Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow Останній дзвоник
Останній дзвоник Печать
Автор Роксолана   
03.01.2008 г.

НА ОХТИРЩИНІ ЗАКРИТО ЧЕРГОВУ ШКОЛУ

20 грудня на сесії районної ради було прийнято рішення про закриття Карпилівської загальноосвітньої школи І ступеня. Чи можна вважати його виправданим?

Інформацією з цього приводу з нами поділилася В.О. начальника відділу освіти райдержадміністрації Ольга Літовченко:

- Почну з кількох загальних цифр. У 2002 році в сільських школах нашого району навчалося 4040 учнів, а 1 вересня 2007-го на Охтирщині сіли за парти лише 2802 школярі. Тобто щороку їх кількість скорочувалася на 200-300 чоловік! У деяких початкових навчальних закладах дітей практично не залишалося. Тож їх і довелося закрити. У 2002 році така доля спіткала Бурорубанівську ЗОШ. В 2003-му без школи залишилося Розсохувате, в 2004-му - Кудряве. Нарешті зараз черга дійшла до Карпилівки.

- І все-таки чому це сталося?

- Протягом останніх двох років там училися тільки 4 дітей з 2 сімей. Викладала у школі вчитель-пенсіонер Тетяна Григорівна Малиш, яка працювала за трудовою угодою. При такій кількості учнів дозволена лише індивідуальна форма навчання. Фактично при цьому урок для кожної дитини триває не 45 хвилин, як зазвичай, а всього десять! Тож про які повноцінні знання тут може йти мова?! їх не забезпечить і найкращий педагог.

- Отже, школу закрито. А де тепер продовжують здобувати освіту її колишні учні?

- В сусідньому селі Комиші. Там є чудова школа, а підвіз дітей туди організувало місцеве сільгосппідприємство «Комишанське».

- А шкільне приміщення?

- Там знаходитиметься сільська бібліотека.

- Чи передбачається закриття шкіл у майбутньому?

- На жаль, так. У 2008-му планується закрити Шаболтаєвську ЗОШ І ступеню. Адже на сьогодні там залишилося всього 5 учнів.

- Тож чи є в освіти на селі хоч-якісь перспективи?

- Вважаю, що є. Очевидно, кількість учнів скорочуватиметься й далі. Але зараз ми зосереджуємо увагу на найбільших та найперспективніших школах - центрах 9 освітніх округів. Докладаємо всіх зусиль для. зміцнення їх матеріальної бази (до речі, комп'ютеризацію шкіл Охтирщини нині практично завершено). А з менших сіл школярів до місця навчання підвозять на спеціальному транспорті. Саме на це спрямована районна програма «Шкільний автобус». У її рамках буквально цими днями до нас мають прибути 2 нових «газелі». Ще 3 транспортних одиниці маємо намір придбати наступного року.

Записав Сергій ЯКОВЕНКО

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg