Головна arrow Наш сайт arrow Бібліотека arrow Разные книги arrow Бельтайн
Бельтайн Печать
Автор Редактор   
27.04.2006 г.
Бельтайн (Beltaіne) - веселе багаття - 1 травня
Бельтайн знаменує початок літа. Цей час вважали воротами між світами. Період від Бельтайна до Самайна - an ghіran mor, "велике сонце". Вважалося , що в цей час навстіж відкриті двері в Інший світ, і тим, хто встане рано зранку, нерідко дістаються дарунки сидів (sіdhe) - народу, що живе в Іншому світі. Бельтайн - це час знаходження сил і здійснення бажань. Кельтське Свято Квітів.

Це свято весни, любові, квітів. Присвячений кельтським богам: Беленосу, Флорі, Блодеуведду.
Друге вогненне свято. Велике свято родючості, протилежна сторона Самайна. Бельтайн є торжеством земного буття. У Колі Року - другє по значенню свято. День багать, вогню. Бельтайн - це свято травня, день, коли вибирається Травнева Королева. Вона єдина з усього кола повинна носити зелений одяг на свято, щоб показати свою повагу лісовим духам. Інші учасники свята не можуть вдягати одяг зеленого кольору , але їм дозволяється носити зелені стрічечки, наприклад, уплітаючи їх у вінки.
Бельтайн не такий серйозний і урочистий, як Самайн; він славиться своїми веселощами, піснями і танцями.
У Бельтан випускали з хлівів худобу , щоб вона, нарешті, покуштувала свіжої весняної трави. Череди й отари проганяли між двох вогнів, щоб очистити їх від будь-яких хвороб.

Ніч на перше травня - це шлюбна ніч Бога і Богині. Люди, що славлять молодих, запалюють багаття. У цю ніч священний вогонь дає сили, рятує від хвороб, зціляє сум. Усе, що почато зараз, принесе плоди. Ніч Багать відкриває час любові. Ми прикрашаємо будинок свіжою, юною зеленню. Маленький Народець залишає свої зимові притулки і приходить танцювати з нами до наших багать. Гарне багаття, жаркий вогонь - виходить, Маленький Народець буде з задоволенням доглядати за вашим садом-городом, подбає, щоб не хворіли домашні тварини. Родючість року зароджується в цю ніч- ніч Багать.

Ніч Бельтайн - свято любові. Тому багато ритуалів цієї ночі зв'язані з родючістю. Крім того, це ніч священного вогню, у якому згоряє старе і народжується нове . У весняні багаття кидають старі зламані речі, негідні до переробки, зношений одяг, сміття, що по весні вимітають із дворів і хліва, залишки торішньої трави і листя, що вигрібають із садів.

Ті , хто бажає міцного шлюбу, плетуть вінки зі свіжих зелених гілок і перших квітів і пропонують вінок тому (тій ), з ким хочуть жити разом. Прийняти вінок і надягти його - виходить, прийняти пропозицію .

Звичаї: зведення Травневої Тичини, запалювання багать, стрибки через вогонь, танці дівчат, збір квітів, бенкети, обрання шлюбів . Символи: Травнева Тичина , блідо-жовтий нарцис, сонце. Священна їжа: солодкі продукти, фрукти, мед, торти, булочки. Пахощі : бузок, вереск, квіти яблуні. Священне дерево святкування - терн, дерево Бранна. Трави свята - папороть, коріандр, алтей, кропива, майоран. Використовують сушені ягоди терну, глоду і кизилу.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg