Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Обговорення проекту
Обговорення проекту Печать
Автор Редактор   
17.01.2006 г.
На обговорення юридичних та фізичних осіб, мешканців міста Охтирки виноситься проект Додатку до рішення сесії Охтирської міської ради "Про затвердження Порядку вирішення питань, пов'язаних із самочинним будівництвом». Зауваження та пропозиції надсилайте на адресу: м. Охтирка, вул Леніна, 13 (відділ архітектури та містобудування), вул. Жовтнева, 11 (каб. №7).

ПОРЯДОК
ВИРІШЕННЯ ПИТАНЬ, ПОВ'ЯЗАНИХ ІЗ
САМОЧИННИМ БУДІВНИЦТВОМ

І.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Цей Порядок регулює процедуру вирішення питань, пов'язаних з самочинним будівництвом на території міста Охтирки, з метою визначення можливості збереження самочинного будівництва, надання земельних ділянок під самочинно збудовані об'єкти та будівництво яких розпочато самочинно.

1.2.Порядок поширюється на всі підприємства, установи та організації, всіх суб'єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб, а також громадян, які здійснили або здійснюють самочинне будівництво на території міста (надалі-забудовники).

2. НАДАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК
ПІД НЕРУХОМЕ МАЙНО, ЯКЕ САМОЧИННО ЗБУДОВАНО АБО САМОЧИННО РОЗПОЧАТЕ БУДІВНИЦТВОМ

2.1. Якщо забудовник не є власником або користувачем земельної ділянки, на якій здійснено (здійснюється) самочинне будівництво, забудовник може звернутися із заявою (клопотанням) до Охтирської міської ради з проханням про збереження об'єкту та надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки для закінчення будівництва (у разі незавершеного будівництва) або для експлуатації об'єкту (у разі вже закінченого будівництва) та зобов'язання забудовника нести всі витрати та ризики, пов'язані з оформленням самочинного будівництва, та відсутність у забудовника жодних вимог про відшкодування збитків, пов'язаних із можливою відмовою у збереженні об'єкта, який самочинно збудовано або будівництво якого розпочато самочинно, та відмовою у наданні міською радою дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки (наданні земельної ділянки в оренду) під таким об'єктом .

2. 2. Заява (клопотання) подається на ім'я Охтирського міського голови, який розглядає та направляє її (його) для подальшого розгляду до Охтирського управління земельних ресурсів .

2.3. Управління земельних ресурсів попередньо розглядає подану заяву (клопотання) та запитує у забудовника:

2.3.1. установчі документи (для юридичних осіб, суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб) або паспортні дані громадян:

2.3.2 документи, які підтверджують притягнення забудовника до відповідальності за порушення містобудівного та земельного законодавства;

2.3.3 предпроектні матеріали – ескізний проект, містобудівне обгрунтування, технічний висновок спеціалізованої проектної організації, яка має відповідний дозвіл, щодо відповідності стану будівельних конструкцій державним будівельним нормам та правилам, з зазначенням відсотку готовності об’єкту та можливості подальшої експлуатації (або продовження будівництва) самочинно збудованого (розпочатого будівництвом) об'єкту. Ці матеріали забудовник замовляє за власний рахунок;

2.3.4 висновки державних служб нагляду відносно відповідності
об'єкта вимогам санітарних, пожежних, містобудівних будівельних та екологічних норм і правил, які отримує забудовник самостійно та за власний рахунок на основі предпроектних матеріалів – ескізного проекту, містобудівного обгрунтування ;

2.3.5 висновок містобудівної ради щодо можливості збереження самочинно збудованого об ’ єкта .

2.4.3азначені у пункті 2.3, 2.3.1, 2.3.2, 2.3.3, 2.3.4, 2.3.5, документи забудовнику необхідно надати до управління земельних ресурсів у термін до 3-х місяців з дня надходження заяви (клопотання) до Охтирської міської ради.

У випадку ненадання забудовником необхідних документів до управління земельних ресурсів у зазначений строк, заява (клопотання) залишається без розгляду, про що повідомляється забудовнику управлінням.

2.5.Управління земельних ресурсів після отримання та
аналізу усіх наданих забудовником документів подає їх на розгляд постійно діючої депутатської комісії Охтирської міської ради з питань архітектури, будівництва, регулювання земельних відносин, охорони навколишнього середовища.

У разі невідповідності об'єкту встановленим державним будівельним, протипожежним, санітарним та іншим нормам і правилам, управління земельних ресурсів і відділ архітектури та містобудування готують висновок про неможливість збереження самочинно збудованого (розпочатого будівництвом) об'єкта та вносить це питання на розгляд постійно діючої комісії Охтирської міської ради з питань архітектури, будівництва, регулювання земельних відносин, комунального господарства, охорони навколишнього середовища.

2.6. Постійна депутатська комісія Охтирської міської ради з питань архітектури, будівництва, регулювання земельних відносин, охорони навколишнього середовища розглядає надані управлінням земельних ресурсів і відділом архітектури та містобудування матеріали. До роботи в комісії можуть запрошуватися , представники управління земельних ресурсів, природоохоронних і санітарно-епідеміологічних органів, відділу архітектури, органів пожежного нагляду, управління житлово - комунального господарства Охтирської міської ради, комунального підприємства «Охтирське міське БТІ».

На засідання комісії обов'язково має бути запрошений забудовник або його уповноважений представник, а також депутат міської ради, на території виборчого округу якого знаходиться об ’ єкт самочинного будівництва.

2.7. Постійна депутатська комісія Охтирської міської ради з питань архітектури будівництва, регулювання земельних відносин, охорони навколишнього середовища за результатами розгляду представлених управлінням земельних ресурсів і відділом архітектури та містобудування матеріалів приймає щодо кожного об'єкту містобудування одне з наступних рішень:

а) шодо можливості надання земельної ділянки і збереження самочинно збудованого об'єкту (або завершення самочинно розпочатого будівництва).

б) щодо можливості збереження самочинно збудованого об'єкту та визнання за територіальною громадою міста Охтирки в особі Охтирської міської ради права власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на земельній ділянці, якою відповідно до Земельного кодексу України розпоряджається Охтирська міська рада. При цьому комісія рекомендує виконавчому органу міської ради вжити заходів відповідно до діючого законодавства;

в) щодо неможливості збереження самочинно збудованого об'єкту (або завершення самочинно розпочатого будівництва) та рекомендує виконавчому органу міської ради вжити заходів щодо знесення самочинного будівництва та звільнення земельної ділянки

2. 8.У випадку прийняття комісією рішення передбаченого підпунктом «а» пункту 2.7 управління земельних ресурсів і відділ архітектури та містобудування готують проект рішення Охтирської міської ради щодо можливості збереження самочинно збудованого об’єкта та надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки для його експлуатації (у разі самочинно закінченого будівництва ) або, для завершення будівництва (у разі незавершеного самочинного будівництва).

Проект рішення виноситься на розгляд пленарного засідання
міської ради згідно із Регламентом Охтирської міської ради.

2.9.Після прийняття рішення сесії міської ради про надання дозволу

на розробку проекту відведення земельної ділянки, забудовник замовляє у землевпорядній організації, яка має. відповідну ліцензію на виконання цього виду робіт, проект відведення земельної ділянки,

Проект відведення земельної ділянки підлягає погодженню у
встановленому земельним законодавством порядку.

2.10.На підставі погодженого проекту відведення земельної ділянки

управління земельних ресурсів та відділ архітектури та містобудування готують проект рішення міської ради про надання земельної ділянки в оренду або у власність для експлуатації самочинно збудованого об'єкту (у разі закінченого будівництва) або для завершення будівництва (у разі незавершеного будівництва).

В проекті рішення міської ради обов'язково зазначається, що забудовник зобов'язаний розробити будівельний паспорт або робочий проект, та оформити у встановленому законом порядку право власності на самочинно збудований об'єкт.

Щодо об'єктів, будівництво яких розпочато самочинно та не закінчено, у проекті рішення міської ради також зазначається обов'язок розробити та узгодити робочий проект, отримати дозвіл інспекції ДАБК на продовження будівельних робіт, ввести об'єкт в експлуатацію .

2.11. Відповідно до прийнятого рішення міської ради у встановленому законодавством порядку укладається договір оренди земельної ділянки, або оформляється державний акт на право власності на земельну ділянку.

Договір оренди та державний акт про право власності на земельну ділянку підлягає державній реєстрації у встановленому законодавством порядку.

2.12. У випадку прийняття постійною депутатською комісією Охтирської міської ради з питань архітектури, будівництва, регулювання земельних відносин, охорони навколишнього середовища рішення, передбаченого підпунктом в) пункту 2.7, знесення об'єкту самочинного будівництва відбувається в порядку, передбаченому розділом 4.

3. ВИРІШЕННЯ ПИТАНЬ,
ПОВ'ЯЗАНИХ ІЗ САМОЧИННИМ БУДІВНИЦТВОМ,
ЗДІЙСНЕНИМ НА ДІЛЯНЦІ, ЩО НАЛЕЖИТЬ ЗАБУДОВНИКУ
НА ПРАВІ ВЛАСНОСТІ ЧИ КОРИСТУВАННЯ

3. Питання визнання права власності на завершені будівництвом
об'єкти, що знаходяться на земельних ділянках, які належать забудовнику на
праві власності чи користування, вирішуються в судовому порядку.

Для цього:

3.1. Якщо забудовник має належним чином оформлену земельну ділянку, на якій здійснено самочинне будівництво, він повинен надати до відділу містобудування та архітектури матеріали, передбачені пунктами 2.3, та документи які підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою для розгляду питання на засідання містобудівної ради. На містобудівній раді розглядаються об’єкти виробничого та житлово-цивільного призначення. Рішення містобудівної ради є дорадчим. Після позитивного рішення містобудівної ради матеріали готуються відділом архітектури та містобудування на розгляд Охтирського виконавчого комітету для прийняття рішення про надання згоди на оформлення правоустановлюючих документів, де вказується про необхідність розробки будівельного паспорту (для індивідуальних забудовників) та проекту для об’єктів житлово – цивільного та виробничого призначення. На основі наданих матеріалів, відділ архітектури та містобудування готує висновок до суду щодо відповідності самочинно побудованого об’єкта будівельним нормам і правилам. Після рішення суду про визнання права власності, об’єкт вводиться в експлуатацію згідно чинного законодавства.

3.2. У випадку самочинного будівництва, яке передбачує зміну цільового використання земельної ділянки, розгляд питання розглядається в порядку, визначеному підпунктом «а» пункту 2.7.

3.3. Якщо будівництво об'єкта на ділянці, що належить забудовнику, не завершено, то після прийняття рішення Охтирського виконавчого комітету про дозвіл на завершення будівництва об ’ єкту, забудовник зобов'язаний в установленому порядку розробити і погодити проектну документацію, отримати дозвіл ДАБК на продовження будівельних робіт та ввести об'єкт в експлуатацію .

4.ПОРЯДОК ВИЯВЛЕННЯ ТА ЗНЕСЕННЯ ОБ'ЄКТІВ САМОЧИННОГО БУДІВНИЦТВА.

4.1. Посадові особи виконавчих органів міської ради, інспекції ДАБК. управління житлово-комунального господарства, комунального підприємства «Охтирське міжрайонне БТІ» а також громадяни при виявленні фактів самочинного будівництва інформують про такі факти, виконавчий комітет, управління земельних ресурсів і відділ архітектури та містобудування.

4.2. Після встановлення факту самочинного будівництва керівник відділ архітектури та містобудування доручає інспекції ДАБК, а керівник управління земельних ресурсів - державному інспектору з контролю за використанням та охороною земель у встановленому порядку вжити заходів для притягнення правопорушника до відповідальності, передбаченої чинним законодавства.

4.3. Після притягнення забудовника до відповідальності управління земельних ресурсів, відділ архітектури та містобудування письмово повідомляє забудовника про вимогу протягом 30 днів добровільно знести об'єкт, збудований самочинно, та привести земельну ділянку до стану, в якому вона знаходилася до моменту забудови (цей строк може бути подовжено у випадку об'єктивної неможливості здійснити знесення в зазначений термін) та попереджає його про передбачені законом наслідки невиконання вимог припису щодо добровільного знесення об'єкта самочинного будівництва.

4.4 У випадку надання забудовником управлінню земельних ресурсів письмової відповіді на повідомлення, зазначене в пункті 4.3, в якому висловлено намір набути законних прав на земельну ділянку та об'єкт самочинного будівництва, управління земельних ресурсів вимагає у забудовника надати в строк, передбачений пунктом 2.4, документи, зазначені в пункті 2.3, 2.3.1, 2.3.2, 2.3.3, 2.3.4, 2.3.5, 2.3.6, для внесення на розгляд містобудівної ради.

4.5. У випадку невиконання забудовником вимоги про добровільне знесення об'єкта та звільнення земельної ділянки за поданням управління земельних ресурсів та відділу архітектури та містобудування, виконавчий комітет міської ради готує позов до суду про знесення об'єкту самочинного будівництва та звільнення земельної ділянки. Якщо ділянка належить забудовнику, в судовому позові зазначається вимога про знесення самочинно збудованого об ’ єкта.

У випадку прийняття судом відповідного рішення, знесення об'єкта самочинного будівництва здійснюється в порядку виконавчого провадження, визначеного законом.

4.6. Питання, пов'язані з істотним відхиленням від проекту будівництва, що суперечить суспільним інтересам, або порушує права інших осіб, а також питання, пов'язані з істотним порушенням будівельних норм та правил, вирішуються в порядку, передбаченому пунктами 5.1 та 5.2.

5. ВИРІШЕННЯ ІНШИХ ПИТАНЬ,
ПОВ'ЯЗАНИХ ІЗ САМОЧИННИМ БУДІВНИЦТВОМ

5.1. У разі істотного відхилення від проекту будівництва, що суперечить суспільним інтересам або порушує права інших осіб, або істотного порушення будівельних норм і правил, після притягнення такого забудовника до відповідальності за порушення містобудівного законодавства, інспекція ДАБК відділу архітектури та містобудування міськвиконкому.

а) пропонує забудовнику добровільно усунути за його рахунок
допущені порушення та встановлює відповідний строк для цього (приведення об'єкту містобудування у первісний стан, проведення відповідної перебудови, якщо це можливо та не порушує права інших осіб, вжиття інших заходів).

5.2. У разі невиконання у встановлені строки вказаних у підпункті а) пункту 5.1 вимог, виконавчий комітет звертається з позовом до суду про необхідність забудовнику провести знесення або відповідну перебудову об'єкту.

У випадку, якщо проведення такої перебудови є неможливим або забудовник відмовляється від її проведення, таке нерухоме майно за рішенням суду підлягає знесенню за рахунок забудовника.

5.3.Якщо забудовник вже здійснив або здійснює самочинне будівництво на земельній ділянці, що знаходиться у нього у власності чи в тимчасовому користуванні, то після притягнення його до відповідальності за порушення містобудівного законодавства забудовник зобов’язаний:

а) звернутися із заявою (клопотанням) до міськвиконкому з клопотанням про збереження об'єкту (у випадку коли будівництво завершено ) чи з проханням про надання дозволу на завершення будівництва і збереження об'єкту (у випадку, коли будівництво не завершено).

б) надати в Охтирський міськвиконком документи, передбачені пунктами 2.3.

в) отримати у відділі містобудування та архітектури висновок щодо відповідності самочинно збудованого об'єкту державним будівельним нормам та можливості збереження цього об'єкту містобудування;

г) одержати дозвіл виконкому міської ради, на завершення будівництва
(якщо будівництво не закінчено);

д) розробити та узгодити робочий проект.

е) отримати дозвіл інспекції ДАБК на завершення будівельних робіт (якщо
будівництво не закінчено);

с) пред'явити об'єкт самочинного будівництва державній приймальній комісії для прийняття в експлуатацію у встановленому законодавством порядку;

ж) у встановленому порядку оформити право власності на збудоване майно.

6.3АКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

6.1 Встановити, що міською радою відповідно до законодавства та встановленого нею порядку, вирішуються питання щодо самочинно збудованих або самочинно розпочатих будівництвом житлових будинків господарчих будівель на присадибних ділянках, наданих громадянам у власність або користування у встановленому порядку, об ’ єктів житлово-цивільного та виробничого призначення.

6.2 Вказаний перелік об'єктів самочинного будівництва, питання щодо яких вирішується міською радою є вичерпним .

Секретар ради Ю.В.Гопко

 

����������� 

 
#2 Гость 26.01.2006 15:13
Я считаю при выдаче разрешения на строительство котеджа (напрмер по ул. Коминтерна) Достаточно Обеспеченным , и просто застройщику надо ставить обязательное условие: Обеспечить вначале освещение улицы,....
При выдаче разрешения на строительство магазина в узловом месте, вначале пусть сделает пенсионерам телефонную линию..
Условие должно быть понятным, конкретным и видным для глаз граждан...а то взятки даются, разрешения выдаются, а в документах можно вагон-\"липы\" нарисовать.
 
 
#1 Гость 18.01.2006 10:11
Добрый джень!Сохраняйт е,пожалуйста,ко лорит архитектурных проектов застройки следуя гениальности предшественнико в.Они замечательно отслеживали самобытность провинциального уклада городка придавая облику мягкость, доброту, вместе с тем спокойность,упо рядоченность и где-то зажиточность.В конце-концов -самодостаточнос ть.А лепить повинции ненужные элементы якобы совдеповского \"эвростандарта\" с жуткими потугами \"макдональдства2 не стоит,друзья.Будьте разумны и бдительны.Берегите свойчудесный гродишко.Киевлянка.
 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg