Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Що потрібно знати про ЗНО з української мови в 2022 році - складнощі та нюанси
Печать
23.09.2022 г.

Що потрібно знати про ЗНО з української мови в 2022 році - складнощі та нюанси 

В 2022 році випускники шкіл, ліцеїв та гімназій здавали випускні іспити з української мови та інших предметів з в дуже нетипових умовах. Через війну класичне ЗНО було скасоване. Замість нього випускники онлайн проходили НМТ – національний мультипредметний тест. В нього увійшли завдання з 3-х основних предметів: математики, історії та української мови. Цікаво, що питання по літературі в НМТ не були включені. Складні та стресові умови не завадили випускникам здати іспит та отримати досить гарні результати. Максимальний бал з української мови (200) цьогоріч отримали 2852 учня. Для порівняння, в 2021 р., коли були традиційне ЗНО, такий результат був у 5 школярів, а в 2020 р. – у 8.



Особливості складання завдань до НМТ

Національний мультипредметний тест в 2022 році складав 60 завдань. Для кожної дисципліни було передбачено 20 питань, які охоплювали всю шкільну програму. 

Складають завдання група спеціалістів – працівники вузів України (кандидати та доктора наук, викладачі). Їх прізвища – це конфіденційна інформація, більше того, щорічно склад спеціалістів змінюється. При виборі завдань вони користуються низкою методологічних підходів, серед яких основним є відповідність задач до шкільної програми. Завдання проходять сертифікацію і тільки після цього допускаються до іспиту.

Зазвичай ЗНО здавалося в присутності викладачів, які ведуть спостереження. В цьому році НМТ школярі складали онлайн в спеціальних центрах. Там теж передбачена присутність викладачів, які спостерігатимуть за виконанням завдань. Цікаво, що випускники, які вимушені були виїхати, теж мають змогу здати НМТ. В багатьох містах за кордоном теж створили тимчасові центри, де можна здати національний мультипредметний тест в 2022 році. За його проведенням спостерігатимуть українські тьютори.

Після завершення тесту, додаток на комп’ютері треба закрити, результати автоматично зберігаються в особистому кабінеті учня. Перевірка робіт проводиться за певним алгоритмом, програма сканує відповіді та аналізує зміст.

Від результатів НМТ залежить можливість вступу до вузу. Тому в інтересах випускників та їх батьків, отримати якомога більше балів. Досягти цього можна лише при гарному рівні підготовки.



Як підготуватися до ЗНО

В програму мультипредметного тесту входять питання, які охоплюють матеріали за всю програму навчання. Тому учням варто добре навчатися та працювати над завданнями на протязі всього періоду навчання в школах, гімназіях чи ліцеях. 

Особливо прикладати зусилля варто у випускних класах, проте варто розуміти, що пара років відмінного навчання не можуть забезпечити багаж знань, необхідний для успішної здачі ЗНО. Тому випускникам варто подбати про підготовку. Відмовлятися від цього не варто, іноді навіть учні, які загалом добре навчалися, отримували нижчі бали на ЗНО, ніж очікували тільки через те, що деяку інформацію забули. Звісно, це негативним чином впливало на загальний бал та можливості вступу до вищого навчального закладу.

Щоб уникнути таких непорозумінь, краще відповідально підійти до питання підготовки і заздалегідь починати над нею роботу. Сьогодні для цього є безліч можливостей:

  • курси;
  • репетитори;
  • онлайн-тести та програми самоперевірки.

На цьому етапі важлива також участь батьків. Їх поради, допомога в підготовці чи пошуку репетиторів та курсів – це вклад в майбутнє своєї дитини, який стане запорукою отримання омріяної професії та можливостей для самореалізації в дорослому житті.

Подготовлено при поддержке репетиторской платформы BUKI

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg