Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow Що буде з врожаєм?
Що буде з врожаєм? Печать
Автор Вишневий цвіт   
28.01.2007 г.
Зниження температури у кінці цього тижня та на початку лютого може звести нанівець усі надії на гарний врожай.
До цього часу, незважаючи на незвичайні для нашої місцевості погодні умови, прогнози були гарними.
З огляду на порівняно гарний стан посівів озимих культур перед зимовим періодом, аналітичний центр “Украгроконсалт” прогнозував підвищення їхнього виробництва в Україні, у порівнянні з торішніми показниками, на 4 834 тис. т. - на 28% Це підвищення пов’язане з розширенням посівних площ під озимими на 1,24 млн. га, а також ростом середньої врожайності на 2,8 ц/га.

Підвищений попит на насіння рапсу, а також гарні погодні умови в період сівби сприяли розширенню посівів озимого рапсу в 2007/08 сезоні до 821 тис. га (06/07 рік - 418 тис. га).

У зв’язку з розширенням посівів озимих зернових культур, посівні площі ярових зернових культур трохи зменшаться, у порівнянні з торішніми показниками - на 6% до рівня 7,88 млн. га.

Валовий збір пшениці в 2007 р., за прогнозами “Украгроконсалту”, мав скласти 17,72 млн. т, що на 28% вище рівня поточного сезону.

Як сповістила Прес-служба Мінагрополітики, за повідомленням регіонів, спостережень наукових структур Української академії аграрних наук та даними Міністерства аграрної політики України на сьогодні 6,3 млн. га посівів озимих культур перебувають у доброму та задовільному стані. Втім, через погодні умови – нехарактерну для зимового періоду плюсову температуру – на деяких площах спостерігається знищення посівів мишовидними гризунами. На думку заступника міністра аграрної політики України Сергія Мельника, агрогосподарства повинні провести обробку полів від шкідників. Регіональні відділення готові задовольнити заявки сільгоспвиробників, а також надати методичну допомогу. Сергій Мельник наголосив на тому, що більшість областей вже активно проводять цю роботу. Разом з тим заступник міністра висловив впевненість у тому, що ймовірне поступове зниження температур негативно не вплине на перезимівлю озимині.

Фахівці Українського гідрометеоцентру ж рахують, що, “якщо і далі зима буде йти за весняним сценарієм, то це на врожаї не позначиться, але на його якості може відбитися”. Так сказала начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру Тетяна Адаменко.

Вона зазначила, що в даний час озимі в основному знаходяться в задовільному стані, крім локального переростання рослин у деяких регіонах.

“Зараз ми не спостерігаємо, щоб рослини були у зимовому спокої або ж активно вегетинували. Можна сказати, що вони знаходяться між сном і реальністю”, - сказала вона.

За її словами, оскільки рослини продовжують використовувати живильні речовини, вони стають більш вразливими, що може позначитися на озимих у випадку безсніжної холодної погоди, додала Адаменко.

Але до весни ще далеко, і погода може ще змінюватись. Після тимчасового похолодання за прогнозами синоптиків температура у лютому знов має стати плюсовою. Але напевно сіноптики нічого сказати не можуть.

Короткий прогноз (на строк від 3 до 7 днів) дозволяє розрахувати погоду з точністю до 95-97%. А от далі наука поки подивитися не дозволяє - різко збільшується кількість погрішностей, і довгострокові прогнози дуже приблизні». Таким чином, «гарантія на погоду» зараз дійсна не далі 7 лютого, і суворі пророкування про лютневу холоднечу можуть як збутися, так і не збутися.

Тим часом незвичайне потепління цього року може відбутися не тільки в Україні, але й в усьому світі. Про це заявляють фахівці з метеорологічної служби Великобританії - по їхніх прогнозах, середньорічна температура в 2007 році буде на 0,5 градуса вище звичайних 14 градусів по Цельсию. Якщо це відбудеться, то буде побитий рекорд самого жаркого року в історії Землі - 1998-го.

Але для нашіх робітників села зараз більш важливі не рекорди, а друге питання - наскільки знизиться температура та чи буде сніг, щоб прикрити озимину. І тому селянам, як і століття тому, доводиться розраховувати як на свої зусилля, так і на Господа, а також на підтримку держави, якщо сітуація стане дійсно скрутною.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg