомів. Відсотків 80-85 вдається владнати. Звичайно, є й такі прохання, які ніхто не вирішить , наприклад, повернення заощаджень, отримання квартири...Звертаюсь з депутатськими запитами і зверненнями в різні організації, установи, на підприємства. ПРиміром, звернувся колишній працівник сиркомбінату - керівництво не видає необхідних довідок для оформлення пільгової пенсії.
 
 
#19 Major 19.08.2010 08:58
 
 
#18 Andreas 18.08.2010 18:07
 
 
#17 Yeye 18.08.2010 17:06
Спасибо за ответ! Но чёто не понял, каким образом наши ники меняют ответы на поставленные вопросы. Более чем уверен, что ответов на них мы так и не получим, но просто, как по мне, лучше ответить здесь и своими словами, чем к примеру приду я к Вам на приём, и после приёма напишу здесь же Ваши ответы, но только уже своими словами. Вопросы заданные в этой ветке, не так уже и сложны... наверное.. и во избежание бурного развития фантазии, лучше дать на них ответы, и не оставлять форумчанам место для развития собственны фантазий и домыслов.
 
 
#16 Ярик 18.08.2010 15:41
Можно я тоже задам вопрос госпоже Расторгуевой (подробности - в теме форума "ДТП на Киевской").
Всем известно и понятно, что Мазда с указанным в теме номером и пьяным водителем сбила столб. ГАИ по этому вопросу морозится и делает вид, что ничего не было. Каким либо образом можно поднять это событие в миськраде и привлечь ГАИ, прокуратуру к разбору полетов?
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg