Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow "ПЕРШІ ПРОЛІСКИ", ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ
"ПЕРШІ ПРОЛІСКИ", ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ Печать
Автор Газета "Город А"   
17.02.2010 г.

Минулої середи у Охтирській гімназії відбулися дебати на тему "Людство потоне у відходах". Участь у них взяли учні 9-х класів, із числа яких було створено дві команди. Учасники першої переконували присутніх, що у недалекому майбутньому людство дійсно потоне у відходах, тоді як представники іншої усіляко доводили протилежне. Оцінювало старання гімназистів поважне журі, до складу якого увійшли вчителі навчального закладу.

Дебати на екологічну тематику - це лише одна із форм реалізації українсько-голандського проекту "Перші проліски", до якого Охтирська гімназія долучилася наприкінці минулого року. Взагалі ж дебатний клуб у цій школі існує дуже давно. Його учасники постійно дискутують на суспільно важливі теми, при чому не тільки в стінах рідної школи, а й поза її межами. Протягом навчального року у гімназії в обов'язковому порядку відбуваються дебати англійською мовою, у них беруть участь переважно старшокласники. Така форма їх проведення зумовлена поглибленим вивченням англійської мови, що дає гімназистам можливість вдосконалювати набуті знання на практиці.

Учасники екологічних дебатів, відстоюючи ту чи іншу точку зору, апелювали переконливими аргументами, наводили цікаві приклади, ставили один одному конкретні запитання. Боротьба була майже рівною, а тому членам журі було нелегко визначати переможця. У цьому їм допомогли глядачі, яким було запропоновано визначити кращого гравця. Ним стала учениця 9-А класу Тетяна Приймак, а переможцем була визнана команда, котра переконувала присутніх у тому, що людство НЕ потоне у відходах.

Наприкінці минулого тижня для учнів 5-х класів Охтирської гімназії, знову ж таки, в рамках реалізації проекту "Перші проліски", було проведено практичне заняття на екологічну тематику - "Що може зробити кожен з нас, аби відходів стало менше?". У першій його частині вчитель природознавства Людмила Гуцова розповіла малечі про негативний вплив відходів на навколишнє природне серидовище, а також про способи поводження з ними у провідних європейських країнах. У другій частині уроку - практичній - дітям було запропоновано із купи побутового сміття зробити речі, які можна було б використовувати у якості декоративних прикрас. Спочатку у малечі це не зовсім виходило, та з допомогою вчителів робота набула жвавішого характеру. Після перерви на обід заняття продовжилося. Дитяча фантазія знайшла своє відображення у паперових роботах, новорічних прикрасах та ексклюзивних фоторамках, зроблених зі звичайного побутового сміття.

У жовтні минулого року директор Охтирської гімназії Наталія Шейко та вчитель англійської мови Світлана Корнелюк взяли участь у роботі Першої міжнародної науково-практичної конференції з питань освіти сталого розвитку, котра проходила під гаслом: "Від сталої школи до сталого суспільства". У ході робочої поїздки до Львова, де, власне, і відбувалася ця конференція, Наталія Віталіївна та Світлана Василівна пройшли курс професійного навчання з основ організації освіти сталого розвитку, вибрали собі школу-партнера, познайомилися з її роботою та уклали угоду про подальшу співпрацю. Саме з цього і розпочалася участь Охтирської гімназії в українсько-голандському проекті "Перші проліски .

Більш детально про участь у Першій міжнародній науково-практичній конференції з питань освіти сталого розвитку, а також про основні цілі і завдання українсько-голандського проекту "Перші проліски" розповіла газеті "Город А" директор Охтирської гімназії Наталія Шєйко:

- Українсько-голандський проект "Перші проліски" покликаний вирішити проблему недостатнього усвідомлення сучасним українським суспільством негативного впливу на довкілля, викликаного стрімкими темпами економічного розвитку. Для вирішення цієї проблеми необхідно, щоб і учні, і вчителі, і батьки звернули увагу на місце свого проживання, задумалися над проблемами навколишнього серидовища, а також над тим, як вони можуть сприяти становленню сталого суспільства, тобто суспільства, яке живе за законами сталого розвитку. Учні Охтирської гімназії, як школи-учасниці проекту, у повсякденному житті будуть поводитися за правилами сталого розвитку, розповсюджуючи їх у своєму оточенні. З цією метою були внесені зміни до плану роботи школи, а також впроваджено нові навчальні матеріали, проведено навчально-методичні тренінги для вчителів та розроблено практичні рекомендації по заощадженню електричної енергії, води тощо.

У жовтні 2009 року я разом з учителем англійської мови Світланою Василівною Корнелюк взяла участь у роботі Першої міжнародної науково-практичної концеренції з питань освіти сталого розвитку. У ході нашої поїздки до Львова ми мали можливість безпосередньо спілкуватися з координатором проекту "Перші проліски" Бругтом Варнаром, а також с го-ландськими експертами з питань освіти сталого розвитку, котрі теж брали участь у пленарному засіданні конференції.

Світлана Василівна, як учасник екологічного тренінгу, активно оволодівала методами і прийомами львівських колег стосовно формування активної життєвої позиції учнів в цілому та її направлення на бережливе ставлення до навколишнього серидовища зокрема. Це, в першу чергу, стосується виховання норм суспільної поведінки на основі принципів сталого розвитку. Особисто я відвідала кілька львівських шкіл, котрі одними з перших стали учасниками українсько-голандського проекту "Перші проліски". Результатом нашої участі у цій конференції стало входження Охтирської гімназії до складу пілотних шкіл-учасниць проекту "Перші проліски".

Згодом ми створили власний проект, який назвали "Пролісок Сумщини". Його основною метою є забезпечення екологічною просвітою педагогічного, учнівського та батьківського колективів гімназії, громадськості нашого міста. Цей проект покликаний озброїти учнів навичками проведення екологічних та природоохоронних акцій, сприяти формуванню особистості з ексцентричним типом мислення, новим ступенем екологічної культури, впливати на готовність до оптимальної взаємодії з навколишнім середовищем. Кінцевим результатом реалізації проекту "Пролісок Сумщини" має стати запровадження норм сталого розвитку у повсякденне життя суспільства.

Уході реалізації проекту "Перші проліски" планується розглянути Концепцію екологічної освіти України та обговорити шляхи її впровадження у практику шкільної роботи, необхідність внесення до неї змін і доповнень. На основі цієї Концепції буде розроблено план роботи школи, проведено його апробацію та впроваджено його в практику навчально-методичної і виховної роботи шкільних закладів. Серед інших очікуваних результатів проекту є також розробка та введення в практичну роботу шкіл-учасниць плану збереження навколишнього природного серидовища, націленого на збереження електроенергії, води, паперу, сортування сміття. Ведення учнями шкіл-учасниць екологічного щоденника також стане невід'ємною частиною реалізації цього проекту в Україні.

Ігор Івахненко

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg