Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Події arrow ФАТАЛЬНІ НАСЛІДКИ ПИЯЦТВА
ФАТАЛЬНІ НАСЛІДКИ ПИЯЦТВА Печать
Автор Город А   
11.05.2006 г.
Тяжкі кримінальні злочини, що тягнуть за собою смерть людини, досить часто виникають на ґрунті зловживання алкоголем, як наслідок аморальної, неправомірної поведінки людей у суспільстві та, зокрема, у сімі Такі приклади, на жаль, не поодинокі.
19 квітня 2006 року Охтирським міськрайонним судом розглядалася кримінальна справа відносно громадянина І., 1985 р.н., який обвинувачувався у злочині, передбаченому частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України - заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого.

В ході судового слідства вина підсудного була доведена: допитано свідків, вивчено письмові докази, які об'єктивно підтверджують злочин, підсудний визнав себе винним. Результати судового розгляду такі - суд, відповідно до вимог закону, врахувавши обставини злочину, зокрема неправомірну поведінку потерпілого, призначив підсудному покарання нижче від найнижчої межі - 5 років позбавлення волі.

Що ж передувало вирокові суду, які події привели людину на лаву підсудних?

1996 року, звільнившись з місць позбавлення волі, неодноразово судимий Т., став мешкати у с. Хухрі з жінкою, яка мала двох синів: 1985 та 1983 р.н. Жили однією сім'єю, проте подружніх стосунків офіційно не реєстрували. 1998 року народився меншенький син. Весь час Т. зловживав спиртними напоями, не працював, знущався над дружиною та дітьми, бив їх, чим попаде під руки, погрожував, виносив з дому речі, продукти та гроші. Жінка скаржилася дільничному, на що І не зважав і продовжував знущатися'з рідних та пропивати майно. В родині постійно виникали конфлікти.

Трагедія сталася 11 січня по обіді, коли один із синів повернувся додому напідпитку. Малий братик вкотре поскаржився старшому, що батько знову ображав та бив його. У чоловіка, як кажуть, накипіло. Щоб помститися за брата та за всі знущання над рідними, він почав бити І, виштовхав його з хати на вулицю і там продовжував бити. Від ударів Т. упав на землю, а він схопив його за одяг і бив головою об цегляні сходинки. Коли потерпілий знепритомнів, І. переніс його в будинок, поклав у ліжко, і сам пішов спати.

Увечері додому повернулась мати, викликали фельдшера, проте було вже запізно, побитий чоловік помер.

Органами досудового слідства злочин було кваліфіковано за ч. 1 ст. 115 КК України, проте в ході судового слідства прокурор змінив обвинувачення відповідно на ч.2 ст. 121 КК України, оскільки підсудний спричинив умисні тілесні ушкодження, небезпечні в момент заподіяння, що зумовило смерть потерпілого.

В судовому засіданні І. показав, що не мав наміру позбавляти вітчима життя, бив його з метою помститися за знущання. Потерпіла - його мати - прохала сурово його не карати, що і було взято судом до уваги при визначенні покарання.

Виступаючи державним обвинувачем у суді, маючи значну прокурорську практику, доводиться констатувати: пияцтво руйнує сім'ї, нівечить долі, призводить до фатальних наслідків.

О.Більченко,
державний обвинувач,
старший помічник Охтирського міжрайонного прокурора

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg