Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow РОБОТИ НА МІСЦІ АВАРІЇ ТРИВАЮТЬ
РОБОТИ НА МІСЦІ АВАРІЇ ТРИВАЮТЬ Печать
Автор Газета "Город А"   
28.01.2010 г.

Уточнена інформація про ліквідацію наслідків негативного екологічного впливу, завданого внаслідок витоку нафти на місцях поривів нафтопроводу "Бугрувате-Рибальці" НГВУ "Охтирканафтогаз" на території Кардашівської с/р Охтирського району.

За уточненими даними проведених перевірок встановлено, що на нафтопроводі "Бугрувате-Рибальці", діаметром 273 мм, після пориву виникло чотири місця витіку нафти на поверхню:

1) на північ від лінії електропередач 70 м (площа забруднення 15540 м2);

2) на північ від трансформатора №3143 60 м (площа забруднення 168 м2);

3) на південь від трансформатора №3143, початок р. Криничної, 250 м (площа забруднення 2700 м2);

4) на південь від витоку №3 250 м (площа забруднення 500 м2).

На момент перевірки на орендованих НГВУ "Охтирканафтогаз" землях встановлено наявність трьох котлованів, куди складаються нафтошлами (місця захоронення нафти) - нафта з землею. Керівництвом НГВУ "Охтирканафтогаз" про наявність факту аварійної ситуації Інспекцію повідомлено не було, що є порушенням природоохоронного законодавства.

Як показало обстеження території, важкою технікою нафта від очагів забруднення була розтягнута по прилеглим технологічним та польовим дорогам. Інспекцією були відібрані проби грунтів, після лабораторних досліджень яких буде проведено розрахунок збитків, завданих навколишньому природному середовищу. Лабораторні дослідження ще тривають.

За інформацією, наданою НГВУ 13.01.2010 року, по даному нафтопроводу транспортується близько 1000 т/добу з КЗП Бугруватівського родовища до ДНС Рибальського родовища. Точної дати аварії ними не повідомлено, зазначено лише, що вона сталась в святкові дні. Силами підприємства проводиться ліквідація наслідків аварії та знезараження забруднених земель сорбентом та механічний збір вилитої нафти. Проведено діагностування пошкодженого нафтопроводу. Попередньо встановленою причиною поривів є приховані дефекти труб, з яких змонтовано даний нафтопровід. З метою зниження витрати рідини по трубопроводу і тиску в ньому, частина нафти з Бугруватівського до Рибальського родовища транспортується по іншому нафтопроводу.

За інформацією НГВУ, станом на 20.01. 2010 року роботи по відновленню герметизації нафтопроводу проведені. Ведуться роботи по ліквідації наслідків (на стадії завершення). Місця забруднення, на яких проведено механічне очищення, обробляються деструктором сорбентом. Роботи по механічній рекультивації проведено на 95%. Остаточне завершення робіт призупинено у зв'язку із несприятливими погодними умовами.

Також згідно інформації НГВУ, на підставі проведених обстежень нафтопроводу "Бугрувате-Рибальці", визначено аварійно небезпечні ділянки та розроблено план робіт щодо їх термінової заміни. Матеріали щодо аварії були направлені Інспекцією до Сумської міжрайонної природоохоронної прокуратури.

Довідка

НГВУ "Охтирканафтогаз" на території Охтирського району розробляє 4 родовища нафти і газу - Рибальське, Хухрянське, Бугруватівське, Качанівське, а також проводить геологічне вивчення Західно-Качанівської Бугруватівської зони структур. Будівництво експлуатаційних свердловин на території району виконує Охтирське та Прикарпатське УБР.

Наслідки

Розлив нафтопродуктів на території може спричинити тривале забруднення грунту, земель сільськогосподарського призначення та ін. При аварійній ситуації на нафтопроводі "Бугрувате-Рибальці" існує небезпека забруднення поверхневих і підземних вод (при таянні снігів залишки нафтопродуктів можуть потрапити до р. Кринична, яка знаходиться неподалік місць розливу нафти, і для недопущення цього необхідне проведення додаткового комплексу охоронних робіт).

При подібних забрудненнях грунт стає непридатний для сільськогосподарських робіт. Природна регенерація його відбувається дуже повільно. Забруднення призводить до зміни складу грунтів, пригнічення їх біологічної активності або значної руйнації, знищення ґрунтових організмів.

Усі ці забруднення можуть стати складовою подальших біогеохімічних циклів із непередбачуваними наслідками. Оцінку реального впливу нафтопродуктів на грунт мають вивчати науковці.

За даними Державної екологічної інспекції в Сумській області

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg