Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Олена Ланіна про ковід та інші проблеми Охтирської медицини
Олена Ланіна про ковід та інші проблеми Охтирської медицини Печать
Автор Админ   
01.10.2022 г.



Начальник відділу охорони здоров'я Охтирської міської ради  Олена Ланіна розказала про ситуацію з коронавірусом та інші нагальні проблеми Охтирської медицини в умовах воєнного стану

Начальник відділу охорони здоров'я Охтирської міської ради  Олена Ланіна:

– В Охтирці стійка тенденція до зростання захворюваності на ковід. Містянам не хочеться повертатися до масочного режиму, але потрібно обирати – чи потерпіти деякі незручності чи втратити здоров’я. Той, хто завчасно провів щеплення, більш захищений. Втім про маски забувати нікому не слід.

Станом на сьогодні діагноз коронавірус підтверджений вже у 135 чол. (з них 27 дітей). Хвороба протікає у більшості пацієнтів без ускладнень. 109 лікуються вдома під наглядом сімейних лікарів, 26 – у стаціонарі.

Це в старому інфекційному відділенні?

– У нас є 60 інфекційних ліжок, які на сьогодні розташовані у  в терапевтичному відділенні. Лікарня має можливість збільшити кількість ліжок до 130 за рахунок залучення інших відділень, але хочеться вірити, що містяни дослухаються порад і не порушуватимуть протиепідемічних вимог. Тоді згадані заходи не знадобляться. 

З похолоданням було прийнято рішення відмовитися від використання «старого» інфекційного відділення, бо там, (на відміну від інших приміщень лікарні) проблема з опаленням.

Міськрада направила кошти на будівництво котельнь. А саме: котельня на щепі, яка обслуговуватиме ЦРЛ та котельня на газу для педіатричного відділення. Вони майже готові. Будувати для інфекційного відділення окрему котельню недоцільно. Бо все-таки  будівля дуже проблемна, використовується з позаминулого віку. Раціонально перевести відділення в більш відповідне приміщення.

У старої «інфекції» ж не тільки проблеми з опаленням…

– Там багато проблем. Опалення, водопровід, каналізація, електромережі… Ми усі їх добре знаємо, і добре розуміємо дискомфорт з яким вимушені миритися пацієнти. Якби не війна – до цього питання вже ніколи б не поверталися б. 

В грудні минулого року відбувся тендер, в січні укладений договір на проектування нового інфекційного відділення. Були і гроші, і можливість переобладнати сусідню будівлю під інфекційне відділення, але зараз ця, і не тільки ця справа, поставлені на паузу. Перерахування коштів заблоковано 590-ою Постановою Кабміну про перелік пріоритетних видатків бюджетів. Тому виходитимемо з ситуації поки таким чином. 

Які ще нагальні проблеми у Охтирської медицини і що робиться для їх вирішення?

– Ремонти, обладнання – все це потрібно. Зараз відновлюємо амбулаторію сімейної медицини в мкр. Дачний, яка постраждала від бомбардувань. В цьому мікрорайоні варто мати лікарів поруч. 

Частину коштів на ремонт виділила міськрада, деякі робіт проводиться за рахунок благодійників. 

Також міськрада профінансувала закупівлю комплекту обладнання для артроскопії, яке надасть можливість впроваджувати в роботу новітні методи лікування ортопедичних патологій. Ми думаємо, як розширити кількість послуг. Вперше в Охтирці вже провели операцію на хребті. 

Постійно шукаємо можливість залучити благодійну допомогу, співпрацюємо с Червоним Хрестом і іншими подібними організаціями. Попри воєнний стан намагаємося не стояти на місці, розвиватися. Але проблеми, які тягнуться ще з мирного часу, у воєнний вирішувати набагато складніше.

Андрій Міхєєв 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg