Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД І ЙОГО ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА
ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД І ЙОГО ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА Печать
Автор Газета "Город А"   
16.10.2008 г.

Якщо умовно розподілити пожежі, що трапилися в цьому році, за причинами виникнення загорань, то ми будемо спостерігати таку ситуацію.

Від необережного (зловмисного) поводження з вогнем людини виникло 56,5 % від загальної кількості пожеж (13 % з них підпал). У приблизно 24 % випадків займання сталися з електропричин. 13 % складають виклики рятівних підрозділів через несправність печей та димоходів. 4,5 % припадає на пустощі дітей з вогнем і 2 % загорянь виникає від грозових розрядів.

Аналізуючи ситуацію можна зробити сумні висновки.

По-перше велика кількість пожеж, яка викликана "людським фактором". Особливо турбує загальнонебезпечий злочин - підпал. Коли зводять рахунки за допомогою "червоного півня" можуть постраждати зовсім сторонні особи, розмір шкоди сягає значних сум.

Карний кодекс покарання за таке передбачає відповідне.

Якщо за умисне знищення чужого майна Вам доведеться сплатити штраф чи у виняткових випадках можете втратити волю на строк до З років. То точнісінько таке ж саме діяння скоєне шляхом підпалу карається до 15 років тюрми. Штрафів за підпал, навіть, якщо сума збитку незначна - не буває, тільки буцегарня.

По-друге недбале ставлення до вимог утримання електромереж та експлуатації електроприладів стає причиною багатьох небезпечних ситуацій. В тому числі і пов'язаного з цим неконтрольованого горіння.

В останньому місяці квартала, наприклад, в одному з випадків до пожежі призвело те, що провід був прокладений по повітряній зоні без тросу, який утримує вагу самого провідника. В місці вводу в господарчу споруду з'єднання у коробці постійно знаходились під дією механічних ушкоджень. Під час вітряної негоди з'єднання остаточно ослабились. Температура там підвищилась до критичної межі. Виникло загоряння близько 22 годин. А в цей час господарі вже спали. Коли їх розбудили пильні сусіди, то радіотелефон в оселі внаслідок аварійної роботи електромереж не працював. Добре хоч сусідка знала, що можна викликати рятівників з мобільного за безкоштовним номером 101.

В іншому випадку стареньку хатину вирішили причепурити. Оббили сайдингом, ондуліном вкрили дах. І електрику переробили. Та тільки для цього найняли якихось шабаїв. Звісно, що для неспеціаліста, якщо не бачиш дротів і здається нібито все гаразд. Перші підозри у власників виникли після того, як автоматичні запобіжники не відключались навіть при аварійній роботі електромереж. Однак переробляти з-за цього проводку не хотілося - дороге задоволення.

Одначе життя показало, що на цьому заощаджувати - собі ж дорожче. У мгсці вводу жмут проводів нагрівся, ізоляція оплавилась, запобіжники свою функцію не виконали. Горіння почало поширюватись. Господарі ж, які знаходились в цей час на першому поверсі оселі про пожежу взнали лише після того, як прибігли схвильовані сусіди. Однак боротися з пожежею було непросто. Сучасні будівельні матеріали гарно підтримують горіння. Той же ондулін в порівнянні з шифером значно ускладнює гасіння пожежі. Якщо, шифер тріскається, то сучасний покрівельний матеріал просто на просто палає.

У згаданих ситуаціях пожежі принесли багато лиха, чисельні матеріальні збитки. Причиною цього стала недбалість в улаштуванні електромереж.

А втім навіть користуючись справними мережами, вмикаючи безпечні, на перший погляд, електронагрівальні прилади, не завжди можна уберегтися від біди. Чому? За радянських часів будинки проектували на потужність 0,4-0,7 кіловата. Чи достатньо цього в сьогодення? Звісно ні. Від перевантаження мережі нагріваються провідники, руйнується ізоляція, виникає коротке замкнення.

Інша проблема - використання електрообігрівачів, конвекторів, тепловентиляторів тощо. Навіть якщо їх виготовило відповідне підприємство, а не "пан сам склепав", поміж електротехнічних виробів ця продукція має найвищі показники ризиків для безпеки і здоров'я громадян.

Причина цього в тому, що не завжди дотримуються простих вимог до експлуатації приладів.

Не часто їх встановлюють на негорючу підставку, хоча це вимагають правила пожежної безпеки. Допускається ввімкнення декілька електроспоживачів одночасно в розетку. Залишаються без догляду працюючі прилади. Або лишаючи їх на догляд неповнолітніх дітей, що взагалі не припустимо, бо ставляться під загрозу дитячі життя.

Хочеться, щоб опалювальний сезон пройшов без проблем та бід. Однак з року в рік трапляються пожежі. І, на жаль, щороку вогонь обриває людське життя. Охтирчани, пильнуйте, переймайтеся своєю безпекою, безпекою Вашої оселі. Турбуйтеся за своїх сусідів. Почувши підозрілі звуки, запах горілого, газу не будьте байдужими, навіть, якщо у Вашій квартирі все добре. Вчасно виявлена небезпечна ситуація порівняно легко усувається.

Михайло Корабельський, начальник Охтирського районного відділу ГУ МНС України в Сумській області, полковник служби цивільного захисту

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg