Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow ТРАГІЧНА ЗАГИБЕЛЬ В СЕЛІ ДУХОВНИЧОМУ
ТРАГІЧНА ЗАГИБЕЛЬ В СЕЛІ ДУХОВНИЧОМУ Печать
Автор Газета "Город А"   
30.11.2009 г.

Вночі 21 листопада старенька мешканка села Духовниче Віра Василівна близько третьої ночі прокинулася від якогось незрозумілого відчуття. Подивилася на сусідній будинок - у вікні помешкання громадянина Р. горіло світло, хоча напередодні, десь о 22 годині, жінка сама бачила, як у сусіда електрика вимкнулась. Микола Іванович, 1946 року народження, проживав одиноко. Раніше дуже полюбляв оковиту. Тому Віру Василівну нічний світу вікні збентежив. Коли жінка придивилась уважніше, то зрозуміла - в сусідській оселі вирує пожежа. Вона кинулася будити односельців. Однак здолати власними силами пожежу було неможливо. Вогонь стрімко поширювався. Полум'я вибивалось із вікон і з-під стріхи.

Був викликаний рятівний підрозділ з Чупахівки - 27-ома професійна пожежна частина МНС.

У Лантратівській сільській раді, на території якої розташоване село Духовниче, колись цілодобово чергувала добровільна пожежна дружина на спеціальному автомобілі АЦ-ЗО(66). Тепер пожежна машина "не виїзна". Змінювалися керівники сільгосппідприємств, голови сільських рад, однак стан пожежної техніки не покращувався, а навпаки - тільки погіршувався. Допомоги від вогняної стихії тепер лантратівцям доводиться чекати набагато довше. "Червоний півень" же за ці хвилини набирає сили і здолати його значно важче.

О 3 годині 20 хвилині пожежним В.В. Олефіренком був прийнятий виклик в село Духовниче. Потужний "ЗиЛ-131" був направлений на місце пожежі. За кермом - досвідчений водій Олександр Радченко. На чолі рятувального підрозділу - начальник караулу О.С. Максаков. Олександр Степанович користується повагою серед колег за свою врівноваженість, за можливість навіть у найважчих умовах приймати вірні рішення. Цією ночі ці риси характеру Максакову стали в пригоді.

На час прибуття рятівників будинок громадянина Р був поглинутий стовпом вогню, розлітався шифер, міг зірватися газовий балон. Ризикуючи життям, пожежні приступили до гасіння, але врятувати винуватця пожежі було вже неможливо. Для захисту сусідніх будов та споруд потрібні були додаткові сили. 16-та державна пожежна частина направила з Малої Павлівки АЦ40(43253)303.03 (на базі шассі "Камазу"). Було вилито близько 10 тон води, і лише після цього полум'я стало вщухати. О 4 год. 35 хв. пожежа була локалізована, а о 7 год. 56 хв. - ліквідована.

Для гасіння пожежі були витрачені зусилля багатьох людей, пальне для техніки, а все ж таки життя мешканця Духовничого не врятоване.

Чому? Запізно було виявлене загоряння. Вплинула на швидкий розвиток пожежі і відсутність власного добровільного пожформування в Лантратівці. Але якби громадянин Р дотримувався вимог пожежної безпеки, то не було б ні пожежі, ні пов'язаної з цим трагедії.

А.МІХЄЄВ

ПІСЛЯМОВА

Залавський Костянтин Миколайович, голова Лантратівської сільської ради: "Поки не гряне грім, ніхто й не пререхреститься..."

- Вулиця Духовниче, що є в селі Духовничому Лантратівської сільської ради нещаслива в пожежному відношенні. Підряд чотири хати в цьому місці у різні часи страждали від вогню. Пожежа, що призвела до загибелі гр. Р., виникла 21 листопада через те, що сам власник курив, вживав алкогольні напої. Найвірогідніше, він палив у ліжку. Хоча про небезпеку, на яку він себе наражав, думаю, громадянин добре розумів.

У цьому році перед початком опалювального сезону працівниками сільської ради проводилися подвірні обходи, під час яких населення навчали правилам безпеки у побуті. Такі обходи щороку проводяться з метою запобігання пожеж та загибелі людей від них.

У першу чергу увага приділяється пожежній безпеці приладів опалення, однак і питанню запобігання пожеж від необережності надається достатня увага. У тому числі роз'яснюємо про небезпеку куріння у нетверезому стані, особливо особам, схильним до зловживання алкоголем.

На жаль, все одно пожежі трапляються. І тут нам на допомогу приїжджають спецавтомобілі з Чупахівки чи Малої Павлівки, де несуть службу підрозділи МНС. Питання щодо утримання власного пожежного автомобіля в Лантратівській сільській раді дуже складне. У нас є автоцистерна на базі "ГАЗ-66". Коли я приймав справи сільського голови, існуючий пожежний автомобіль вже не працював. Відремонтувати його у сільської ради немає можливості. Спонсори також навряд чи зможуть допомогти. Ще у 2004 році експерти провели оцінку коштів, необхідних для відновлення роботи автівки. Потрібно було відшукати 15 тисяч гривень. Зрозуміло, що до цього часу сума значно збільшилась у зв'язку з ростом цін.

У нашій сільській раді утримується пристосована для цілей пожежегасіння техніка, яка знаходиться в тракторній бригаді. Під час жнив здійснюється чергування. Але на сьогоднішній день, швидше приїдуть пожежні ППЧ-27 з смт. Чупахівка, що сталося і під час гасіння цієї пожежі.

На місцевому рівні невеликі сільські ради, така як наша, не можуть підтримувати боєздатне пожежне формування. Цю проблему можна вирішити лише на загальнодержавному рівні з виділенням цільових коштів на потреби пожежної безпеки. Однак у нас завжди, поки не гряне грім, ніхто й не пререхреститься...

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg