Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Допоможемо у будь-якій біді
Допоможемо у будь-якій біді Печать
Автор Газета "Город А"   
26.06.2009 г.

На пункт зв'язку (ПЗЧ) 14-ої самостійної державної пожежної частини надходять різні виклики, коли людина потрапляє в біду і потребується термінова допомога. Безперечно, найбільший відсоток звернень стосується безпосередньо пожеж та загорянь. Однак в нашій місцевості трапляються й надзвичайні ситуації та події різного характеру, коли рятівникам доводиться застосовувати свої знання, навички для того, аби вчасно допомогти людині.

16 червня о 14 год. 31хв. на ПЗЧ зателефонуівли з с.Довжик. В колодязь впала літня жінка, громадянка Б. 1941 року народження, і при падінні отримала травми. Життю жінці загрожувало також надмірне переохолодження.

Власними силами односельці допомогти не могли. Колодязь був занадто вузьким - в діаметрі близько 60 см, глибина ж його понад 20 метрів. Вода від дна до поверхні була практично в ріст людини. Жінка стояла на перевернутому відрі, утримуючися за мотузку та стінки колодязя. Однак з кожною хвилиною сили покидали людину.

Після отримання виклику спецавтомобіль з підрозділу миттєво виїхав на допомогу. У цьому випадку став в пригоді автомобіль першої допомоги на базі "ГАЗелі". Хвилини вирішували, чи вдасться врятувати людину.

Ще в дорозі караулом було вирішено, що в колодязь буде спускатися пожежний СДПЧ-14 молодший сержант служби цивільного захисту Павло Миколайович Розінько - він за статурою найменш габаритний. А що таке отвір діаметром 60 сантиметрів - практично обійми людини. У колодязь же потрібно не тільки спускатись, а й проводити складні рятувальні дії.

При під'їзді до місця виклику пожежних зустрів дільничний інспектор міліції Охтирського MB УМВС України в Сумській області. Він допоміг дістатися найкоротшим маршрутом. Завдяки цьому були заощаджені такі безцінні хвилини. У цьому випадку, як і багатьох інших, співпраця спецслужб вкотре допомагає уникати трагедії.

При прибутті на місце, не гаючи часу, старший пожежний СДПЧ-14 сержант служби цивільного захисту Олександр Якович Букирь разом з водієм СДПЧ-14 прапорщиком служби цивільного захисту Демиденком Юрієм Васильовичем зав'язали рятувальну мотузку спеціальним чином на Павлу Розінько і всім відділенням почали спускати рятівника в глибину-операція по рятуванню жінки розпочалася.

Пожежний СДПЧ-14 молодший сержант служби цивільного захисту Павло Розінько:

- При спусканні я торкався плечима стінок колодяз - настільки вузькою була шахта. Але коли все-таки дістав постраждалої, то зрозумів, що проблеми тільки починаються. Жінка своїм тілом закрила майже весь простір. А для того, щоб зав'язати рятувальну петлю, мені було потрібно спускатися нижче за постраждалу. Вода в колодці була льодяна, пальці миттєво заніміли. Ще одна проблема - це високий рівень води. З кожним сантиметром спускання вниз піднімався рівень води. Вода вже була на рівні обличчя постраждалої. Хтось крупніший за мене виконати завдання по рятуванню жінки навряд чи зумів би. Я й сам був затиснутий настільки щільно, що рятувальна мотузка просто провисла і не підтримувала мене. Та й часу було обмаль. Однак мені вдалося надійно закріпити рятувальну петлю і товариші витягнули мене з колодця, а потім разом здійснили піднімання постраждалої.

Діставши жінку на поверхню, спільними зусиллями була надана перша медична допомога, а потім постраждала була доставлена до Охтирської ЦРЛ.

Як виявилося, громадянка Д. отримала подвійний перелом кістки стегна, її терміново було прооперовано.

Як проінформував черговий лікар хірургічного відділення, життя пацієнтки поза небезпекою. У 90 відсотках випадків після подібних травм настає одужання, хоча передує тривале лікування. Таким чином завдяки оперативній узгодженній діяльності базових спецслужб 101, 102 та 103 було врятовано людське життя.

Охтирчани можуть бути впевнені, що у будь-якій біді оперативна допомога кваліфікованих спеціалістів, чиїм службовим обов'язком є рятування людських життів, прийде вчасно.

А. МІхєєв

Доки верстався номер

Стосовно працівників МНС, які були задіяні в рятувальній операції, порушені клопотання про дострокове присвоєння спеціальних звань.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg