Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Шість судимостей не вплинули, чи вплине сьома?
Шість судимостей не вплинули, чи вплине сьома? Печать
Автор Газета "Лидер"   
21.04.2009 г.

Винесено вирок злочинцю, який пограбував пенсіонерку, поцупивши у неї подушку з грішми

6 березня Охтирський міськрайонний суд визнав винним мешканця м. Охтирки, тридцятисемирічного Сергія С., у скоєнні низки злочинів, передбачених ст. 186 ч. 2, ст. 309 ч. 2 та ст. 162 ч. 1 Кримінального кодексу України. Цей вирок став сьомим у біографії засудженого.

Чоловік не працював, за місцем проживання його характеризують негативно, перелік попередніх судимостей - чималий. Вперше потрапив на лаву підсудних у сімнадцять. Тоді отримав 1 рік позбавлення волі з відстрочкою виконання покарання, тобто, шанс для виправлення був. Проте вже наступного 1989 року молода людина знову конфліктує із законом і цього разу потрапляє за грати. Чи навчило? Як виявилося, ні. За кілька років у Сергія накопичилось шість судимостей, остання з яких, від 18 вересня 2007 року, за крадіжку.

Звільнившись із місць відбування покарання у серпні 2008 року, маючи вдосталь вільного часу, але не маючи грошей, чоловік знову береться за старе. Його уявлення про гарантоване Конституцією право людини на приватну власність, її захист від злочинних посягань, явно викривлене. У справі, про яку йдеться, фігурують кілька типових епізодів: незаконне проникнення в житло (ст. 162 КК)та грабіж (ст. 186 КК).

Згідно з чинним Кримінальним кодексом України, грабіж - це відкрите викрадення чужого майна. Саме цим він відрізняється від крадіжки, в ході якої злочинець таємно викрадає чуже майно. Тобто під час грабежу майно злочинцем вилучається в присутності власника або інших осіб, які усвідомлюють вчинення викрадення. Одночасно й особа, яка викрала майно, усвідомлює, що її дії помічені іншими, але вона ігнорує це. Грабіж матиме місце і в тому випадку, коли викрадення розпочалося таємно, але в процесі вчинення злочину переросло у відкрите, і це усвідомлюється винним.

Отже, 25 серпня 2008 року Сергій С. разом з іншим чоловіком (ця людина згодом померла, тому справа відносно нього не порушувалася), перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, в одному з будинків по вул. Калініна м. Охтирки, побили потерпілого та відкрито заволоділи його грішми. Здобуті злочинним шляхом 250 гри. напарники поділили між собою.

17 жовтня близько 22 години, Сергій С. самовільно, без дозволу господаря, переліз через паркан домоволодіння по вул. Чапаева м. Охтирки, потрапивши у двір. Він зайшов до літньої кухні, яка використовується як житлове приміщення, та до сараю, чим порушив недоторканність житла.

18 січня 2009 року близько 21 години, перебуваючи в будинку по вул. Рапія м. Охтирки, де він тимчасово мешкав з дозволу сина власниці будинку, Сергій С. викрутив електричні запобіжники і зайшов до кімнати господині дому, яка є літньою жінкою. У темряві, намагаючись бути не поміченим, нетверезий зловмисник намацав на ліжку пенсіонерки подушку, в якій та зберігала гроші.

Жінка прокинулась і схопила грабіжника за руки. Але той втік, прихопивши з собою подушку з чималою сумою грошей (які, на щастя, витратити не встиг).

Окрім перелічених злочинів, у справі фігурує ще й ст.309 КК України - незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичного засобу, а саме - канабісу, вагою 1023,47 г.

Покарання - чотири роки позбавлення волі. Суд задовольнив цивільний позов одного з потерпілих, стягнувши з засудженого матеріальну та моральну шкоду, загалом - 750 гри. Засуджений також має відшкодувати державі вартість проведених по справі експертиз. Залишається сподіватися, що суворе покарання вгамує схильність нашого «героя» до протиправних діянь.

■ О.Більченко, старший помічний Охтирського міжрайонного прокурора

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg