Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow СОЛОНЧАНИ СВЯТКУВАЛИ КУПАЛУ
СОЛОНЧАНИ СВЯТКУВАЛИ КУПАЛУ Печать
Автор Город А   
11.07.2007 г.

Купала - це час найдовших днів і найкоротших ночей, коли життєві сили природи досягають свого апогею. За народними повір'ями трави і квіти набирають найбільшої цілющої сили. В ці святкові дні обрядові ігри, вірування супроводжуються купальськими піснями, веселими хороводами, плетінням вінків І гаданнями, розкладанням багать, ритуальними купаннями у ріках та озерах. В основу купальських обрядів входять культи вогню, води і рослинності. Кожного року Купала повертає кожного з нас у дитинство.

Ось і цього дня, 6 липня 2007 року, в п'ятницю, відбулося урочисте дійство святкування Купали. Для проведення обрано місце біля приміщення крамниці приватного підприємця Ольги Дмитрівни Москаленко, яка знаходиться на хуторі Солонці (нині частини вулиці Червоний Орач і однойменного провулку, суміжні з автошляхом Харків-Суми). До цього дійства ретельно готувалися: вже в котре викосили траву, територію підмели і посипали піском. Майданчик для проведення змагань та ігор був обнесений символічним парканом. При вході до крамниці було вивішено план дійства. Завезені стільці, лави та столи, привезено і складено пірамідкою дрова для купальської ватри.

Найпершими з нетерпінням до святкового майданчика підтягувалися діти, а за ними - цілими сім'ями жителі хутора Солонці, села Корабельського, ближніх І дальніх провулків. І ось довгоочікуваний момент настав.

Урочисте дійство за традицією відкрили Павло Олексійович Москаленко, чоловік приватного підприємця Ольги Дмитрівни, та Наталія Михайлівна Міняйло, методист з виховно! роботи міського відділу освіти.

Все почалося з безпрограшної лотереї, для дітей квиток коштував 50 коп, а для дорослих 2 гривні. Хто виграв просту кулькову ручку, інший - запашне мило, хтось - миючий засіб, а родзинкою лотереї виявилася пляшка шампанського.

Продовженням дійства був конкурс на кращий віночок в номінації "Міс україночка - 2007". Переможницями у цій номінації були Вікторія та Валерія Васюхно. "Міс Ромашка" - Вікторія Толмачова. "Міс Троянда" - Віка Кандиба та Таня Самойленко.

Далі тривав конкурс вільного місця на стільці. Тут відзначились Аня Внукова (гостя з Києва), Аліна Крижацька і Діма Латка.

Завершилися конкурси стрибками з кульками, перетягуванням канату.

Нарешті довгоочікувана купальська ватра спалахнула. Раптовим на цьому дійстві був феєрверк, який прикрасив нічне небо розсипами вогняних цяточок. Усі бажаючі мали змогу заспівати під карооке, організоване Віталієм Бездрабко, Олександром та Віктором Ткаченками.

По закінченню свята люди ще довго сиділи, співали та ділилися враженнями про красиве дійство, яке створили і подарували їм приватний підприємець Ольга Дмитрівна Москаленко зі своїм чоловіком Павлом Олексійовичем та донькою Людмилою Павлівною. Шкода тільки, що більшість підприємців не підтримують їхнього почину.

Організатори цього свята І громада щиро вдячні Ользі Олександрівні Шушман, Володимиру Борисовичу Міняйлу, Наді! Володимирівні Толмачовій, сестричкам Надії і Наталії Левченкам, а особливо спонсорам, серед котрих голова правління ВАТ "Охтирський пивоварний завод" Костянтин Леонідович Журавльов, комерційний директор цього підприємства Олег Юрійович Корабельський, приватним підприємцям Василеві Михайловичу Шушману. Миколі Володимировичу Латці, а також усім дітям і дорослим, котрі орали участь у підготовці та проведенні цього свята.

М. Діброва

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg