Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow ПОРЯДОК
ПОРЯДОК Печать
Автор Редактор   
17.05.2007 г.

П О Р Я Д О К
прийняття рішень про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги виконавчим комітетом Охтирської міської ради

Обговорить можно тут или на сайте городской администрации www.misto.okhtyrka.net

Повідомлення про оприлюднення регуляторного акту

Проект рішення сесії Охтирської міської ради „Про затвердження Порядку прийняття рішень про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги виконавчим комітетом Охтирської міської ради” унеможливлює виникнення порушень діючого законодавства підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг при встановленні або погодженні тарифів на житлово-комунальні послуги.

Зауваження та пропозиції надсилаються на адресу розробника проекту - управління житлово-комунального господарства (42700, м. Охтирка, вул. Чкалова, 27а).

Оприлюднення проекту регуляторного акту та відповідного аналізу регуляторного впливу здійснено в мережі Інтернет на сторінках сайтів:

- офіційному сайті Охтирської міської ради - http://www.misto. o khtyrka. net ;

- АМУ - Діалог (м. Охтирка) - http :// www . auc / org . ua / okhtyrka / ;

- Охтирському Порталі - http://www. o khtyrka. net ;

Зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб та їх об’єднань, приймаються у письмовій формі протягом місяця з дня оприлюднення зазначеного проекту регуляторного акту.


Додаток

до рішення ______ сесії

Охтирської міської ради

від __________ № _____

П О Р Я Д О К

прийняття рішень про встановлення або погодження

тарифів на житлово-комунальні послуги

виконавчим комітетом Охтирської міської ради

1. Цей Порядок визначає процедуру прийняття виконавчим комітетом Охтирської міської ради рішень про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, які надаються підприємствами (організаціями) комунальної власності, та погодження тарифів на зазначені послуги підприємствам (організаціям), які не належать до комунальної власності, в тому числі об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків.

2. Цей Порядок поширюється на суб’єктів господарювання всіх форм власності, які є виконавцями або виробниками таких видів житлово-комунальних послуг:

2.1. Послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для населення. При цьому перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затверджується виконавчим комітетом міської ради за поданням виконавця/виробника послуг.

2.2. Послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення, бюджетних установ, інших споживачів.

2.3. Послуги з транспортування та постачання теплової енергії, а також тарифів на теплову енергію (централізоване опалення) з урахуванням затвердженого НКРЕ тарифу на виробництво теплової енергії, та постачання і підігрів гарячої води для населення, бюджетних установ, інших споживачів.

2.4. Послуги з вивезення та утилізації твердих побутових і негабаритних відходів та рідких нечистот для населення, бюджетних установ, інших споживачів.

2.5. Послуги з технічного обслуговування ліфтів.

При цьому рішення про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги, які надаються для інших споживачів (суб’єктів господарювання), є регуляторним актом та потребують проведення регуляторної процедури відповідно до Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

3. Виконавчий комітет міської ради розглядає проекти рішень про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги в наступних випадках:

3.1. Для суб’єктів господарювання, що діють як виконавці/ виробники житлово-комунальних послуг та мають встановлені або погоджені тарифи на зазначені послуги – у разі невідповідності чинних тарифів розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво внаслідок:

- зростання цін на матеріально-технічні ресурси;

- зміни рівня мінімальної заробітної плати;

- зміни обсягів надання послуг;

- зміни організаційно-правової форми підприємства;

- затвердження в установленому порядку довгострокової цільової програми розвитку та технічного переоснащення підприємства, яка вимагає додаткових інвестицій;

- інших факторів, що призводять до об’єктивної необхідності перегляду рівня тарифів на житлово-комунальні послуги.

Суб’єкти господарювання незалежно від форм власності, які виконують/виробляють житлово-комунальні послуги, проводять економічний аналіз фактичних витрат на виробництво житлово-комунальних послуг щодо їх відповідності економічно обґрунтованому рівню витрат та розміру тарифів, що діють.

Під час проведення економічного аналізу досліджується відповідність фактичних якісних та кількісних показників, що характеризують виробництво житлово-комунальних послуг, нормативним, а також вартісних (за визначеними в установленому порядку статтями витрат) – економічно обґрунтованим витратам.

У разі встановлення під час проведення економічного аналізу відхилення економічно обґрунтованого рівня витрат на виробництво житлово-комунальних послуг від діючого тарифу (з урахуванням отриманого протягом року відшкодування з місцевого бюджету різниці між затвердженим розміром тарифу та економічно обґрунтованими витратами) виконавці/виробники мають право звернутися до виконавчого комітету щодо перегляду цін/тарифів на житлово-комунальні послуги в установленому законодавством порядку.

3.2. Для суб’єктів господарювання, які вперше розпочали виконувати або виробляти житлово-комунальні послуги в місті та не мають встановлених або погоджених тарифів на ці послуги.

4. Для встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги суб’єкти господарювання надають комплект таких документів (в двох примірниках):

4.1. На послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, виробництва, транспортування, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, послуги з вивезення побутових відходів, технічного обслуговування ліфтів:

- лист на ім’я міського голови щодо обґрунтування необхідності зміни цін/тарифів;

- письмовий висновок Державної інспекції з контролю за цінами або територіального органу Державної інспекції з контролю за цінами щодо економічно обґрунтованих планових витрат на відповідні послуги;

- розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво житлово-комунальних послуг, виконані відповідно до Порядку формування тарифів, визначеного Кабінетом Міністрів України на кожний вид житлово-комунальних послуг.

4.2. На послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій:

- лист на ім’я міського голови щодо обґрунтування необхідності зміни цін/тарифів;

- письмовий висновок Державної інспекції з контролю за цінами або територіального органу Державної інспекції з контролю за цінами щодо економічно обґрунтованих планових витрат на відповідні послуги по одному будинку з групи будинків (з ліфтами, без ліфтів та невпорядковані);

- розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво послуг, виконані відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 року № 560;

- річний план виробництва житлово-комунальних послуг на підставі фактичного та прогнозованого обсягу надання послуг з урахуванням техніко-економічних факторів;

- стандарти, нормативи, норми, технологічні регламенти щодо виробництва житлово-комунальних послуг;

- розрахунок планових витрат з операційної діяльності виробництва житлово-комунальних послуг із техніко-економічним обґрунтуванням статей витрат;

- розрахунок планових адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат із техніко-економічним обґрунтуванням статей витрат;

- розрахунок планових фінансових витрат, пов’язаних з основною діяльністю;

- копії договорів із сторонніми організаціями, укладених для забезпечення основної діяльності;

- розрахунок витрат, пов’язаних із сплатою податку на прибуток.

5. Документи реєструються виконавчим комітетом міської ради та надаються протягом 2-х робочих днів для перевірки в управління житлово-комунального господарства та управління економіки та інвестиційної політики міської ради.

6. Управління економіки та інвестиційної політики та управління житлово-комунального господарства Охтирської міської ради розглядають документи у такому порядку:

6.1. На послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій:

6.1.1. Управління житлово-комунального господарства протягом десяти робочих днів з дати отримання документів перевіряє розрахунки тарифів на відповідність їх вимогам законів України, стандартів, нормативів, норм, порядків, правил та інших нормативних документів у сфері житлово-комунальних послуг.

6.1.2. Управління економіки та інвестиційної політики протягом десяти робочих днів з дати отримання документів перевіряє розрахунки тарифів на відповідність їх вимогам Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 року №560.

6.1.3. У разі виявлення помилок в розрахунках тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій та необхідності отримання додаткової інформації, управління житлово-комунального господарства та/або управління економіки та інвестиційної політики письмово повідомляють про це виконавця/виробника житлово-комунальних послуг. Виконавець/виробник житлово-комунальних послуг протягом п’яти робочих днів з дня одержання листа із зауваженнями надає відповідному управлінню необхідну інформацію.

6.1.4. Після отримання додаткової інформації від виконавця/виробника послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій виконавчі органи міської ради здійснюють наступні заходи:

- управління економіки та інвестиційної політики протягом трьох робочих днів з дати одержання додаткової інформації надає управлінню житлового-комунального господарства висновки щодо відповідності розрахунків тарифів вимогам Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 року №560.

- управління житлово-комунального господарства на підставі висновків управління економіки та інвестиційної політики, а також власних висновків щодо відповідності розрахунків тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій вимогам законів України, стандартів, нормативів, норм, порядків, правил та інших нормативних документів у сфері житлово-комунальних послуг, готує протягом п’яти робочих днів проект рішення виконавчого комітету міської ради про встановлення або погодження тарифів на відповідні види житлово-комунальних послуг та доводить його до відома споживачів.

6.2. На послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, виробництва, транспортування, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, послуги з вивезення побутових відходів, а також технічного обслуговування ліфтів:

6.2.1. Управління житлово-комунального господарства міської ради на підставі висновків Державної інспекції з контролю за цінами в Сумській області або територіальному органу Державної інспекції з контролю за цінами готує протягом трьох робочих днів проект рішення виконавчого комітету міської ради про встановлення або погодження тарифів на відповідні види житлово-комунальних послуг та доводить його до відома споживачів.

7. Проект рішення про встановлення або погодження тарифів доводиться до відома споживачів таким чином:

7.1. Населенню (крім об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) та бюджетним установам - управління житлово-комунального господарства забезпечує проведення процедури консультацій з громадськістю:

- оприлюднення через засоби масової інформації проекту відповідного рішення;

- публічне громадське обговорення, яке передбачає організацію і проведення:

1) конференцій, семінарів, форумів, громадських слухань, «круглих столів», зборів, зустрічей з громадськістю, громадських приймалень;

2) теле- або радіодебатів, дискусій, діалогів, інтерв’ю та інших передач теле- і радіомовлення, Інтернет-конференцій, телефонних «гарячих ліній», інтерактивного спілкування в інших сучасних формах.

Форми та способи проведення консультацій з громадськістю визначаються виконавчим комітетом Охтирської міської ради за пропозицією громадської ради.

В разі необхідності, проводиться вивчення громадської думки.

Строк організації і проведення консультацій з громадськістю щодо обговорення проекту рішення не повинен бути меншим ніж один місяць, але в будь-якому випадку, не повинен перевищувати 45 днів.

7.2. Іншим споживачам – проводиться процедура оприлюднення відповідно до Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” у наступному порядку:

- управління житлово-комунального господарства (розробник проекту) розміщує в друкованих засобах масової інформації або на офіційній сторінці міської ради в мережі Інтернет повідомлення про оприлюднення проекту відповідного регуляторного акту, проект регуляторного акту (рішення про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги) разом із відповідним аналізом регуляторного впливу;

- всі зауваження та пропозиції щодо проекту регуляторного акту та відповідного аналізу регуляторного впливу від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом 31 дня з дня оприлюднення проекту регуляторного акту.

За результатами розгляду зазначених зауважень та пропозицій управління житлово-комунального господарства може повністю чи частково врахувати їх або мотивовано відхилити.

Строк проведення заходів з оприлюднення проекту регуляторного акту та відповідного аналізу регуляторного впливу не повинен перевищувати 45 днів, у т.ч.:

- строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції – 31 день з дня оприлюднення проекту;

- проведення організаційних заходів щодо підготовки аналізу регуляторного впливу і розгляду отриманих зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань – 14 днів.

7.3. Рішення про встановлення тарифів, прийняте загальними зборами членів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків доводиться до відома мешканців та співвласників будинків в порядку, передбаченому Статутом об’єднання.

8. Проекти рішень про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги, доведені до споживачів відповідно до п.п.7.1, 7.2, 7.3 цього Порядку, після розгляду всіх зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, вносяться управлінням житлово-комунального господарства на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Виконавчий комітет міської ради приймає відповідне рішення про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги або мотивовано відхиляє проект рішення та повертає його до управління житлово-комунального господарства на доопрацювання.

9. Прийняті виконавчим комітетом рішення про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення в одному з місцевих друкованих засобів масової інформації, якщо виконавчим комітетом не встановлено більш пізній строк введення цих рішень в дію.

У разі зміни вартості житлово-комунальних послуг виконавець/виробник не пізніше ніж за 30 днів повідомляє про це споживача з визначенням причин зміни вартості та наданням відповідних обгрунтувань з посиланням на погодження відповідних органів.

Управлінням житлово-комунального господарства міської ради додатково надається інформація про прийняті рішення з питань встановлення або погодження тарифів в мережі Інтернет на сторінках офіційного сайту міської ради протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення.

10. Розрахунки розміру тарифів з розшифровками всіх статей витрат зберігаються в управлінні житлово-комунального господарства міської ради та у виконавців/виробників житлово-комунальних послуг і надаються для ознайомлення споживачам послуг в адміністративних приміщеннях зазначених підприємств, установ, організацій. На вимогу споживачів житлово-комунальних послуг, посадові особи зазначених підприємств, установ, організацій надають письмові або усні пояснення щодо розрахунків тарифів.

11. Суб’єкт господарювання щоквартально надає управлінню житлово-комунального господарства та управлінню економіки та інвестиційної політики звіт про рівень відшкодування споживачами вартості житлово-комунальних послуг та рівень фактичної рентабельності на житлово-комунальні послуги, а також управлінню житлово-комунального господарства в термін до 1 березня року, наступного за звітним, інформацію про рівень витрат, обсяги та напрями використання прибутку, реалізації відповідних місцевих програм.

Управління житлово-комунального господарства узагальнює зазначену інформацію та, у разі необхідності, вживає заходів щодо усунення виявлених недоліків або ініціює прийняття відповідних рішень міською радою та її виконавчим комітетом.

Секретар міської ради В.І.Попович


Проект рішення сесії Охтирської міської ради

Про затвердження Порядку прийняття рішень про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги виконавчим комітетом Охтирської міської ради

На виконання рішення робочої групи Сумської обласної ради по вивченню цін і тарифів на житлово-комунальні послуги від 23.10.2006 року та рекомендацій Сумського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 23.10.2006 року №01-26/2356, керуючись постановою КМУ від 27.02.2007 р. № 297 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», наказом Міністерства Економіки України від 07.03.2007 року № 67, п. 4 ч. 1 статті 30 Закону України „Про житлово-комунальні послуги” та ч. 3 статті 52 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада вирішила:

1. Затвердити Порядок прийняття рішень про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги виконавчим комітетом Охтирської міської ради (додаток).

2. Зобов’язати підприємства усіх форм власності дотримуватись зазначеного Порядку при поданні на розгляд виконавчому комітету розрахунків економічно обґрунтованих витрат на надання послуг для встановлення або погодження тарифів на ці послуги.


Аналіз регуляторного впливу проекту рішення сесії Охтирської міської ради

Про затвердження Порядку прийняття рішень про встановлення або погодження тарифів на житлово-комунальні послуги виконавчим комітетом Охтирської міської ради

Визначення проблеми

Цей Порядок визначає процедуру прийняття виконавчим комітетом Охтирської міської ради рішень про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, які надаються підприємствами (організаціями) комунальної власності, та погодження тарифів на зазначені послуги підприємствам (організаціям), які не належать до комунальної власності в тому числі об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків.

Проблема в необхідності перегляду діючих тарифів на житлово-комунальні послуги полягає в недостатньому відшкодуванні фактичних витрат на виробництво цих послуг .

Обґрунтування потреби державного регулювання

Якщо діючі тарифи на житлово-комунальні послуги не відповідають фактичним витратам на виробництво послуг, як наслідок, підприємство відчуває нестачу у власних обігових коштах, в результаті чого зростає заборгованість перед кредиторами, не своєчасно проводиться оплата за енергоносії, затримується виплата заробітної плати, залишається непокритими цілий ряд інших витрат. Така ситуація ставить під загрозу стабільність забезпечення належного рівня споживачів міста житлово-комунальними послугами, а також спричинить неможливість своєчасного погашення податкових платежів та ставить під сумнів можливість виконання запланованих заходів підприємств – надавачів житлово-комунальних послуг до роботи в осінньо-зимовий період.

Обґрунтування неможливості розв’язання проблеми за допомогою діючих регуляторних актів

Визначення альтернативних способів досягнення цілей

У разі прийняття даного регуляторного акту буде виключена можливість виникнення порушень діючого законодавства підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг.

Механізм і заходи, які забезпечать розв’язання проблеми

Приведення тариф ів на житлово-комунальні послуги до економічно обгрунтованого рівня та погодження їх викон авчим комітетом Охтирської міської ради..

Проект рішення про встановлення або погодження тарифів доводиться до відома споживачів таким чином:

- населенню (крім об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) та бюджетним установам - управління житлово-комунального господарства забезпечує організацію і проведення публічного громадського обговорення проекту рішення відповідно до рішення виконавчого комітету Охтирської міської ради від 30.03.2005р. № 99 „Про громадську раду при виконкомі міської ради”.

У разі погодження розрахунків тарифів, такі тарифи, починаючи з дати опублікування в місцевих газетах, вважаються тарифами, встановленими у відповідності до вимог статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» .

Довести, що вигоди виправдовують відповідні витрати

Запровадження даного регуляторного акта не потребує витрат , а суб’єкти господарювання матимуть можливість відшкодовувати фактичні витрати на виробництво та надання житлово-комунальних послуг за рахунок самодостатніх тарифів.

Оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторнрго акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи місцевого самоврядування, юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги

Впровадження та виконання вимог запропонованого регуляторного акта не вимагає від суб'єктів господарювання ніяких додаткових витрат.

Оцінка ризику впливу зовнішніх чинників

На запропонований регуляторний акт можуть вплинути зміни в чинному законодавств і.

Обгрунтування строку чинності регуляторного акта

Акт приймається на необмежений строк і буде переглянутий у разі потреби.

Показники результативності регуляторного акта

Підвищення рівня задоволеності споживачів якістю наданих послуг за рахунок самодостатніх тарифів.

Визначення заходів по відстеженню результативності регуляторного акта в разі його прийняття

Базове відстеження буде здійснено до дня набрання чинності цим регуляторним актом.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg