Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow Дівчинка-підліток скоїла зухвалу крадіжку... щойно звільнившись
Дівчинка-підліток скоїла зухвалу крадіжку... щойно звільнившись Печать
Автор Газета "Лидер"   
02.02.2009 г.

Стан злочинності взагалі, а злочинності неповнолітніх особливо, - це один із чинників, що визначає рівень морального стану суспільства. На жаль, сьогодні ми не можемо бути задоволені станом речей, про це з усією очевидністю свідчить статистика злочинів, скоєних неповнолітніми.

На території Охтирки діє установа по перевихованню неповнолітніх порушників закону, тут утримуються дівчата, що у дитячому віці замість ляльок гралися із законом. У спеціалізованому закладі дівчата вчаться, отримують середню освіту, аби по закінченню визначеного судом терміну, повернутися до нормального життя. Проте, не в усіх це виходить.

Як повідомив «Лідеру» оперуповноважений карного розшуку Охтирського міськрайвідділу міліції Ігор Михайлович БОЖКО, одна із вихованок спецзакладу недовго пам'ятала настанови вчителів та вихователів.

- Чотирнадцятилітня донеччанка після відбуття строку за грабіж повернулася до рідної домівки напередодні Різдва, - розповідає І.М.Божко. - їй було відомо, що вихованці закладу (діти-сироти) отримують від держави матеріальну допомогу - певні кошти на персональні рахунки, які можна зняти, користуючись пластиковою карткою. Знала вона, де ті картки зберігаються. Намір заволодіти коштами виник, напевно, задовго до того, як мати забрала дочку додому.

Приїхавши в Донецьк у супроводі матері та відповідального працівника, дівчина буквально через день повернулася в Охтирку, але вже сама. Зайшла з тильного боку виховного закладу, перелізла через першу огорожу, потім - через другу. Чекала певний час, доки дорога буде вільною, бо знала і розклад, і порядки, і обов'язки працівників. Коли вдалося потрапити у приміщення, ховалася за новорічною ялинкою, потім у туалеті, аж поки сторож позачиняв двері на замок та пішов геть. Залишившись сама, дівчина за допомогою ножа відкрила двері до потрібної їй кімнати та забрала звідти 16 карток на 60 тисяч гривень. Дві картки, що належали її подругам, залишила.

Біля аптеки по вул. Пушкіна зняла у банкоматі 3 тисячі гривень, потім... ще. Маючи у кишені 9 тисяч грн. та банківські картки на значну суму дівчина-підліток поїхала на таксі до Харкова, а звідти - до Донецька, теж на таксі. Грошей не берегла, щедро витрачала на різні розваги...

Міліція спрацювала оперативно. Провівши необхідні розшукові заходи, злодюжку затримали майже по гарячих слідах, а справу передали до суду.

Статистика констатує, що більшість маленьких злочинців - діти з неблагополучних сімей або бездоглядні. За словами оперативників, випадок, про який йдеться, не є винятком.

Як кажуть працівники спецучилища, дівчина перебувала у закладі півроку. Була схильна до правопорушень, не стримана, не вихована, не виконувала режимні вимоги, лінувалася - не хотіла вчитися й працювати...

Відомий юрист Б.Головкін у своїй монографії „Крадіжка як найтиповіший злочин неповнолітніх", зазначає, що нинішні підлітки хибно сприймають і спотворено трактують декларовані ринкові цінності. У несформованій дитячій психіці матеріальний добробут постає єдиним критерієм життєвого успіху. Причому формується чітка орієнтація на якомога легший і якнайшвидший шлях досягнення матеріального достатку - привласнити чуже, відібрати, вкрасти... Наполеглива праця, навчання вважаються непрестижними, "нерентабельними" заняттями, оскільки вони неспроможні відразу задовольнити завищені матеріальні потреби й дати кошти на жадані втіхи.

■ Анна ПРОТАСОВА

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg