Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow ПРИЧИНА ВБИВСТВА - АЛКОГОЛЬ
ПРИЧИНА ВБИВСТВА - АЛКОГОЛЬ Печать
Автор Город А   
24.05.2007 г.

До восьми років позбавлення волі засуджено жінку, яка вбила свого співмешканця. Таке рішення виніс Охтирський міськрайонний суд 29 березня 2007 року. Засуджена свою вину визнала повністю.

Кожна людина має невід'ємне право на життя. Злочин, передбачений ст. 115 ч. 1 Кримінального кодексу України - умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років. Умисні вбивства відносяться до категорії найбільш тяжких насильницьких злочинів, тому при розгляді цієї кримінальної справи в суді брали участь двоє державних обвинувачів - заступник прокурора Сумської області Бурбика М.М. та помічник Охтирського міжрайонного прокурора Н.М.Шестірко.

Органам прокуратури, на які законом покладено розслідування кримінальних справ про вбивства, досить часто доводиться стикатися з фактами насильницького позбавлення життя людини та з'ясовувати мотиви, за яких вчинялися ці дії. Як це не дивно, але нерідко особи, які вчинили злочин, не можуть пояснити причини своїх вчинків.

Раніше судима мешканка села В'язового В., 1969 року народження, 29 грудня 2006 року прийшла разом зі своїм співмешканцем у гості до кума в село Жолоби. Допізна розпивали спиртне. Коли компанія стомилася та лягла спати, між В. та її співмешканцем виникла сварка на грунті ревнощів. Останній замахнувся - хотів вдарити, але жінка встигла першою - схопила зі столу кухонного ножа і вдарила чоловіка в груди. Удар ножем прийшовся у життєво важливі органи - легені та серце. Від удару чоловік упав на диван, поскаржився, що йому зле і невдовзі помер. Жінка намагалася привести його до тями, робила штучне дихання, проте було вже пізно. Коли стало зрозуміло, що людина померла, вона злякалася, розбудила господаря помешкання і почала вмовляти аби той підтвердив у міліції, що її співмешканець вкоротив собі життя власноруч. Той відмовився і наполіг, що слід говорити правду. Після чого вона пішла у В'язове і звідти зателефонувала до чергової частини Охтирського міськрайвідділу.

Обоє - і засуджена, і її жертва були п'яні. Медично-токсикологічне дослідження крові загиблого показало концентрацію етилового спирту в крові - 3,53 %. Така, концентрація етилового спирту свідчить про тяжку ступінь алкогольного сп'яніння.

Серед обставин, що зумовлюють скоєння умисних вбивств, значне місце посідають саме алкоголізм, пияцтво, негаразди у побуті, розпуста. Поведінка людини, яка перебуває у стані сп'яніння, майже завжди обумовлена не тільки безпесереднім впливом алкоголю, а й іншими факторами, пов'язаними з вихованням, звичайною поведінкою, психологією і моральністю. Стан алкогольного сп'яніння та обумовлені ним процеси у психіці можуть стати безпосередньою причиною вчинення умисного вбивства.

Винну покарано. Але ніяка кара не поверне життя людини, що так безглуздо загублено.

О.Більченко, старший помічник Охтирського міжрайонного прокурора

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg